İshak Polat

Şanlıurfa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. Yıldönümü kutlamaları 3. Uluslar arası Osmanlı Sancağından Cumhuriyet Kenti Urfa Tarihi Sempozyumu ve resim sergisi ile başladı.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen ve sempozyum, sergi, Mevlüt, gibi çeşitli etkinlikler ile kutlanacak olan ' Şanlıurfa'nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 98. Yıldönümü Etkinlikleri' GAPTEM Konferans Salonunda düzenlenen '3. Uluslar arası Osmanlı Sancağından Cumhuriyet Kenti Urfa Tarihi Sempozyumu' açılışı ile başladı.

Sempozyumun açılış törenine Vali Yardımcısı Ufuk Akıl, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, İl Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu, Harran Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Abdullah Ekinci, Kent Konseyi Başkanı Erkan Sözen'in yanı sıra Akademisyenler, STK Temsilcileri vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumun açılık konuşmasını gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi daha önce bu salonda 1. Uluslar arası İslam Tarihi ve Medeniyetinde Şanlıurfa Sempozyumu, Osmanlı Belge ve Kaynaklarında Urfa Sempozyumu düzenlediklerini belirterek; 'Şanlıurfa bilinen 12 bin yıllık tarihi ile gerek İslam tarihinde gerekse Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde kadim bir şehir olmuş ve bu özelliğini de yaşamayı ve yaşatmayı başarmıştır. Şanlıurfa, 1. Dünya Savaşı sonrasında işgal edilen coğrafyamızda Kurtuluş Meşalesini ilk yakan 2-3 şehirden birisi olmuş ve bundan dolayı da 1984 yılında TBMM tarafından 'Şanlı' Unvanını almış yine 2016 yılında 'İstiklal Madalyası' ile onurlandırılmıştır. Peygamberler Şehri Şanlıurfa'nın her zaman yüzyıllar boyu ayakta kalmasının sebebi manevi bir himayenin eseri olsa gerektir' diyerek tüm katılımcılara 'hoş geldiniz' dedi.

Harran Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr.Abdullah Ekinci'de yaptığı konuşmada Şanlıurfa'nın kadim bir şehir olduğunun altını çizerek;' Bu kadim şehir bir çok medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapmıştır. Bu özelliğinden dolayı bir çok Akademisyen ve araştırmacı tarafından ilgi çeken, kitaplara, tezlere, sempozyumlara ve araştırmalara konu olmuştur' diyerek daha önce Şanlıurfa ile ilgili yapılan Uluslararası Sempozyumlara değindi. 3 gün sürecek olan '3. Uluslararası Osmanlı Sancağından Cumhuriyet Kenti Urfa Tarihi Sempozyumu'nun da önemine vurgu yapan Prof.Dr.Ekinci bu vesile ortaya çıkacak olan sunumlarında önemli bir kaynak teşkil edeceğini sözlerine ekledi.

Sempozyumun açılış töreninin ardından verilen arada katılımcılar düzenlenen resim sergisini gezdi.