AA / Hava sıcaklığının 40 derecenin üzerinde seyrettiği kentte, vatandaşlar, özellikle öğle saatlerinde çok zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmamayı tercih ediyor. Sıcak havadan, insanlar gibi hayvanlar da olumsuz etkileniyor.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Kedi ve Köpek Rehabilitasyon Merkezi'ndeki yüzlerce hayvan da sıcak havadan, soğuk su püskürten sistemiyle korunuyor.
Merkezin sorumlusu veteriner hekim Şahin Apaydın yaptığı açıklamada, sokak hayvanlarının bakım ve tedavilerinin yapıldığı merkezlerinde, 120 kedi ve köpeğin rehabilitasyon sürecinin devam ettiğini söyledi.
Kentte son günlerde hava sıcaklıklarının normal değerlerin üzerinde olduğunu belirten Apaydın, 'Burada 7 gün 24 saat hayvanlara hizmet veriyoruz. Sıcaktan, insanlar gibi hayvanlar da etkileniyor. Barınağın iki bölmesini, su püskürtmeli sistemle serinletiyoruz. Hayvanlar bir nebze de olsa serinliyor ve rahatlıyor. Hayvanların vücut ısı dengesi önemli, hastalanmamaları ve ölmemeleri için. Hava sıcaklığı bu günlerde çok yüksek, bu da onları huysuzlaştırıyor. Bu nedenle barınağa su püskürtmeli sistem kurduk.' diye konuştu.
- 'Yazın sıcaktan kışın da soğuktan koruyoruz'
Apaydın, insanların özellikle sokak hayvanlarına karşı daha duyarlı olması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
'Şanlıurfa'da hissedilen hava sıcaklığı zaman zaman 50 derecenin üzerine çıkıyor. Dolayısıyla buharlaşma çok fazla oluyor. Sokaktaki hayvanlar da bazen su bulmakta zorluk geçiyor. Vatandaşlar dışarıda buldukları hayvanları bize ulaştırsın. Burada onlar için çok güvenli bir ortam var ve her türlü hizmet veriliyor. Yazın sıcaktan kışın da soğuktan koruyoruz. Bunun yanında günlük 3 öğün yemek veriliyor ve periyodik kontrolleri yapılıyor. Burada hayvanlar daha konforlu ve güzel bir şekilde yaşamlarını sürdürüyor.'
Haftanın belirli günlerinde sokak hayvanları için doğaya ve parklara mama ile su bıraktıklarını dile getiren Apaydın, belediyenin evcil hayvan sahiplerine mama yardımı da yaptığını sözlerine ekledi.