İLKHA/ Şanlıurfa İl Müftüsü Mehmet Taştan, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in) dünyayı şereflendirdiği Mevlid-i Nebi'nin, 1448. yıl dönümünü münasebetiyle bir mesaj yayımladı.
Müftü Taştan mesajında, bu yılki etkinliklerde 'Peygamberimiz ve Aile' temasını anlatacaklarını belirterek, 'Bizler için aile hayatında en güzel örnek Peygamber Efendimizdir.' ifadelerini kullandı.
Peygamber Efendimizin örnek alınması noktasında ihmalkarlık gösterilmemesi gerektiğini belirten Taştan, 'Öncelikle Peygamber Efendimizin veladetinin, bütün insanlığın yüreğinde muhtaç olduğu manevi ışığa dönüşmesini yüce Allah'tan niyaz ediyor; ülkemize, milletimize ve bütün insanlığa huzur ve bereket getirmesini temenni ediyorum. Mevlid-i Nebi Haftası'nda, Peygamberimizin dünyaya teşriflerini anarken, başta İslam dünyası olmak üzere topyekûn insanlık aleminin duçar olduğu manevî problemlerinin çözüme kavuşturulması konusunda Efendimizin risaletine başvurma ve onun rehberliğinde ilerleme konusunda ciddi ve kayda değer bir ihmalkarlıkla karşı karşıya olduğumuzu söylemek isterim.' ifadelerini kullandı.
Peygamber Efendimizin 'Sizin en hayırlınız, ailesine karşı en hayırlı olanınızdır. Ben de aileme karşı en hayırlı olanınızım' hadisine vurgu yapan Taştan, 'Yüce Yaratıcımızın en güzel nimetlerinden biri ailedir. Aile, insanı, hayata gözlerini açtığı anda sarıp sarmalar, koruyup kollar ve bağrına basar. Aile, Rabbimizin rahmeti ile desteklediği, çocuklar ve temiz rızıklar ihsan ederek güzelleştirdiği mukaddes bir yuvadır. Aile, insan için huzura ermenin ve güven duygusunu derinden hmenin adıdır. Aile, muhabbetin, neşenin ve lezzetin paylaşılarak kıymet kazandığı yerdir. Vefanın fedakarlıkla, imanın ihsanla, bilginin hikmetle ve sevginin hürmetle harmanlandığı bir eğitim ocağıdır.' dedi.


'Ailede ihsan üzere iyilikte yarışma vardır'
Aile'nin en değerli hazine ve vazgeçilmez değer olduğunu vurgulayan Taştan, 'Yüce dinimiz İslam, bizlere aile saadetinin ve mutluluğunun yollarını göstermiştir. Bizler için aile hayatında en güzel örnek peygamberimizdir. O, ailede ihsanı, iyiliği ve adaleti emretmektedir. Zira ailede ihsan üzere iyilikte yarışma vardır. İhsan, ailede sevgiyi ayakta tutan, diğerkamlık ve fedakarlığı içinde barındıran yüce bir değerdir. İhsan, hiçbir karşılık beklemeden ve asla minnet altında bırakmadan yapılan iyiliktir. Ailede adalet, karşılıklı sevgi ve saygının gözetilmesidir. Fertlerin onurunun korunması, emeğin takdir edilmesidir. Haklar ve sorumluluklarda hakkaniyetin ve insaflı bir yolun benimsenmesidir. Ailede karşılıklı anlayış hakim olmalıdır. Eşler birbirine güven duymalı ve bağlılık göstermelidir. Sevinç, keder, yorgunluk ve sıkıntılar paylaşılmalıdır. Aile fertleri arasında yardımlaşma ve dayanışma asıldır. Ailede her fert sorumluluk bilinciyle hareket etmelidir. Alınan kararlarda istişare hakim olmalıdır.' diye konuştu.
'Aile hayatımızın her alanında adalet ve ihsan ahlakının güçlenmesi için çaba gösterelim'
Ailedeki her ferdin kendisinden daha çok karşısındakini düşünmesi gerektiğini belirten Taştan, ' İşte o zaman ilahî rahmet tecelli eder, sevgi ve muhabbet kalıcı hale gelir. Anne, babalar hem birbirlerine hem de çocuklarına karşı cinsiyet farkı gözetmeksizin adalet ve hakkaniyetle davranmalıdır. Yüce Rabbimizin emaneti olan ailemizi, gözümüz gibi koruyalım. Gün gelip emanetin sahibi olan Yüce Allah'a hesap vereceğimizi aklımızdan çıkarmayalım. Aile hayatımızın her alanında adalet ve ihsan ahlakının güçlenmesi için çaba gösterelim. Anne-babamızla, eşimizle, çocuklarımızla el ele verip hep birlikte ailemizin kıymetini bilelim. Unutmayalım ki, ailemizi maddi manevi her türlü tehlikeden ve tehditten korumak hepimizin öncelikli vazifesidir.'
