AA / Kentte 1992 yılında birkaç hayırseverlerin girişimiyle kurulan Gönüllü Kuruluşlar Aşevi, ramazan ayında 50 ihtiyaç sahibi aileye gıda ve yemek yardımıyla faaliyetlerine başladı.
Daha sonra yardımlarını ve süresini artıran aşevi, ilk önce 3 aylarda daha sonra yılın tamamında binlerce kişiye günlük 3 öğün sıcak yemek verir hale geldi. 27 yıldır veren el ile alan el arasında köprü görevi yapan aşevi, bu yıl da ramazanın başlamasıyla 10 binin üzerinde yoksulun iftar sofrasına yemek hazırlıyor.
Hayırseverlerin desteğiyle her geçen gün büyüyen gönüllü aşçıların görev yaptığı kurum, sıcak yemeğin yanında ihtiyaç sahiplerine giyecek yardımı da dağıtıyor.
Gönüllü Kuruluşlar Aşevi sorumlusu Aziz Kutluay yaptığı açıklamada birkaç hayırseverlerle kurdukları Gönüllü Kuruluşlar Aşevi'nin bugün aralarında yetim, öksüz, dul, mahkum ve asker yakınlarının bulunduğu 10 bin üzerinde ihtiyaç sahibine, umut olduğunu söyledi.
Yardım yapılan kişi sayısını, imkanları çerçevesinde yükseltmeye çalıştıklarını belirten Kutluay, şöyle konuştu:
'Hayırseverlerin yardımıyla ayakta kalan aşevimiz yoksullarımıza ve ihtiyaç sahiplerine 3 öğün yemek veriyor. Burada arkadaşlar gönüllü çalışıp burayı ayakta tutmaya çalışıyorlar. Bize gelen talepleri titizlikle araştırıyoruz. Ona göre yardımlarımızı yapıyoruz. Bize gelenler yetimi, öksüz bulanan veya asker ve mahkum aileleriyle oluyor. Şu anda bin aileye her gün 3 öğün yemek dağıtıyoruz. Yardım alan insan sayısı 10 binin üzerinde. Hayırseverlerin sadakaları, zekatları ve kurbanlarıyla buradaki kazanlar kaynayıp yemek ve ekmeye dönüşüyor. Bunun yanında hayırseverler çeşitli kurbanlarını buraya getirir veya bize fiş karşılığı parasını teslim ederler biz de onlarını adına bu kurbanlarını kesip fakir ve fukaraya dağıtıyoruz. 27 yıldır bu kazanlar yoksul ve ihtiyaç sahipleri için kaynadığı gibi bu ramazanda da kaynamaya devam edecek inşallah.'
Zenginken yardım edip bugün yardım alanlar var
Kutluay, bu tür yardım kuruluşların sayısının yeterli olmadığını dile getirerek, kentte yardım talebinde bulunan insan sayısının çok olduğunu kaydetti.
Ramazan ayında yardım taleplerin daha artığına dikkat çeken Kutluay şöyle devam etti:
' Türkiye'nin her tarafından karınca kararınca olsa da yardımlar geliyor. Bu fakir fukaranın yüzü gülüyor. Bugün en gelişmiş ülkelerde dahi aşevleri bulunmakta. Yardım vakıf ve dernekleri var. Bu bitmez, Allah bizi bunla imtihan ediyor. Allah şükürler olsun ki 27 yılımızdayız. Burası ilk açıldığında yardım alan fakir biri vardı. Şu anda zengin olup bize yardım ediyor. Zengin vardı bize yardım ediyordu, şu anda fakir durumda sıraya girip gıda bekleyenler var. Bugün zenginsek yarın fakir olabiliriz. Burası hepimizin kuruluşu. Evinizde kullanmadığınız elbise veya ikinci el elbiseler alıp fakir çocukları giydiriyoruz. Çocuklarınıza bayramlık alırken burada da bir kaç yetimin olduğunu düşünün. Şu anda 5-6 bin çocuğumuz var bunlar bayramlık bekliyor. Hayırseverlerden desteklerini devamını bekliyoruz.'
Gönüllü Kuruluşlar Aşevi'nde 10 yıldır her gün sıcak yemek alan 47 yaşındaki Luhut Dörttak da, karaciğer hastası kocasını birkaç yıl önce kaybettiğini 10 yetim çocuğunun bulunduğunu belirterek ' Allah bu kurumdan razı olsun bizlere her gün sıcak yemek dağıtıyor. 10 yetim çocuğum var kendim de şeker hastayım. Allah yardım edenlerden razı olsun.' dedi.
Yardım alan Fatma Demir'de bu tür kurumların fakir ve fukaranın umut kapısı olduğunu çalışan ve destek sunan herkese teşekkür etti.