AA / Kırboğa yaptığı açıklamada, PYD'nin federasyon ilan etmesinin altında yatan gerçeğin Sünni insanları bölgeden çıkarmak olduğunu ifade etti.
"PYD ne zaman Rojova'da özerklik veya federasyon ilan ederse hemen ardından bir çatışma yaşanır" diyen Kırboğa, böylelikle Sünnilerin evlerini terk etmesinin istendiğine işaret etti.
PYD'nin ilan ettiği federasyonu hiç kimsenin tanımadığını vurgulayan Kırboğa, şöyle devam etti:
"200 kişinin bir çadırda toplanarak 'federasyon kuruyoruz' demesiyle federasyon kurulmaz. Bunların içindeki Arap temsilciler ise Suriyeli Arapları gerçek anlamda temsil etmeyen insanlardır. Bu tamamen bir oyundur. Terör örgütü PYD, kendisine muhalif olan, karşı duran tüm insanları evlerinden çıkartmak için bu oyunları defalarca oynadı zaten. PYD'nin amacı Sünnileri bölgeden kaçırtmak."
"Ümmetçiliği benimseyenlere baskıcı politikasını uyguluyor"
Kırboğa, PYD'nin tehcir ve baskıcı uygulamaların sadece Araplara yönelik olmadığını, kendisi gibi düşünmeyen herkesi aynı gördüğünü aktardı. Kırboğa, "Birlikten yana olan, ümmetçiliği benimseyen tüm insanlara aynı baskıcı politikasını uyguluyor. Bunların içinde Kürt kardeşlerimiz de var. Onlarla konuştuğumuzda bunu duyuyoruz. PYD, ümmetin grupları karşısındaki bir terörist gruptur. Kendi ırkını ve kendisi gibi düşünmeyen herkesi yok edebilecek bir mekanizmadır." diye konuştu.
Suriye'nin kuzeyine yerleştikten sonra PYD'nin zamanla kendi otoritesini oturtmaya başladığını ancak insanlardan tepki gelince bu tepkileri sindirmeye yönelik çalışmalar başlattığına değinen Kırboğa, baskıların artmasının ardından örgütün insanları göçe zorladığını belirtti.
Kırboğa, geçtiğimiz günlerde "PYD ile Esed çatıştı" yönünde çıkan haberlerin de tamamen asılsız olduğuna işaret ederek, bunun bölgedeki Sünni vatandaşların çıkarılması için yapılan bir manevra olduğunu kaydetti.