2007 Yılında 'Cudi Zeytini' adıyla, tabiat varlığı olarak tescil edilen Şanlıurfa - Eyyubiye'deki anıt ağacımızın yaşı; 1.350 yıl olarak tespit edildi.
Şanlıurfa Bölge Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, anıt ağaç ve bulunduğu bölgedeki tarihi yerleşimle ilgili beklenen çalışmalarını tamamladı.
Çalışmalar kapsamında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün anıt ağaçla ilgili yaş tespit çalışmalarının da tamamlandığı ve 'Cudi Zeytini'nin 1.350 yaşında olduğu bilimsel çalışmalarla tespit edildi.
Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapılacağı açıklanan, Anıt Ağaç çevresi koruma ve peyzaj çalışmalarının önü açılmış oldu. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin kısa sürede anıt ağaç etrafında peyzaj ve koruma projesini gerçekleştirerek burasının kısa süre içerisinde Urfa turizmine kazandırmasını bekliyoruz.

Eyyübiye ilçesine bağlı Zeytinli köyü - Göbekli Ziyaret mezrasında bulunan anıt ağaç, yöre halkı tarafından da kutsal sayılıp ziyaret yeri olarak kabul ediliyor.

Cudi Vadisi olarak bilinen bölgede; Hz.Nuh (a.s)'un gemisinin yeri başta olmak oğullarına kurduğu köylere atfedilen onlarca höyük ve yerleşim kalıntıları bulunuyor. Kadim bir yerleşim alanı olan bölge arkeoloji için de bakir bir alan.

Anıt ağaç ve yanındaki tarihi yerleşkenin turizme kazandırılması ile birlikte, bölgedeki tarihi varlıkların da envanter ve turizme kazandırılması bekleniyor.
Gelişmeleri izleyecek ve kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz.. Sevgiyle, güzelliklerin çok olması dileğiyle..