Yüksel Polat

ŞUSKİ Genel Müdürü M. Emin Özçınar düzenlenen basın toplantısında göreve geldikleri günden bu tarafa yapmış oldukları hizmetleri ve hayata geçirmeyi planladıkları çalışmaları anlattı. ŞUSKİ Genel Müdürü M. Emin Özçınar beraberinde ŞUSKİ Genel Müdür Yardımcıları ile birlikte Şanlıurfa'da görev yapan basın mensuplarının karşısına geçerek göreve geldikleri Nisan ayından bu tarafa ŞUSKİ'nin çalışmalarını anlatarak soruları cevaplandırdı.

Hizmete tasarruf ile başladık

Dün, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Sakıbın Köşkü sosyal Tesislerinde düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan ŞUSKİ Genel Müdürü M. Emin Özçınar yaptığı konuşmada ; Doğru, gerçek ve ilk elden bilgilendirme için bugün sizler ile bir aradayız. Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon İdaresi ( ŞUSKİ) 2560 sayılı Kanun ile kurulmuş ve bu kanuna göre 30 Büyükşehir Belediyesi bu kanunla yönetilir. 5 Aydan bu tarafa Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanımızın emir ve direktifleri kapsamında 5 ayda yaptıklarımızı sizler ile paylaşacağız. İlk işimiz sayın Başkanımızın ' tasarruf' direktiflerdi kapsamında 13 binek aracın ve 27 iş makinasının kiralamasını fesh ettik ve bu ŞUSKİ'yi 3 milyon TL'lik bir tasarruf sağladı. Bunun yanı sıra personelimiz ile ilgili düzenlemeler yaptık. İş akdi ile ilgili usul ve esaslara uymayan personel hakkında gerekli işlemler yapılarak iki personelin çıkışı verildi. Emekliliği gelmiş arkadaşlarımızı emekliliğe sevk ettik. Fazla mesai ile ilgili gerekli adımları attık. Bu çalışma ile de yıllık 1,2 Milyon TL'lik tasarruf elde ettik' dedi.

Tahakkuk ve tahsilat konusunda çalışmalar başlattık.

M. Emin Özçınar, Su ve Kanalizasyon İdarelerinin çalışma yönetmeliklerini açıklayarak; Gaziantep'te 520 bin civarında bizde ise 480 bine yakın abone var. Bizim kırsalımız onlara göre fazla. Bizde 2.574 kuyu varken Gaziantep'te 700 civarında kuyu var. Ama onların tahsilatı bizden iki kat daha fazla. Bu önemli bir ayrıntı. ŞUSKİ, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinden bağımsız olup yaklaşık 1.000 civarında çalışanı olan, Su dağıtımından önemli miktarda enerji bedeli ödeyen ve bunun yanı sıra vatandaşlara su dağıtımının yanı sıra gelecek açısından yatırımlar yapmak zorunda olan bir kuruluştur. Dolayısı ile verdiğin hizmetin bedelini tahsil etmek durumunda olan bir kuruluştur. Şanlıurfa'da önemli miktarda kaçak kullanım ve borçlu abone bulunmaktadır. Vatandaşlarımızı mağdur etmemek, iki milyon Şanlıurfalının hakkını korumak adına borçların tahsilini gerçekleştirmek için adımlar attık. Bunu yaparken de alt gelir grubunda bulunan vatandaşlarımızı mağdur etmeden adımlar attık ve atmaya da devam edeceğiz' diyerek kaçak kullanımının çok büyük boyutlarda olduğunu, alacaklarında önemli miktarlara ulaştığını dile getirdi. Özçınar, kaçak kullanımının önüne geçmek için çalışmaların başladığını ve 160 bin civarında abone hakkında da tahsilat konusunda çalışma başlattıklarını dile getirdi.

