Hacer AŞİT / Metabolik bir hastalık olan ve erken teşhis edilmediği zaman ağır zihinsel engele sebep olan, erken teşhis sonrası ise hayat boyu düşük proteinli gıdalar ile beslenmek zorunda olan Fenilketonüri ( PKU) hastaları 1 Haziran Ulusal Fenilketonüri Günü dolayısı ile gıda üreticisi firmalara çağrıda bulunarak kendileri için düşük proteinli gıdalardan oluşan özel yiyecek üretilmesi talebinde bulundular.
1 Haziran Ulusal Fenilketonüri Günü dolayısı ile gazetemize açıklamada bulunan Şanlıurfa Fenilketonüri ( PKU) Hastaları Eğitim, Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ( ŞUPKU) Mustafa Çiftçi ; Fenilketonüri kalıtsal metabolik bir hastalıktır. Hastalıkta bir protein yapıtaşı olan fenilalanin metabolize edilemez, kanda birikir ve geriye dönüşümsüz beyin hasarı yaratır. Erken tanımlanıp tedavi edilmediği takdirde kaçınılmaz son ağır zihinsel geriliktir. Ülkemiz hastalığın en sık izlendiği ülkelerdendir' diyerek hastalığın teşhisinde yeni doğumda topuktan alınan bir damla kanın önemine vurgu yaptı.

Çocuklarımız aç yatıp kalkıyor
ŞUPKU Başkanı Mustafa Çiftçi teşhisi konulmuş hastaların hayatları boyunca düşük proteinli gıdalardan yapılmış özel yiyecek ve mamalar ile beslenmek zorunda olduğunu belirterek; Maalesef bu mama ve yiyecekler çok pahalı ve ulaşılması zor olan ürünler. Hali ile çocuklarımız adeta aç yatı aç kalıyor. Bizim çocuklarımız, hastalarımız hiçbir yemeğin tadını bile bilmez. Çünkü normal insanların yediği yemekler bizim çocuklarımızda , hastalarımızda zeka geriliğine sebep olmaktadır' dedi.

Düşük proteinli ürünler üretilsin, Belediyelerimiz bize sürekli destek olsun
Şanlıurfa'da 150 civarında Fenilketonüri hastası bulunduğunu belirten ŞUPKU Başkanı Mustafa Çiftçi, Haliliye Belediyesinin Fenilketonüri hastalarına yönelik ekmek üretimini ve Ramazan ayı içerisinde gıda kolisi yardımını takdir ve teşekkürle karşıladıklarını belirterek; Belediyelerimizden ricamız bu desteğin yılın on iki ayı sürmesidir. Gıda firmalarından ise talebimiz ve ricamız ailelerimizin alım gücü göz önünde bulundurularak hastalarımıza yönelik ulaşılabilir ve fiyatları normal gıda ürünleri üretmeleridir' dedi.