İLKHA/ Hilvan'da balık satan esnaf, balık fiyatlarının düşük olmasına rağmen diğer et ürünleri gibi tercih edilmediğini söyledi.
İlçede 22 senedir tezgahta balık satan Adil Paytal, geçimini balık satarak sağladığını söyledi.
Balık tutmanın zahmetli bir iş olduğunu belirten Paytal, kendisinin balık tutmadığını, tutulan balıkları sattığını ifade etti.
Payta, 'Balık tutanların işi çok zahmetlidir çünkü akşam gidip ağları atıyorlar sabah gidip topluyorlar. Bazıları şöyle diyor, 'Balık işi nedir ki suyun altından çıkartarak getirip satıyorsunuz.' Bir de gidip onların çektiği eziyete bakmak lazım. Burada Turna, Yayın, Sazan, Pullu, Şabut ve Karaca balığı gibi çeşitler var. Sazan balığının kilosunu 15 lira, pullu 7 lira, yayın 15 lira, turna 20 lira ve Şabut balığının kilosunu 20 liradan satıyoruz. Çok şükür işimiz oluyor idare de ediyor kendi yağımızda kavruluyoruz.' dedi.
Sağlık açısında da balığın daha çok tüketilmesi gerektiği söyleyen Paytal , 'Balık tüketiliyor fakat çoğu kişi kara veya tavuk etini alıyorlar ama balık daha sağlıklıdır. Sağlık açısından da çok iyidir. Damar tıkanıklığına, kalbe ve birçok şeye iyidir. Doktorlar da haftada en az iki defa balık yenmesi gerektiğini söylüyor. Normalde balık hem ekonomik hem de sağlıklıdır. Balığı parçalıyoruz, doğruyoruz, temizliyoruz bir tek kızartılması kalıyor. Millet de alıp eve götürerek sadece kızartmasını yapıyor.' ifadelerini kullandı.
Paytal, dolarda yaşanan hareketliliğin kendilerini etkilemediğini ancak balık tutanların almış olduğu malzemelerde fiyat artışının yaşandığını belirtti.
Balıktaki verimin bu sene avlanma yasağına uyulmadığından dolayı azaldığını söyleyen Haci Karakaya adlı balıkçı, 'Ben 6 senedir bu işi yapıyorum. Fiyatlarımız hep aynı. Bu sene işimiz fazla iyi görünmüyor. Balık avlamanın yasak olduğu zamanlar yumurtlama dönemidir. Bu yasağa uyulmadığı takdirde Fırat nehrinde balıklar azalıyor. Balıklarımız günlük olarak geliyor. Genelde akşama kadar satıyoruz. Balıklar 3 gün içerisinde satılmazsa bozuluyor o zaman da çöpe atmak zorunda kalıyoruz. Balığın kilosu 5 lira. Vatandaş 10 liraya gidip tavuk eti alıyor. Halbuki o parayla 2 kilo balık gelir. Balık hem sağlıklı hem de ekonomik. Balıklarımız günlük olmasına rağmen millet yine de sitem ediyor. Şu anda da acısını biz çekiyoruz. Balık ucuz olmasına rağmen fazla satış yok. Geçim de biraz güçleşmiş.' diye konuştu.