İshak POLAT / Güneydoğu Gazeteciler Federasyonu ve Şanlıurfa Gazeteciler Birliğinin ev sahipliğinde Türkiye Gazeteciler Konfederasyonuna bağlı 81 ilin Gazeteciler Cemiyeti başkanı, gazete sahibi ve gazetelerin genel yayın yönetmenleri olmak üzere yaklaşık 200 gazetecinin katıldığı " Çözüm Süreci ve Medya " çalıştayı ve Gazeteciler Konfederasyonu 3. Başkanlar Kurulu Toplantısı sona erdi. Çalıştay sonrasında bir sonuç bildirgesi yayınlandı.
Üç gün süren çalıştay ve Başkanlar Kurulu Toplantısı ile ilgili olarak Çalıştayın ev sahiplerinden Şanlıurfa Gazeteciler Birliği Başkanı ve GGF Kurucu Başkanı Veysel Polat yaptığı açıklamada " Çözüm Süreci ve Medya" çalıştayı gerçekten de konuşulması gereken barış ve kardeşlik şehri Şanlıurfa'da gerçekleştirildi. Yapılan oturumlarda Türkiye'nin dört bir yanından gelen insanlar barış konusunda iradelerini, ortaya koydular.
Özellikle toplumun dili, ağzı ve vicdanı olan gazetecilerin barış konusundaki iradelerini ortaya koyması Türkiye'de " Çözüm Süreci"'nin tamamlanacağına olan inancı daha da artırmaktadır. Dedi. Yerel medya'nın sorunlarına da değinildiğini hatırlatan Polat; Maalesef denetimsizlik ve istismarlardan dolayı yerel medya etksizileştirilmiş, ve sadece rant aracı haline getirilmiştir. Yapılan toplantılarda yerel medyanın daha etkin hale getirilmesi konusunda da görüşmeler yapılmış bir dizi çözüm önerileri getirilmiştir. Diyerek organizasyon'a katılanlara, destek veren kurum, kuruluş ve kişilere teşekkür etti.
Güneydoğu Gazeteciler Federasyonu Başkanı M. Talat Akay,ise yaptığı açıklamada Türkiye yerel medya temsilcilerini ve bu temsilcilerin oluşturduğu Meslek Birliklerini Urfa'da buluşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek; "85 Gazeteciler Cemiyeti ve Basın Meslek Örgütü ile bunları bünyesinde toplayan 8 Federasyonun çatı örgütü olan Gazeteciler Konfederasyonunun Başkanlar Kurulu, 3. Toplantısını, 8 Federasyonumuzun Genel Başkanları ve 73 Cemiyet Başkanı ile delegelerinin katılımıyla yaptık. Toplantıda karşılıklı fikir alış verişinde bulunduk ve 2. Başkanlar kurulu toplantısında alınan kararları değerlendirdik. Toplantı sonucunda bazı kararlar alarak kamuoyuna duyurulmasını kararlaştırdık" dedi.

Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz
Güneydoğu Gazeteciler Federasyonu (GGF) Genel Sekreteri Müslüm Abacıoğlu ise, gerek "GAP - Çözüm Süreci - Medya" konulu panele gösterilen ilgiden dolayı herkese teşekkür ettiklerini belirterek, "Öncelikle ilimizde çok sayıda Gazeteciyi, Cemiyet ve Federasyon Başkanlarını, Konfederasyon Genel Başkanı ve Başkan Yardımcılarını ağırlamaktan gurur duyduk. İnşaallah yüzümüzün akıyla çıkmışızdır. Şanlıurfa Valimiz İzzettin Küçük, Milletvekillerimiz Doç.Dr. Halil Özcan, Doç.Dr. Abdülkerim Gök, Büyükşehir Belediye Başkanımız Celalettin Güvenç, Haliliye Belediye Başkanımız Fevzi Demirkol, Eyyubiye Belediye Başkanımız Mehmet Ekinci, Karaköprü Belediye Başkanımız Av.Nihat Çiftçi ve Harran Belediye Başkanımız Mehmet Özyavuz'a, çok değerli panelistlerimize ve katılımcılarımıza ve bu organizasyonu gerçekleştirmemizde bizlere yardımcı olanlara ve emeği geçenlere candan teşekkür ediyoruz." Dedi
1. Gazeteciler Konfederasyonu Başkanlar Kurulu, Şanlıurfa'da yapılan 3. toplantısında Çözüm Süreci'nin kararlılıkla sürdürülmesi konusundaki iradesini ortaya koydu. Sürece katkı vermesi ve Başkanlar Kurulu'nun bilgilendirilmesi amacıyla toplantı öncesi "Çözüm Süreci ve Medya" ile "Çözüm Süreci ve Kadın" konulu paneller düzenlendi.
