İLKHA/ Yükselen fiyat artışları piyasada hayat pahalılığını arttırmaya devam ediyor. Tarlalarda kavurucu sıcaklıkta çalışan mevsimlik tarım işçileri, verdikleri emeklerinin karşılığını alamadıklarını ve yükselen fiyat artışları nedeniyle ev ihtiyaçlarını bile karşılayamadıklarını belirterek, yevmiyelerine de zam getirilmesi gerektiğini söylediler.
Günlük yevmiyelerinin bir kilogram çayın fiyatına denk geldiğini ifade eden işçiler, yaşanan durumdan dolayı mağdur olduklarını dile getiriyorlar.
Kiralık evde kaldığını ve geçimini sağlayamadığını söyleyen mevsimlik tarım işçisi Aslan Ali Demir, 'Ben tarım işçisiyim. Burada sabahtan akşama kadar çalışıyorum ve evim de kiradır. Her şeye zam geldi. 48 TL ile kiramı mı vereceğim, yoksa evimin geçimini mi sağlayacağım. Nasıl yapacağımı bilmiyorum. Güneydoğu'nun hali hep böyle… Yaklaşık 20 kişi burada çalıyoruz. Sabah 07.00'da işe başlayıp 17.00'a kadar çalışıyoruz. 48 lira yevmiye bizim hiçbir şeyimize yetmiyor. Bu parayla ne alabiliriz ki. 1 kilogram çay bile alamıyoruz. Yevmiyelerimiz en az 60 veya 70 kilogram olmalı ki geçimimizi sağlayabilelim.' dedi.

'2 gün çalışıyoruz ve ancak 1 kilogram çay alabiliyoruz'
5 kişilik bir aileye sahip olduklarını söyleyen bir diğer tarım işçisi Hacer Akçan, 'Yevmiyelerimiz ucuz. Sabahtan akşama kadar belimizi doğrultamıyoruz. Her şeye zam getirdiler. Yevmiyelerimize de zam getirsinler. 48 TL, ne 1 kilogram çaya nede yediğimiz sebze fiyatına yetiyor. 2 gün çalışıyor ve ancak 1 kilogram çay alabiliyoruz. Elimizi bir şeye atamıyoruz. Biz sadece altın veya dolara zam geldiğini düşünüyorduk. Demek ki her şeye zam gelmiş. Aslında altın veya dolar fiyatının çay ile ne alakası olduğunu anlayamadık. Evde 5 kişiyiz ve bir mesleğimiz de yok! Ancak tarım işçiliği yapabiliyoruz ve elimizden de bu geliyor. Bize de yazık! Yevmiyelerin en az 100 TL olması lazım. Biz ancak kollarımızın gücüne bakarak para kazanabiliyoruz.' ifadelerini kullandı.

'Fiyat artışlarında şaibeler mevcut olabilir'
Yaşanan fiyat artışlarında şaibeler olabileceğini düşündüğünü söyleyen işçi Kerem Sakınış, 'Bu fiyata normalde kimse çalışmaz ama çalışanda mecbur çalışmak zorunda kalıyor. Günlük çalışma yevmiyemiz şu anda 48 TL ve 5 TL'si çavuş parasıdır. Geriye 43 TL kalıyor. Fiyat artışlarında şaibeler de mevcut bence. Belirlenen fiyatlar uygulanıyor mu bilmiyoruz. Fakat kişi sabahtan akşama kadar çalışıp evine 1 kilogram et götüremiyorsa burada bir sıkıntı var demektir. Eskiden memur maaşı ile birkaç altın alınabiliyordu ama şu anda böyle değil. Düşünün ki bu bir memur maaşı… Bizim gibi işçilerin eti ne ki butu ne olsun.' dedi.

'Mevsimlik tarım işçileriyle ilgili bir önerge bile verildiğini düşünmüyorum'
Bir süre okul okuduktan sonra okul okumayı bırakmak zorunda kaldığını belirten Sakınış, yetkililerin bu tür durumlarda görevlerini yapmamalarından yakındı.
Meclise, mevsimlik tarım işçileriyle ilgili bir önerge bile verilemediğini dile getiren Sakınış, 'Meclise zamla ilgili bir yasa tasarısı sunulduğunda hemen kabul ediliyor ama bu konu ile ilgili bir önerge bile verildiğini düşünmüyorum. Şanlıurfa'da 12 milletvekili var. Ben bu milletvekillerinin görevlerini yaptığını düşünmüyorum. Aldıkları paranın hakkını vermediklerini düşünüyorum. Milletvekillerinin halkın sesi olması lazım. Okul okuyordum fakat ileriye dönük bir güven olmayınca okulu da bıraktım. Güneydoğu halkı her şekilde ailece işe çıkıyor ama yine de geçimini sağlayamıyor. Batı illerinde tek bir kişi çalışıyor ve ailesinin geçimini sağlıyor. Bu bölgenin kaderi böyle ve millet de kabullenmiş.' şeklinde konuştu.

'Her şeye zam geldi fakat işçiliğe gelmedi'
Hilvan'da uzun süredir mevsimlik tarım işçi çavuşluğunu yapan Lütfü Çiftyürek de Güneydoğu'daki yevmiye fiyatlarının Çukurova'daki gibi olması gerektiğini kaydetti.
Çiftyürek,' Adana'da tarım işçilerinin yevmiyesi 70 TL iken burada yevmiye 48 TL'dir. Gübreye, mazota, yoğurda ve her şeye zam geldi fakat işçiliğe zam gelmedi. Güneydoğu'nun yevmiye fiyatları her zaman düşük. Bir işçi şu anda sabahtan akşama kadar 48 TL'ye çalışıyor oda 1 kilogram çay parası bile değil. Küçük su eskiden 50 kuruştu. Şimdi 1 TL olmuş. Tarım işçiliği zahmetli bir iştir. İşçi kazandığı parayı elektrik mi yoksa su parasına mı verecek.' değerlendirmesinde bulundu.