İLKHA/ Elektrik, doğalgaz ve ulaşım fiyatlarına yapılan zamlar Şanlıurfalı esnafları mağdur ediyor. Ekonomik krizden dolayı işlerinin iyi gitmediğini belirten esnaf, ard arda yapılan zamların ardından zor günler yaşadıklarını, böyle devam etmesi durumunda kepenk kapatmak zorunda kalacaklarını ifade ettiler.
Türkiye'nin yazın en sıcak ili olan Şanlıurfa'da sıcaklardan dolayı işyerlerinde klima çalıştıran esnaf, en son yapılan elektrik zamlarından dolayı klimalarını kapatmak zorunda kaldı.
Gelirlerinin sürekli düşmesine rağmen giderlerinin arttığını belirten esnaf, kazançlarını da resmi kurumlara vergi olarak verdiklerini vurguladılar.
Atatürk Caddesi üzerinde özel bir GSM operatörlüğünün bayiliğini yapan Hüseyin Dinç, bu ay sadece işyeri için bin 850 lira elektrik faturası ödediğini belirterek, 'Esnaf olarak meseleyi değerlendirdiğimiz vakit; elektrik fiyatları, vergi ve sigorta ücretleri çok yüksek. Zaten bölge olarak çok sıcak bir yerde yaşıyoruz. Elektrik kullanımının yüksek olduğu bir yer. İnancımızdan dolayı elektrik kullanımında farklı yönlere, kaçak elektrik gibi başvurmak istemiyoruz. Geçen ay sadece işlettiğim bir işyeri için bin 850 lira elektrik faturası ödedim. Şanlıurfa, Atatürk Barajı'nın hemen yanında yer alıyor. Bizlere pozitif ayrımcılık yapılmalı, ya da esnaflara indirim yapılmalıdır. Elektrik ücreti bin 850 lira, sigorta ücreti 644 lira ise esnaf nasıl ayakta durabilsin. Gelirlerimiz zaten artmıyor sabit gidiyor. Son iki yıldır sessiz bir kriz var. Gelirde bir artış yok ama giderlerimiz artıyor. Örneğin fotokopi kağıdını 8,5 liraya alırken şu an 15 lira olmuş. Gider maliyetlerimizin hepsi artmış durumda.' ifadelerini kullandı.

'Kazancımızı elektriğe, maliyeye ve belediyeye veriyoruz'
Yaklaşık 5 yıldır Topçu Meydanı'nda unlu mamuller dükkanı işleten Abdulvahap Çiftçi, 'İlk günlerde ticarette güzel paralar kazanıyorduk. Belirli bir müddetten sonra bu zamlardan dolayı kazancımız zamanla düşmeye başlarken giderlerimiz ise fazlalaştı. Örneğin ithal olarak gelen susamın çuvalını 150 liraya alırken bugün 350 liraya alıyoruz. Yani yaklaşık yüzde 175 zamlanmış. Şanlıurfa halkının en büyük sorunu ne diye sorarsanız halkın yüzde 95'i elektrik sorunu olduğunu söyleyecektir. Çünkü elektriğe yapılan zamlar, haksız gelen faturalar ve bizlere sahip çıkmayan milletvekillerimiz var. Defalarca Bakanlara, Milletvekillerine sitemde bulunmamıza rağmen bu elektrik sorunu çözülmüş değil. Halk bu konuda çok muzdarip… Önceden elektrik faturamız 2 bin ile 2 bin 500 arasında gelirken, bugün yaklaşık 5 bin liraya ulaştı. Bu da şunu gösteriyor; kazancımızın yüze 75'ini artık elektriğe, maliyeye ve belediyeye ödüyoruz. Bize günlük yediğimiz ekmek kar kalıyor.' şeklinde konuştu.

'Klimalarımızı kapatmak
zorunda kaldık'
Kadri Erdoğan Caddesi'nde market işleten Celal Kılıç ise elektrik zamlarından dolayı klimasını kapattığını belirterek, ' Son günlerde art arda gelen zamlar gerçekten belimizi büktü. Düşünün Şanlıurfa'nın 40 ile 50 derece arasında değişen sıcaklığında klimamızı açmaya korkuyoruz. Çünkü bana 650 lira elektrik faturası geldi. Giderlerimiz epey arttı ama gelirimiz hiçbir zaman artmıyor. Beklentimiz odur ki, inşallah elektrik ve doğalgaz fiyatlarını bir an önce düşürürler. Yoksa esnafın hali perişandır. Kepenkleri indirmek zorunda kalacağız.' diye konuştu.

'Asgari ücretlilere ve işsizlere elektrik indirimi uygulansın'
Üniversite Mezunu Abdulkadir Çelik ise işsiz olduğunu belirterek, 'Yapılan zamlar çalışmayan ya da asgari ücretle geçinen insanlar için çok büyük bir mali yüktür. Bu zamlar insanlarımızı çok etkilemektedir. Ben şu an çalışmıyorum. Çalışmadığımdan dolayı bu yapılan zamlar beni çok etkiledi. Yapılan zamlar asgari ücretle çalışanlar için de büyük bir külfettir. Bundan dolayı hükümetten asgari ücretle geçinen ve işsiz olanlar için indirim yapmasını istiyoruz.' dedi.