Urfa'nın yetiştirdiği önemli değerlerden Gazeteci Mehmet Talat Akay, vefatının 1. Yılında kabri başında anıldı. Kabirdeki anma etkinliğinde Merhumun evlatları Ali, Furkan ve Cenap ile Şanlıurfa Gazeteciler Birliği Üyeleri, merhumun dost ve sevenleri hazır bulundu.
Mehmet Talat Akay kimdir?
1959 yılında Urfa'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini Urfa'da, üniversiteyi ise İstanbul Marmara Üniversitesi'nde okudu. 1980 yılında Fakültenin Grafik-Tasarım Bölümü'nden mezun oldu. 1980-83 yılları arasında çeşitli şirketlerde grafiker-tasarımcı olarak iş hayatına atıldı. Matbaa sektörüyle bu yıllarda tanıştı.
1991 yılında İstanbul'da Gazetecilik mesleğini icra etmeye başladı. 2001 yılında memleketi olan Urfa'ya dönüş yaptı. Urfa'da 'Güneydoğu Life' dergisini çıkardı ve Genel Yayın Yönetmenliğini ifa etti. GAP Gündemi ailesinde Köşe Yazarı olarak görev yapıyordu. Güneydoğu Anadolu Bölgesi Gazeteciler Federasyonu Başkanı olarak görev yaptı.
AK Parti'nin Kurucu Üyeleri arasında yer alan Akay, 2008-2011 yılları arasında AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyeliğinde bulundu. Şanlıurfa Gazeteciler Birliği Başkan Yardımcılığı görevini sürdürmekteydi.
Şanlıurfa'da yerel basının kalitesinin artması yönünde çaba gösterdi. Kızılay Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Şanlıurfa Şubesi 2. Başkanı olarak binlerce ihtiyaç sahibine yardım ulaştırılmasına vesile oldu. Suriyeli muhacirlere destek oldu. Kızılay'ın bölgede yürütmüş olduğu projelerine önemli katkılar sağladı.
Aktif bir insan olan Talat ağabey, Şanlıurfa Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye Yazarlar Birliği Üyesi, Güneydoğu Gazeteciler Federasyonu Kurucu Başkanı olarak STK'larda aktif bir şekilde faaliyet gösteriyordu.
Urfa'nın yetiştirdiği önemli değerlerden Mehmet Talat Akay, 30 Mayıs 2018 tarihinde Lenf kanseri teşhisiyle tedavi gördüğü Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde hayata gözlerini yumdu.