İLKHA/ HÜDA PAR Genel Merkezi tarafından yapılan haftalık iç gündem değerlendirmesinde; çay, şeker, elektrik, akaryakıt gibi temel tüketim malları ile gıdaya gelen yüksek zamlara tepki gösterildi.
Son bir hafta içerisinde yapılan zamların, iktidarın hayat pahalılığını düşürme ve enflasyonu tek haneli rakamlara çekme şeklindeki vaadi ile çeliştiği ifade edilen değerlendirmede, hükümetin, ekonomiyi seçimlerin neden olduğu olağanüstü halden çıkarması çağrısında bulunuldu.
Seçimlerden sonra yapılan zamlara dikkat çekilen iç gündem değerlendirmesinde, 'Seçimlerin geride bırakılması ile büyük bir zam furyasının başlayacağı öngörüsü maalesef doğru çıktı. Adeta daha uzun bir süre, halkın oylarına muhtaç olmayacağız anlayışı ile hareket edilerek yüksek oranlarda bir zam furyası başladı. Çay, şeker, elektrik, akaryakıt gibi temel tüketim malları ile gıdaya gelen yüksek zamlar, hükümetin halkın gündeminden ne kadar uzak olduğunu gösteriyor.' denildi.

'Art arda gelen zamlarla hayat daha da çekilmez hale getirilmiştir'
Değerlendirmede, 'Hayat pahalılığı, işsizlik ve geçinememenin vatandaşın en önemli sorunu olduğu konusunda herkes hemfikirdir. Buna bir neşter atılması gerekirken art arda gelen zamlarla hayat daha da çekilmez hale getirilmiştir. Son bir yıl içerisinde hayat, yüzde 30 daha pahalı hale gelmiştir. Bu pahalılıktan en çok dar gelirli vatandaşlar etkilenmiş, alım güçleri daha da düşmüştür. Oysa memur-işçi maaş zam oranlarındaki artış yüzde 10'u bile zor bulmuştur.' bilgisi paylaşıldı.

'Hükümet, ekonomiyi seçimlerin neden olduğu olağanüstü halden çıkararak bir sükûnet haline kavuşturmalı'
'Son bir hafta içerisinde yapılan zamlar, iktidarın hayat pahalılığını düşürme ve enflasyonu tek haneli rakamlara çekme şeklindeki vaadi ile ciddi bir çelişki oluşturmaktadır.' denilen değerlendirmede hükümete çağrıda bulunuldu.
Değerlendirmede, 'Mevcut enflasyon rakamlarının yüksek olmasının en önemli sebebinin yüksek maliyetler olduğu dikkate alındığında; yapılan son elektrik ve akaryakıt zamları ile birlikte maliyetler daha da yükselecek ve otomatik olarak bu zamları başka zamlar izleyecektir. Dolayısıyla hem üretici hem de tüketici için bu veriler, uzun vadede sürdürülebilir değildir. Uzun süren ekonomik krizlerin, siyasi krizleri de tetiklediği hakikatini düşündüğümüzde öteden beri bütün kesimlerin; ekonomide yapısal reformlara gidilmesi taleplerinin bir an önce hayata geçirilmesi gerekir. Hükümet, hızlı ve kararlı adımlar atarak güven ortamını tesis etmeli, ekonomiyi seçimlerin neden olduğu olağanüstü halden çıkararak bir sükûnet haline kavuşturmalıdır.' ifadelerine yer verildi.