İLKHA/ Okulların açılmasına sayılı günler kaldı. Bir taraftan okullarda gerektiği şekilde sosyal mesafe kuralı, temizlik, maske gibi kuralların uygulanıp uygulanamayacağı tartışılırken aileler de çocuklarının Coronavirus'e yakalanma ihtimali nedeniyle oldukça endişeli.
Eylül ayının aynı zamanda alerji mevsimi de olması nedeniyle, çocuklarda Coronavirus ve alerji belirtileri zaman zaman birbirine karışabileceğini belirten İmmünoloji ve Astım Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, ailelerin en çok merak ettiği soruları yanıtladı.
Çocukların Covid-19 virüsünden korunmasında; okul yönetimine, öğretmenlere, ailelere ve de çocuğun kendisine çok iş düştüğünü söyleyen Akçay, 'Okul genelinde hijyen kurallarına uyulması, sınıfların belli aralıklarda havalandırılması, ortak alanlarda dezenfektanların bulundurulması ve tüm öğrenci ve personellerin maske takma kuralına uyması gerekmektedir. Ailelerin öğretmenleriyle irtibat halinde olması ve de ateş, öksürük ve halsizlik gibi yaygın Coronavirus belirtileri görülen çocukların, diğer çocuklardan ayrılarak bir sağlık kuruluşunda mutlaka muayene edilmesi oldukça önemlidir.' dedi.
'Çocukların bakımını bu
dönemde anneanne, babaanne ve kronik hastalığı olanlar
yapmasın'
Akçay, 'Bu dönemde en riskli grup 65 yaş üstü, kronik hastalığı olanlar ve özelikle diyabet ve kalp hastalığı olanların çocukların evde bakımını üstlenmesi doğru değildir. Çünkü çocuklar bir taşıyıcı olabilir ve eve hastalık taşıyarak riskli olan kişilerin ölümüne neden olabilir.' diye konuştu.
'Aileler hem kendi sağlıkları hem de çocuklarının sağlıkları için beslenmelerine dikkat etmeli'
Aileler çocuklarına bu dönemde okul içerisinde maskelerini çıkarmaması ve düzenli aralıklarla değiştirmesi gerektiği, diğer arkadaşlarına yaklaşmayarak, mesafesine dikkat etmesi, ellerini sık sık yıkaması ve de dezenfektan kullanması gibi konularda bilgi vermeleri gerektiğini hatırlatan Akçay, 'Çocuğun olası hapşırma durumlarında dirsek içerisine doğru öksürüp-hapşırması gerektiği aileler tarafından çocuklarına aktarılmalıdır. Bunlara ek olarak okula giden çocuğun kıyafetleri her gün, yüksek ısıda yıkanmalıdır. Çocuk okuldan eve geldiği zaman, mutlaka duş almalıdır. Aileler tarafında yapılacaklardan bir diğeri de; hem kendi sağlıkları hem de çocuklarının sağlıkları için beslenmelerine dikkat etmeleri ve bağışıklık sistemlerini güçlü tutmalarıdır.' şeklinde konuştu.
'Çocuklara okul öncesi veya okul döneminde grip ve zatürre aşısı yaptırmak önemli'
Aşıların ölü veya zayıflamış organizma içeren hastalıkların ve enfeksiyonların tedavi korunmasında kullanılan oldukça etkili ürünler olduğunu belirten Akçay, şöyle konuştu:
Aşılar, geçmişten günümüze kadar bulaşıcı ve salgın hastalıkların yayılmasını engellemiş ve insanların bu hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasında etkili olmuştur. Coronavirus'ten korunmada herhangi bir aşı veya ilaç tedavisi şu an için bulunamasa da, çocuğunuzun genel sağlığı için diğer aşılarını mutlaka olması gerekir. Çocukların okuldan önce veya da okul döneminde, zatürre (pnömokok) ve grip aşılarının yapılması mühimdir.