Gazeteciler Konfederasyonu Başkanlar Kurulunun Siirt'te gerçekleştirilen 1. ve Edirne'de gerçekleştirilen 2. toplantısında gündeme getirilen, 'Çözüm Süreci'nde 'barış dilinin kullanılması' önerisinin yerel basında destek gördüğü, bu söylemin gazetecilik dilinde kararlılıkla sürdürülmesi gerektiği vurgulandı.
2- Halkın gerçekleri öğrenme, haber alma ve bilgi edinme hakkı olan basın özgürlüğünün önemine dikkat çekilen Başkanlar Kurulu'nda, insan haklarını temel alan gelişmiş demokrasilerin olmazsa olmazlarının; Şeffaflık, toplumun bilgi edinme hakkı ve basın özgürlüğü olduğu ifade edildi. Basın özgürlüğünün sadece basın kuruluşlarının ya da gazetecilerin özgürlüğü olmadığına işaret edilerek, bu bağlamda basın özgürlüğünün, halkın haber alma özgürlüğü olduğu ve demokrasinin vazgeçilmez unsuru olduğu belirtildi.
3- Gazete, televizyon, dergi, radyo, haber ajansı, internet-elektronik yayıncılığı kapsayan medya sektöründe, basın meslek ve etik ilkelerine uymayan kişilerin boy gösterdiğine dikkat çekilerek; isteyen herkesin eğitimine, bilgi birikimine bakılmaksızın habercilik yapabildiği vurgulandı.
Günümüz Türkiye'sinde basın sektöründe yaşanan sorunların en büyük nedeninin bu kuralsızlık olduğuna dikkat çekilerek, gerçek gazeteciliğin eğitim ve bilgi gerektirmesine karşın, mesleğin isteyen herkesin kuralsızca yapabileceği bir iş durumuna düştüğü ifade edildi.
Bu sorunun çözümü için basın sektörünün, avukatlık, doktorluk, mühendislik veya mali müşavirlik gibi mesleki standartlara sahip olması gerektiğine, mesleki düzenlemeye gidilme ihtiyacı olduğu oy birliğiyle kabul edildi.
4- Siirt ve Edirne'de yapılan Gazeteciler Konfederasyonu Başkanlar Kurulu toplantılarında da belirtildiği gibi; Basın Özgürlüğü, basın kuruluşlarında ve meslek örgütlerinde kurumsallaşma, basın ahlakı, çalışma koşulları, mesleki eğitim ve sarı basın kartı olmayan gazetecilerin yıpranma hakkından faydalanamaması başta olmak üzere, birçok sorun için kalıcı çözümler üretme kararlılığı üzerinde duruldu. Sorunların takipçisi olunmaya devam edileceği iradesi ortaya konuldu.
5- Gazeteciler Konfederasyonu'nun içinde bulunduğumuz seçim sürecinde de, siyaset üstü, tarafsız ve tüm meslektaşlarını kucaklayıcı bir anlayış içinde yola çıktığına yeniden vurgu yapılarak, bu ilkenin kararlılıkla sürdürülmesi gerektiği konusunda fikir birliğine varıldı.