İshak Polat

Şanlıurfa'da Ekonomi alanında faaliyet gösteren STK temsilcileri Cazibe Merkezleri ve 6. Bölge Yatırımları ile ilgili açıklamada bulunarak Şanlıurfa için pozitif ayrımcılık istediler.

AK Parti Hükümeti tarafından 2016 yılında 23 İle yönelik olarak açıklanan ve 11 milyarlık yatırım tutarı ön başvurusu ve onlarca girişimci ile en başı çeken Şanlıurfa'da Cazibe Merkezleri ile ilgi çalışma konusunda bir gelişmenin olmaması üstelik 9 ilin daha 6. Bölge Teşvik kapsamına alınması yatırımlar durma noktasına geldi. Şanlıurfa'da faaliyet gösteren ekonomi STK'ları duruma tepki göstererek Şanlıurfa için 'pozitif ayrımcılık' istedi.

Devletimizin ve milletimizin yanındayız

TÜMSİAD Şanlıurfa Şubesinde yapılan ve ASKON Şanlıurfa Şube Başkanı Orhan Şahin, MİSİAD Şanlıurfa Şube Başkanı Ömer Ağ, TÜMSİAD Şanlıurfa Şube Başkanı M. Sadık Sade, Ekonomi Kulübü Şanlıurfa Şube Başkan vekili Yaşar Subaşı'nın katıldığı ortak basın toplantısında konuşan TÜMSİAD Şanlıurfa Şube Başkanı M. Sadık Sade STK'lar adına Türk Ordusunun Afrin Operasyonuna destek verdiklerini dile getirerek; ' Bu harekatta ordumuza ve askerlerimize Cenabı Allah'tan yardım talep ediyorum. İnşallah zafer Hakk'ın olacaktır, Türk Milletinin olacaktır. Bizler her zaman Devletimizin emrindeyiz, ordumuzun yanındayız. Bu manada da ekonomimizin daha güçlü olması gerektiğini ve daha çok çalışıp üretmemiz gerektiğinin bilincindeyiz' dedi.

Şanlıurfa olumsuz etkilendi

M. Sadık Sade, mevzu Türkiye ve Şanlıurfa olunca Şanlıurfa'da ekonomi alanında faaliyet gösteren STK'ların her zaman bir araya geldiğini belirterek; ' Bugün yine diğer STK'larımız ile birlikte bir araya gelerek şu soruna açıklık getirmek istiyoruz; 2016 yılı Şubat ayında son bulan Cazibe Merkezleri başvuruları maalesef üzerinden bir yıl geçmesine rağmen halen askıda kalmıştır. O günden bu güne Şanlıurfa'ya yatırım yapmak isteyen yatırımcılarımız halen beklemektedir. Hükümetimizden beklentimiz ve talebimiz bu yatırımların kabulünü beklerken 6. Bölge Teşvik Kapsamında bulunan Şanlıurfa'ya 9 İl daha eklenmiştir. Bu durum da yatırım şehri olan Şanlıurfa'nın cazibesini kaybetmesine sebep olmuştur' diyerek Türkiye'nin en genç nüfusuna sahip ve 650 bin civarında en çok Suriyeli muhacire ev sahipliği yapan Şanlıurfa'da yatırımların ve ekonominin olumsuz yönde etkilendiğini dile getirdi.

Enerji ve finans alanında 'Pozitif ayrımcılık' istiyoruz

Söz konusu sorunun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'ya ilettiklerini ve Şanlıurfa için 'pozitif ayrımcılık' sözü aldıklarını belirterek;' Ama bu söze rağmen Bakanlar Kurulu kararı ile 9 il daha 6. Bölge Teşvik kapsamına alınarak Şanlıurfa'nın yatırımlar konusunda bir nevi önü tıkanmıştır. Şanlıurfa işadamları ve sanayicileri olarak Hükümetimizden Şanlıurfa'nın yatırımlar konusunda cazibesinin devam etmesi için enerji ve finans konusunda 'pozitif ayrımcılık' istiyoruz diyerek Ekonomi Bakanlığının üzerinde çalıştığı projede Şanlıurfa'ya bu ' pozitif ayrımcılığın' uygulanmasını istediklerini dile getirdi.

Şanlıurfa'da işsizlik daha yüksek

Açıklamanın ardından geçilen soru-cevap kısmında basın mensuplarının sorularını cevaplandıran STK temsilcileri Türkiye'de %11 civarında olan işsizlik oranının Şanlıurfa'da % 23'ler civarında olduğunu belirterek Türkiye'nin en genç nüfusuna sahip olan Şanlıurfa'ya yapılacak ' pozitif ayrımcılığın' istihdam konusunda önemli katkılarda bulunacağının altını çizdiler.