Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Hadi el-Bahra, Rusya'nın Suriyekrizinde arabulucu olmak istemesiyle ilgili, "Rusya'nın rejimin askeri gücünü desteklemesi, silah, cephane ve uçakların yanı sıra rejimin savaş makinelerini finanse etmeye devam etmesi şu anda üstlenmeye çalıştığı barış için arabuluculuk rolüne katkı sağlamayacaktır" dedi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gelen ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşen Bahra, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Bahra, Bakan Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmede Suriye'deki güncel gelişmeleri, özellikle de Halep'teki son durumu ele aldıklarını söyledi. Bahra, Suriye ve tüm bölgenin geleceğini tartıştıklarını ve görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Halep'teki savaşı "dondurmak" için sunduğu öneri hakkında Bahra, bu konudaki gelişmeleri sabırsızlıkla beklediklerini ancak detaylarla ilgili sorunlar olduğunu ve tasarıyı sunan Mistura'ın teklife son halini vermesiyle nihai kararlarını oluşturacaklarını söyledi.

Bahra, Esed rejimi ve Suriye muhalefetinden temsilcilerle görüşen Rusya'nın arabuluculuk çalışmaları için "Rusya'nın rejimin askeri gücünü desteklemesi, silah, cephane ve uçakların yanı sıra rejimin savaş makinelerini finanse etmeye devam etmesi şu anda üstlenmeye çalıştığı barış için arabuluculuk rolüne katkı sağlamayacaktır" diye konuştu.

Bahra, "Biz bu anlamda Rusya'nın pozisyonunu değiştirmesini ve Suriye rejimine siyasi çözüme gitme yolunda baskı yapmasını bekliyoruz" dedi.

Bahra, şöyle devam etti:

"Şu an bizim üzerinde durduğumuz konu, bölgedeki en temel çatışma olan Suriye meselesidir. Sizin de bildiğiniz gibi Suriye'deki sorunlar Irak'a sıçramış, Lübnan gibi bölge ülkelerini de tehdit eder hale gelmiştir ve uluslararası güvenlik için de risk oluşturmaktadır. Bu sebeple biz Suriye halkına barış ve huzur getirecek aynı zamanda özgürlük ve demokrasi beklentilerini karşılayacak kapsamlı siyasi çözüm üzerinde çalışıyoruz."

"DAEŞ Esed rejiminin sonucu"

DAEŞ'e yönelik uluslararası askeri harekatlara ilişkin Bahra, "Bildiğimiz gibi DAEŞ'in varlığı bölge ülkelerine özellikle de Suriye, Irak ve Türkiye'ye büyük tehdit oluşturmaktadır. Bu tehdidin uygun bir askeri çözüme ihtiyacı vardır. Bunun yanında Esed rejimi yanlısı bu örgüt her ay binlerce insanı öldürmektedir. Bu tür terörist eylem ve organizasyonlar kabul edilemez. DAEŞ, Esed rejimi politikalarının sonucudur. Siz kesin çözüme ulaşmak istiyorsanız sadece sonucu değil sorunun kaynağını da tedavi etmelisiniz" değerlendirmesini yaptı.

"Her türlü siyasi çözüme açığız"

Bahra, sonuçsuz kalan Cenevre görüşmelerinde sundukları tasarıları temel alan her türlü siyasi çözüm önerisine açık olduklarını belirtti. Bahra, "Biz Cenevre'de Haziran 2012'de kabul edilen her türlü siyasi çözüm ve tasarı önerisine açığız. Bildiğiniz gibi biz Cenevre görüşmelerinde kapsamlı barış tasarısı ve yol haritası için çaba gösterdik ama rejim hiçbir öneri sunmamasının yanında önerilere de hiçbir cevap vermedi" diye konuştu. AA