İLKHA/ Hilvan'a bağlı Uluyazı (Hoşin) köyünde yolların yapılmamasına tepki gösteren köy sakinleri, yoldan gecen araçların çıkardığı tozdan dolayı çok sıkıntı yaşadıklarını söylediler.
Köy yolunun yapılması için 2016'da dilekçe verdiklerini söyleyen Uluyazı köyü Muhtarı Ramazan Bayat, yolun yapılması için malzeme döktüklerini belirterek devamını getirmediklerini ifade etti.
Yapılan tüm başvurulara rağmen 11 kilometrelik yolun hala yapılmadığını, çıkan tozun köy sakinleri ve okula giden öğrencileri ciddi anlamda rahatsız ettiğini söyleyen Bayat, yetkililerden bir an önce yolun yapılmasını istedi.
Köy yolunun yapılması için bakan, milletvekilli ve büyükşehir belediye başkanıyla görüştüğünü ama bir netice alamadığını söyleyen Bayat, '2014'de köye muhtar seçildim. Bazı sorunlarımız vardı bunların bir kısmı hal oldu, yol için 2016'da dilekçemizi verdik. Bize, '2017'de asfalt olacak' dediler. Üç ay önce gelip yolu kazıp malzemeyi de döküp gittiler. Üç aydır sürekli Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Bakan Ahmet Eşref Fakkıbaba, Milletvekili Mehmet Ali Cevheri ve başka yetkililer ile görüştüm. Bugün yarın dediler üç ay oldu yapmadılar. Pamuk, biber ekenlerin mahsulleri yolun tozundan dolayı zarar gördü bundan dolayı mağdur oldular. Köy halkı dışarda salça ve biber kurutuyorlar onlarda tozdan dolayı perişan haldedir. 'Yarın öbür gün' dediler. Artık kışa girdik peki, ne zaman asfalt yapacaklar? Asfaltın zamanı da geçti.' dedi.
Bayat, 'Şanlıurfa'da yetkililer bana, 'muhtar üç tane ekibimizi Siverek'e göndermişiz orada Milletvekili Kasım Gülpınar üstünde durmuş.' diyorlar. Bende onlara Siverek'te Milletvekili varsa Hilvan'da yoksa bu köylüler nereye gidecek kime başvuralım. Yetkililer gelip burada bu çocuklarla bir saat dursunlar, durabiliyorlarsa ben her şeyi kabul ediyorum. Toplamda 11 kilometrelik yoldur, acilen bu yolun yapılması lazım. Keşke dilekçe vermeseydik yolun eski hali şimdikinden daha iyiydi en azından toz duman yoktu. İnşallah yetkililer sesimizi duyar.' diye konuştu.
Köy sakinlerinden Mahmut Cirkin de şöyle konuştu: 'Bizim üç aydır yol sorunumuz var, yolumuz kazılmış asfalt olacaktı fakat yapılmadı. Toz, duman içinde kalmışız. Köylüler olarak hepimiz mağdur durumdayız, bu yolun bir an evvel yapılmasını istiyoruz.'
Yola dökülen beyaz kumun toz çıkardığını bu nedenle bazı çiftçilerin ekinlerinin hasadını yapamadığını belirten köy sakinlerinden Aziz Dilber de, 'Yolumuza üç aydır beyaz kum dökülmüş köylü halkı olarak perişan haldeyiz. Üç ya önce muhtarımız gerekli kurumlara resmi müracaat etti. Yola yakın olan en az 50 hanemiz perişan halde pamuk ve biber eken köylüler hasatlarını kaldıramadılar.' ifadelerini kullandı.
Köy sakinlerinden Hüseyin Avcı ise eskiden yoldan günde bir araç geçtiğini şimdi ise binlerce araç geçtiğini bu neden toz ve dumanın evlerin içine kadar girdiğini söyleyerek, 'Köyde başka sorunlarımızda var fakat şu anda en büyük ihtiyacımız yolun yapılmasıdır. Eskiden akşama kadar yoldan bir araç geçmiyordu şimdi binlerce araç geçiyor. Yol boyunda ne kadar ürün ekilmişse toz-toprak içinde kalıyor.' dedi.
Öğrencilerde yolun tamamlanmamasına tepki göstererek, yolun bir an önce bitirilmesini istediler.
Yoların yapılmasını isteyen 12 yaşındaki Nurcan Dildaş yetkililere şöyle seslendi: 'Bir araba yanımızdan geçtiğinde toz duman içinde kalıyoruz. Lütfen yollarımızın yapılmasını istiyoruz.'
Bir diğer öğrenci Emine Cirkin(12) de 'Yollarımızın yapılmasını istiyoruz, arabalar yanımızdan geçtiğinde toz duman içinde kalıyoruz. Tarlalarımız ve biberlerimizde toz içinde kalıyor.' şeklinde konuştu.