En büyük giderimiz enerji. ŞUSKİ kendi enerjisini üretecek

ŞUSKİ'nin en büyük giderinin enerji olduğunu belirten M. Emin Özçınar sözlerine devamla; Şanlıurfa'da vatandaşlarımıza su temin ederken maalesef araziden dolayı cazibe ile veremiyoruz. Çeşitli kademe ve kotlarda bu suyu sisteme elektrikli motorlar ile veriyoruz. Bunun yanı sıra kuyularımızda elektrikli motorlar, dalgıçlar kullanıyoruz. Hali ile bu durum ŞUSKİ'ye önemli miktarda elektrik faturası gelmesine sebep oluyor. ŞUSKİ olarak 68 ayda DEDAŞ'a 513 Milyon eski para ile 513 Trilyon TL para ödemişiz. Kırsaldaki kuyularımızın enerji faturası 250 Trilyon TL. Kırsaldan bu sürede tahsilatımız ne kadar; 13 Trilyon TL. Bu sürdürülemez bir durum. Dolayısı ile hem tahsilat yapmak hem de enerjiden Tasarruf tedbirleri kapsamında kendi enerjimizi üretmek için çok önemli adım attık ve 25 Milyon Dolara mal olacak 25 MgW'lık güç üretecek projemizi Şanlıurfa'ya kazandıracağız. Başkanımızın Şanlıurfa'ya söz verdiği gibi de 5 yıl sonunda bunu 50 MgW'ye çıkartacağız' diyerek projenin çalışmalarına teknik çalışmalar bittikten sonra 4-5 ay içerisinde başlanacağını dile getirdi.

Zam iddiaları gerçek dışıdır. Şanlıurfa Türkiye'de neredeyse en ucuz suyu kullanıyor.

Son günlerde suya zam yapıldığı iddialarını ve kesinti iddialarını da gündeme getiren ŞUSKİ Genel Başkanı M. Emin Özçınar, ŞUSKİ'ye karşı bir algı oluşturulmaya çalışıldığını belirterek; Şanlıurfalı vatandaşımıza sunun metreküpünü 2.70 TL'ye veriyor. Bu rakamın içerisinde atık su bedeli de dahildir. Vatandaşlarımız ilgili sitelere girerek çevre ve Türkiye'nin diğer illerindeki su bedellerini öğrenebilir ve kıyaslama yapabilir. Maalesef bazı çevreler tarafından servis edilen su zammı gerçeği yansıtmamaktadır. Bunun yanı sıra vatandaşımıza 24 saat kesintisiz ve kaliteli su temin etmek için bütün ŞUSKİ Personeli gayret ve fedakarlıkla çalışmaktadır. Özellikle gerek o günün teknolojisinden gerekse farklı sebeplerden dolayı özellikle eski Urfa tabir ettiğimiz bölgemizde maalesef patlaklar, su arızaları olabilmektedir. ŞUSKİ olarak bu arızalara müdahale ederken kısa süreli de olsa kesintiler olabilmektedir. Biz bu kısa süreli de olsa kesintilerden dolayı tüm Şanlıurfalılardan özür diliyoruz. Vatandaşımızın da bu durumları anlayış ile karşıladığını biliyoruz. Ama bazı çevrelerin gerçekleri bilmeden, araştırmadan sosyal medya ve medya üzerinden yanlı haber yapmaktadır' diyerek ŞUSKİ olarak Şanlıurfa'ya canla başla hizmet ettiklerini ve etmeye de devam edeceklerini belirtti.

Yeni yatırımlar ile ilçelerimizin su ve kanalizasyon problemi kalmayacak.

Yapılan girişimler neticesine 10 Milyon Eyroluk hibe temin edildiğini ve bu hibe neticesinde Siverek, Bozova, Harran, Akçakale'nin su probleminin en kısa sürede çözüleceğini belirten M. Emin Özçınar; Yapılacak yatırımlar ile inşallah bu ilçelerimizin su problemi kalmayacak. Bunun yanı sıra Suruç ve Viranşehir ilçelerimizin kanalizasyon problemini de çözeceğiz' dedi.

Su, enerji tasarrufu, yeni yatırımlar konusunda da çeşitli açıklamalarda bulunun ŞUSKİ Genel Müdürü m. Emin Özçınar daha sonra basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.