Seyfullah Polat

İç İşlerine bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ' Uyum Biz Bize Sohbetler' etkinliğinin 11.si Şanlıurfa'da gerçekleştirildi. Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu yaptığı konuşmada Şanlıurfa'nın dünyaya vicdan örneği gösterdiğini dile getirdi.

İç İşleri Bakanlığına bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı tarafından Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) iş birliğinde geçici koruma kapsamındaki Suriyeliler başta olmak üzere uluslararası koruma başvuru ve statü sahipleri ile diğer göçmen grupların yoğun olarak yaşadığı illerde mülteci, sığınmacı, geçici koruma altındaki sığınmacılara yönelik doğru bilgilendirmeyi, sığınmacı ve mültecilerin yanı sıra ev sahibi vatandaşların yaşadıkları sorunları masaya yatırmayı ve çözüm önerilerini almak üzere en çok mülteci barındıran illerde düzenlenen 'Uyum Biz Bize Sohbetler' etkinliğinin 11.si Şanlıurfa'da düzenlendi.

Bir otelde düzenlenen ve Şanlıurfa Vali Vekili Osman Aydoğan, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu, Şanlıurfa İl Göç İdaresi Müdürü Fatih Işık'ın yanı sıra kamu kurum, kuruluş yetkilileri ile çeşitli STK örgütlerinin temsilcileri, kanaat önderleri ve çok sayıda Şanlıurfa'da yaşayan Suriyeli mülteci katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Şanlıurfa İl Göç İdaresi Müdürü Fatih Işık yaptığı konuşmada Şanlıurfa'nın nüfusuna göre en çok Suriyeli misafire ev sahipliği yaptığını belirterek; Göç olgusu hem göç edenler hem de göçmenlere ev sahipliği yapanlara çeşitli sorumluluklar yüklemektedir. Bu sorumlulukların yerine getirilmesinde sosyal iletişim çok önemlidir' diyerek etkinliğin hayırlara vesile olmasını diledi.

Aylan bebeğin hatırasını unutmadık

Daha sonra söz alan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu ise 11.si Şanlıurfa'da düzenlenen 'Uyum Biz Bize Sohbetler' etkinliğinin amacının Türkiye'de bulunan uluslararası koruma başvuru ve statü sahipleri ile geçici koruma altındaki bireylerin ve ev sahibi toplumun sosyal uyuma ilişkin yaşadıkları zorlukları gözlemlemek, bakış açılarını anlamak, sosyal uyuma yönelik illerde yürütülen faaliyetleri ve yaşanan sorunları yerinde tespit etmek olduğunu belirterek; Savaş, gıda yetersizliği, etnik ve mezhep çatışmaları gibi bir çok sebepten dolayı günümüzde 70 milyon insan dünya üzerinde doğup büyüdükleri yerleri terk ederek mülteci durumuna düşmüştür. Geçmişte Avrupa'ya geçmek isteyen mültecilerin transit yolu olarak bulunan Türkiye son yıllarda son durak haline gelmiş ve günümüzde 4 milyon mülteci ve sığınmacıya ev sahipliği yapmaktadır. Bu manada Şanlıurfa Türk'üyle, Kürt'üyle, Arap'ıyla barış ve kardeşlik içerisinde yaşayan, Suriye iç savaşı ile birlikte on binlerce Suriyeli misafire ev sahipliği yapan Türkiye ve dünyaya örnek bir şehirdir. Batının mültecilere ve yabancılara karşı gösterdiği tutum karşısında, dünyanın vicdansızlığı karşısında Şanlıurfa'nın sığınmacılara karşı gösterdiği vicdan ve merhamet her zaman örnek olmuş ve tarihe damgasını vurmuştur' diyerek bazı güçlerin Ortadoğu coğrafyasında fitne ve fesat çıkartarak kan ve gözyaşına kitlesel göçlere sebep olduğunu dile getirdi.

Kitlesel göçlerin ortaya koyduğu dramlara da değinin Kadıoğlu konuşmasına devamla; İnsanlar çeşitli sebepler ile başka ülkelere göç ederken yollarda bir çok tehlike ile karşı karşıya kalıyor. Kar altında yaşamlarını yitirenler, denizde boğulanlar, insan tacirlerinin eline düşenler ve daha niceleri. Göçün bin bir türlü derdi ve sıkıntısı var. Göç yolunda hayatını kaybeden Aylan bebeğin hatırasını hala unutmadık' diyerek Batı dünyasının bu tür dramlara sessiz ve vicdansız kaldığını belirterek Suriye'de oluşturulması planlanan güvenli bölge ve Barış Pınarı harekatına değinerek güvenli bölge oluşturulması halinde Suriyeli misafirlerin evine dönmeyi arzuladıklarını belirtti.

Şanlıurfalılara ev sahipliğinden dolayı müteşekkiriz

Şanlıurfa Vali Vekili Osman Aydoğan ise yaptığı konuşmada Almanya'da doğduğunu, orada ilkokula gittiğini ve başka bir ülkede yaşamanın nasıl bir duygu olduğunu belirterek; Suriye'de yaşanan zulüm neticesinde Şanlıurfa dokuz yıllık süreç içerisinde on binlerce Suriyeli misafiri ağırlamaktadır. Bütün sıkıntılara rağmen bu süreç içerisinde bu ev sahipliğinden dolayı tüm Şanlıurfalı hemşerilerimize teşekkür ediyorum. İnşallah bu süreçte, süreci yürüten tüm kurum, kuruluşlara, STK'lara teşekkür ediyorum' dedi.

Konuşmaların ardından Şanlıurfa'da yaşayan Suriyeli öğrenciler ve misafirler tarafından müzik, folklor gösterileri sonrasında Suriyeli misafirlerin başarı hikayeleri anlatıldı.

Etkinliğe katılan Suriyeli misafirler ise yaptıkları açıklamada ev sahipliğinden dolayı Türkiye Cumhuriyeti Devletine ve özelde Şanlıurfalılara teşekkür ederek kendilerine gösterilen ev sahipliğinden dolayı müteşekkir olduklarını ifade ettiler. Etkinliğe katılan katılımcılar daha sonra yaşadıkları sorunları, temennilerini, çözüm önerilerine de dile getirdiler.