Taştan, bu yıl Mevlid-i Nebi Haftası etkinliklerinin 'Peygamberimiz ve Aile' olarak belirlendiğini hatırlatarak, 'Başkanlığımız ve Türkiye Diyanet Vakfı işbirliği ile ülkemizde ve yurt dışında 1989 yılından bu yana önceki yıllarda Kutlu Doğum ismiyle olmak üzere 2017 yılından itibaren Mevlid-i Nebi Haftası programları düzenlenmektedir. Bu çerçevede, artık ülkemizde önemli bir dini, sosyal ve kültürel gelenek haline gelmiş olan ve kamuoyu tarafından üst düzey ilgi gösterilen Mevlid-i Nebi Haftası'nın 2019 yılı teması 'Peygamberimiz ve Aile' olarak belirlenmiştir. Söz konusu tema, Hz. Peygamber'in ortaya koyduğu örneklik çerçevesinde hafta boyunca gerçekleştirilecek etkinliklerde ele alınacaktır.' şeklinde konuştu.
Taştan, bir hafta boyunca gerçekleştirilecek etkinliklerle hedeflerinin, Peygamberimizi daha iyi tanımak/tanıtmak, anlamak/anlatmak, hayatımızı Onunla anlamlandırmak ve O'nun sevgisini canlı tutmak olduğunu söyledi.
'Aileleri yüce dinimiz İslam'ın evrensel mesajlarıyla buluşturmayı amaçlıyoruz'
Peygamberimizin aileye verdiği değeri ve onlara olan güvenini bütün boyutlarıyla gündeme taşımak istediklerini belirten Taştan, 'Aileleri yüce dinimiz İslam'ın evrensel mesajlarıyla buluşturmayı amaçlıyoruz. Aile konusunda fert ve toplum hayatında daha fazla duyarlılık ve bilinç oluşmasına katkı sağlamak istiyoruz. Ailelerin günümüzde yaşadığı sorunlara dikkat çekmek ve çözüm önerileri sunmayı hedefliyoruz. Birlik, beraberlik, yardımlaşma ve dayanışma duygularının yaygınlaşmasını sağlamaya yönelik dini duyarlılık ve birlikteliğimizi canlı tutacak çalışmalar yapmak istiyoruz. Vaaz, hutbe, TV ve radyo programları, panel ve konferanslar aracılığıyla tema çerçevesinde topluma sahih dini bilgi sunmaya yönelik çalışmalar hedefliyoruz.'
Taştan, Mevlid-i Nebi Haftası münasebetiyle merkez ve taşra ilçe müftülüklerince, hastane, hapishane, huzurevi, çocuk yuvası, esnaf, resmi kurum ve kuruluş ziyaretleri, ücretsiz kitap ve gül dağıtımı, konferans, panel, seminer, sinevizyon gösterimi, radyo ve televizyon programları, hatim ve mevlit programları ve bilgi yarışmaları planlanmış olup, uygulamaya konulacağını söyledi.
Taştan sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:
'Müftülüğümüz organizesiyle Mevlid-i Nebi Haftası 08 Kasım 2019 Cuma günü başlayacaktır. 'Peygamberimiz ve Aile' temalı açılış programı ve konferansımız, 14 Kasım Perşembe günü, Yönetici Akademisyen Sürekli Eğitim Kültür Merkezinde saat 10.00'da yapılacaktır. Bu yılki 'Mevlid-i Nebi Haftası' etkinliklerine destek veren Sayın Valimize, Büyükşehir Belediyemize, İlçe Belediyelerimize, İlahiyat Fakültemize, Eğitim Merkezi Müdürlüğümüze, Sivil Toplum Kuruluşları Platformuna, İlçe Müftülüklerimize ve emeği geçen herkese şükranlarımı arz ederiz. Mevlid-i Nebi Haftasının, Peygamberimizin daha iyi tanınmasına ve O'nun ahlakına yönelmemize vesile olmasını Yüce Allah'tan niyaz ederim.'