Seyfullah POLAT / Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nde düzenlenen programda konuşan Vali Abdullah Erin, 'Kültür ve Turizm Bakanlığımızın Şanlıurfa'da 700'ün üzerinde tescilli eseri bulunuyor. 2 bin civarında kültürel eserimiz var. Henüz dokunulmamış ve hiçbir faaliyet yürütülmemiş tarihi zenginliğimiz var. Bunların her biri farklı bir ülkede tek başına ziyaretçi çekebilecek değerde eserlerden oluşuyor. Bu anlamda Şanlıurfa turizmden hak ettiği payı alamıyor. Şanlıurfalı yatırımcılar çeşitli platformlarda 'Ne yönde yatırım yapılım?' diye soruyorlar. Bizde turizm verilerini ortaya koyuyoruz. İlimizde Turizm İşletme Belgesine sahip kamu ve özel sektör tesislerinin yatak sayısı 7 bini bulmuyor. Bu şekilde 2 milyon turist ağırlanmaz' diyerek hazırlanan yeni mekanizmayla Şanlıurfa turizminin profesyonel bir şekilde yönetileceğini vurguladı.

TURİST SAYISINI 3 MİLYONA ÇIKARMAYI AMAÇLIYORUZ
Son 10 yıldaki en yüksek turist sayısının geçtiğimiz yıl aşıldığını dile getiren Vali Abdullah Erin, 'Geçtiğimiz yıl 806 bin konaklama sayısıyla son 10 yılın en yüksek turist sayısını yakaladık. Bizler kısa vadede bu rakamı 1 buçuk milyona uzun vadede ise 3 milyona çıkarmayı amaçlıyoruz. Yatırımların uzun vadeli bir şekilde planlanmasına ihtiyaç var. Şanlıurfa bir medeniyet şehri olarak anılıyor. Bu nedenle bu şehirde bulunan tüm kurumlar, işadamlarımız, esnaflarımız ve vatandaşlarımız bu unvanı hak etmeli. 'Şanlıurfa'da Tarih Yeniden Canlanıyor Projesi ' ile turizm alanında büyük bir adım atacağımızı, büyük kazanımlar elde edeceğimizi ifade etmek istiyorum. Turizmin profesyonel bir şekilde yönetilmesi gerekiyor. Biz bu yapıyı kurmak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Artık daha planlı ve daha programlı bir şekilde şehrimize ait tüm değerleri sadece ülkemize değil, dünyaya tanıtmış olacağız. Butik oteller noktasında daha fazla çaba sarf etmek gerekiyor. 5 yıldızlı oteller yapılırken, tarihi özelliği bulunan konaklama yerlerine de ihtiyaç var. Ben bu yönde yatırım yapmaya çağırıyorum. İnanç turizmi için şehrimize gelen insan 5 yıldızlı otellerden ziyade, restore edilmiş otantik mekanları tercih ederler. Onları daha önce görmediği, konaklamadığı tarzda tarihi dokusu bulunan mekanlarda ağırlamak gerekiyor. Güzel bir birlik beraberlik yakaladık. İyi niyetli eleştirileri dikkate alarak yolumuzu yürüyeceğiz İşte bugünkü programda Şanlıurfa'nın turizm alanındaki bir zenginliğini ortaya koyuyor' diyerek turizm alanında atılması gereken adımları sıraladı.

BAŞKAN ÇİFTÇİ: BU BEKLENTİLERİ HERKES SAHİPLENMELİ
Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nün ardından Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Hamarat Eller Tesisinde düzenlenen 'Şanlıurfa Yöresel Yemekleri ve Sunumu' programında katılımcılara hitap eden Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, turizm beklentilerinin herkes tarafından sahiplenilmesi gerektiğini söyledi. Ciftçi; 'Bu yıl turizm verilerine baktığımız zaman geçmiş yıllara oranla daha büyük rakamlara ulaşacağımızı tahmin ediyoruz. Bunun şehrimize büyük yansımaları olacak. Fuar merkezimizin şehrimize kazandırılması ilimizdeki ziyaretçi sayısını artırdı. Göbeklitepe'deki düzenlemelerin tamamlanmasıyla birlikte, ziyaretçi sayısında ciddi bir artış yaşandı. Önemli olan tüm bu beklentileri şehir olarak sahiplenebilmektir. Sadece kurumlarımız değil, halkımız, esnafımız, acentelerimiz herkes bu değerlere sahip çıkmalı' diye konuştu.

BU DAMAK TADINI ŞEHRE YAYMAMIZ GEREKİYOR
Gastronomi şehri Şanlıurfa'nın damak tadını şehrin her bölgesine yaymak için el birliğine ihtiyaçlarını olduğunu belirten Başkan Nihat Çiftçi; 'Şanlıurfa 12 bin yıllık şehir. Bu şehrin bereketli toprakları gıda olarak insanlarımıza adeta bir nimet olarak sunulmakta. İşte bu gıda ürünlerimiz insanlarımızın hamaratlı elleriyle bir sanat mucizesi olarak hayat buluyor. Şanlıurfa'mız 19 coğrafi işaretle Sanayi Bakanlığımız Patent Enstitüsü tarafından tescil edilmiş durumda. Türkiye geneline baktığımız zaman en zengin lezzetin Şanlıurfa'da olduğu zaten ortaya çıkıyor. Fakat bunun bir şehir hareketi olması gerekiyor. Bu zenginliğimizi hem sunmada hem de yaygınlaştırmada daha gayret göstermemiz gerekiyor. Bu damak tadını çarşılarımıza, otellerimize ve restoranlarımıza taşımamız gerekiyor. Şanlıurfa'ya gelen her misafirimizin bu damak tadından tatması gerekiyor. O zaman işte gastronomi şehir unvanını hakkıyla tescil etmiş oluruz. Onun için el birliğine ihtiyacımız var' diyerek işbirliğinin artırılması gerektiğini ifade etti.
Yöresel türküler eşliğinde halayların çekildiği programda katılımcılara Şanlıurfa yöresine özgü her türlü damak tadından örnekler sunuldu. Yoğun katılımın sağlandığı program daha sonra yemeklerin sunulması ve ikramların ardından sona erdi.