İLKHA/ Şanlıurfa'da her geçen gün artan trafik sorunu, vatandaşları mağdur ediyor. 2019 yılının 'Göbeklitepe Yılı' olarak ilan edilmesinin ardından, her gün binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Şanlıurfa'nın, trafik sorununa dikkat çeken vatandaşlar, yolların dar, geliş-gidişlerin tek yön olması ve yılan hikayesine dönen trambüs projesinin halen hayata geçirilmemesine tepki gösterdi.
Şanlıurfa'da şehir içi trafik sorununun çözülmesi amacıyla dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi tarafından Haziran 2018 tarihinde faaliyete geçirilmesi planlanan trambüs projesi, bazı teknik nedenlerden dolayı halen hayata geçirilmedi.
82 Milyon 570 bin TL'lik projenin bir an önce hayata geçirilerek şehir içi trafiğinin rahatlatılmasını isteyen Şanlıurfalılar, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül'den sorunların çözümünü bekliyor.

'Şanlıurfa yaşadığı ulaşım sıkıntısıyla birçok kentten geri kaldı'
Şanlıurfa'nın yaşadığı trafik sorunu yüzünden birçok büyükşehirden geri kaldığını savunan Ömer Dodanlı, 'Özellikle Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin geçmiş dönemden bugüne gelen ulaşım sıkıntısı söz konusudur. Burada yaşayan Suriyelileri de hesaba kattığınızda büyük bir yoğunluk yaşanmaktadır. Şanlıurfa, yaşadığı ulaşım sıkıntısıyla birçok kentten geri kaldı.' ifadelerini kullandı.

'Trambüs projesi hayata geçirilmeli'
Trambüs projesinin önümüzdeki günlerde faaliyete başlayacağı duyumunu aldığını belirten Dodanlı, 'Son aldığımız duyumlara göre Belediye Başkanımız Zeynel Abidin Beyazgül, bu konuda önemli adımlar attı. Trambüs firması ile trafik yoğunluğunun azaltması noktasında görüşmeler oldu. Trambüsler küçültülerek önümüzdeki günlerde muhtemelen deneme sürüşlerine başlayacak. Tabiki bunun hızlandırılması lazım. Geçen sene trambüs projesinin hayata geçirilmesi beklenirken, halen projenin hayata geçirilmemiş olması büyük sorun oldu. Belediye Başkanımızın bu sorunu çözeceğine inanıyorum.' şeklinde konuştu.

'Araç sayısı artırılmalı, klimalar denetlenmeli'
Şanlıurfa'nın yaz sıcaklıklarına da dikkat çeken Dodanlı, 'Memleketimiz, Türkiye'nin en sıcak ilidir. Yoğunluk olan semtlerde araç sayısının artırılması gerekir. Ayrıca klimaların denetlenebilir olması lazım. Sıkıntılarımız var ama bu sıkıntıların aşılacağına inanıyorum. Umarım Şanlıurfa bu dönemde daha iyi hizmet alır.' dedi

'Ziyaret için gelen insanlar Balıklıgöl'e araçları ile gidemiyor'
Eski Belediye Başkanı Nihat Çiftçi'nin trambüs sözü verdiğini hatırlatan Osman Karaçizmeli, 'Bu proje halen hayata geçirilemedi. Trambüs ile ilgili birçok çalışma yapıldı. Araçların uzun olmasından dolayı proje iptal edildi. Milyonlar dibe gömüldü. Kimse kendisinden bu konu ile ilgili hesap sormadı. Sağ olsunlar Urfa'yı 10 ile 15 yıl geriye götürdüler. Maliye Caddesi, Asfalt Yol Caddelerinde gidiş-gelişlerde sorunlar var. Bağlarbaşı ve Balıklıgöl yollarında, yabancı biri geldi mi ulaşımda sorunlar yaşıyor. Balıklıgöl'ü ziyaret için gelen insanlar, Balıklıgöl'e araçları ile gidemiyor. Arabasını 2- 3 kilometre uzakta park ederek, Balıklıgöl'ü ziyaret ediyor. Bu sorunlara bir çözüm bulmaları lazım. Biz de bu sorunları sizlerin aracılığı ile Başkanımıza bildiriyoruz. Bu trafik sorununu bir hal edin. Gelen turistlerimizi daha iyi karşılayalım. Halk gideceği yerlere daha rahat gidebilsin.' diye konuştu.

'Bayanlar içim pembe otobüs istiyoruz'
Urfa'da ulaşım sıkıntısının altını çizen İbrahim Kaymaz, 'Otobüs duraklarımız sıkıntılı, yollarımızın çoğu tek istikamet. Bir de bayanlar için pembe otobüs faaliyete başlarsa iyi olur. Trambüs yolunun Haşimiye ve Yıldız Meydanı'na inen kısmı dardır, oradaki kaldırımların tamamen kaldırılması ya da Kara Meydan Camisi'nin sağından ve solunda yol açılması lazım ki, trambüs yolu açılsın. Haşimiye'ye giden yol tek istikamet olmasın, gidiş ve geliş olursa daha iyi olur. Bir de araç park yerlerimiz yeterli değil. Haşimiye Meydanı'na tüm araçlar girmemeli, sadece yayalara açık olsa daha iyi olur.' şeklinde konuştu.

'Trafik sorunun çözümü için yolların genişletilmesi lazım'
Şanlıurfa'da yolların dar olduğunu vurgulayan Halil Kaya ise, 'Yollarımız ikiye bölünmüş, yarım yol ulaşımı kaldıramıyor. Her tarafta ulaşım sorunu var. Trambüs projesi hazır olmasına rağmen halen faaliyete başlamadı. Ne zaman faaliyete başlayacağını bilmiyoruz. Şanlıurfa'nın trafik sorununun çözümü için yolların genişletilmesi lazım. Belediye belki tarihi eser olan yerleri yıkamaz ama yıkılması gereken yerleri yıkması gerekir.' dedi.