Seyfullah POLAT / Tüm Türkiye'nin merakla beklediği 24 Haziran Erken Genel Seçimi ve Cumhurbaşkanı Seçiminde, AK Parti ve MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı, oyların yüzde 52'sini alarak tarihi bir zafer elde etti. Bu sonuçla AK Parti ve MHP'nin adayı Recep Tayyip Erdoğan yeniden Cumhurbaşkanı seçilirken, Milletvekili Seçiminde AK Parti yüzde 42, MHP yüzde 11,20 oy oranıyla Mecliste yerini alması kesinleşmiş oldu.

CHP'NİN OYU YÜZDE 3 AZALDI
24 Haziran Seçimlerine İYİ Parti ve Saadet Partisi ile ittifak kurarak (Millet İttifakı) giren CHP, 1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde aldığı yüzde 25,30'luk oy oranını, yüzde 22,60'a düşürdü. CHP'li yöneticiler, seçim ziyaretleri ve mitinglerde her evden en az 1 oyun HDP'ye verilmesi yönünde seçmenlerine çağrıda bulunmuştu.

HDP, CHP'NİN DESTEĞİ VE AK PARTİ'NİN DÜŞÜK PROFİLLİ ADAYLARI SAYESİNDE BARAJI GEÇTİ
1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde, yüzde 10,80'lik oy oranıyla Meclise 59 Milletvekili gönderen HDP, 24 Haziran 2015 Genel Seçimlerinde, CHP'nin açık desteği ve AK Parti'nin bölgedeki düşük profilli adaylarına gösterilen tepki neticesinde yüzde 11,18 oy oranı alarak yeniden Meclise girmeyi başardı. Bu sonuçla HDP'nin Meclise 66 Milletvekili göndermesi kesinleşmiş oldu.


İYİ PARTİ İLK SEÇİMDE BARAJI AŞTI
24 Haziran Seçimlerine CHP ve Saadet Partisi ile ittifak yaparak giren Meral Akşener önderliğindeki İYİ Parti, girmiş olduğu ilk seçimden yüzde 10,06'lık oy oranı alarak barajı geçmiş oldu. Kuruluşuyla birlikte MHP içindeki muhalif kadronun tümünü bünyesine katan İYİ Parti, buna rağmen MHP'nin oy oranına ciddi bir etkide bulunamadı. MHP, 1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde aldığı oy oranını korumayı başardı.