Röportaj: Seyfullah POLAT / Kurumun uygulamış olduğu eğitim modeli ve hedefleriyle ilgili sorularımızı cevaplandıran Orijin Öğretim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Salih Açıkgözoğlu, öğrenim sürecinin asıl mimarlarının öğrenciler olduğunu belirterek ufku geniş, bilinçli ve geleceğe etki bırakacak öğrenciler yetiştirmeyi kendilerine amaç edindiklerini bildirdi.

Orijin Eğitim Kurumları faaliyetine ne zaman başladı? Kurumunuzun hedeflerini ve vizyonunu kısaca anlatır mısınız?

2010 yılında başlayan eğitim faaliyetlerimiz, Orijin (Başlangıç) kimliği altında somut ve sistemli bir ağa dönüştü. Şuan kurumumuz bünyesinde 2 yabancı dil kursu, 1 konsept lise ve 1 konsept kolej bulunuyor. Bu kurumların yönetimini içinde birçok eğitim unsurlarını barındıran Orijin Eğitim Sistemimiz (OES) ile bütünleştirmiş bulunuyoruz. Hedefimiz bugün olduğu gibi yarın da Orijin Eğitim Kurumları'nın güçlü öğretmen kadrosu ve öğrenci merkezli eğitim sistemiyle ilerlemesini, Şanlıurfa'nın ve Türkiye'nin geleceğine yatırım yapmaya devam etmesini sağlamaktır.

Şanlıurfa, Türkiye'nin doğum oranı en yüksek ili konumunda, her yıl 70 bine yakın yeni birey katılıyor aramıza. Biz bu memleketin evlatları olarak gençlerimizin nitelikli bireyler olarak yetişmesi için eğitimi önemli bir araç olarak görüyoruz. Yeni nesil öğrencilerin toplumsal düzene bilinçli, ufku geniş ve güçlü etkiler bırakması, biz eğitim neferlerinin temel misyonudur. Her dönemde güncel ve müspet bireyler olmaları konusunda kendilerine el uzatmayı borç biliyoruz. Öğrenme sürecinin asıl mimarlarını öğrenci olarak görüp onlara sağlıklı, kaliteli ortam hazırlama noktasında büyük gayret gösteriyoruz. Bu ortamı hazırlamak tümüyle disiplinli, odaklı, sistemli ve destekleyici bir yol yürümekle mümkün oluyor. Nihayetinde kurumumuz bu anlamda farklı sinerjilerle büyüyen, gelişen eğitimin pratikte ve teoride öncüsü olmayı başardı.

Kaliteli ve profesyonel bir eğitim vererek bütün kurumlarımızla etkin, sürdürülebilir ve denetleyici bir eğitimin temellerini attık. Tüm akademik ve idari personellerimizle takım çalışması yürüterek öğrenci katılımını sağlayarak öğrenim sürecini hızlandırdık.

Özgün bir eğitim sistemi oluşturduğunuzu ifade ettiniz. Kurumunuza ait bu sistemin detaylarından bahsedebilir misiniz? OES NEDİR?

Orijin Eğitim Kurumlarınca oluşturulan bu sistem 'özgünlüğü' ile dikkat çekiyor. Yerel ve profesyonel bir sisteme sahip bu yapı web sayfaları ve portallarla destekleniyor. Veli, öğrenci ve öğretmen girişleri bulunan OES portalı, öğrencinin bütün eğitim öğretim faaliyetlerini kurumsal bir ağ ile koordine ediyor. Bu sistemle öğrenim hızlı, ulaşabilir ve daha etkili hale geliyor.

Sistemimizde 3 temel bölüm yer alıyor. Ders Materyalleri Bölümümüzde ders sunumları, KİT pdf'leri, yazılı soruları, ÖDES soruları, NOS soruları ve haftalık gündemler yer alıyor. Eğitim Bölümümüzde deneme sonuçları, sınav takibi ve analizi, dönemlik karneler, zümre odaları, kişiye özel ders programı oluşturma, öğrenci devamsızlık çizelgesi ve veliye sms bildirimi hizmetleri bulunuyor.

İşletme Bölümümüzde ise yeni öğrenci kaydı girme, kaydı girilen öğrencinin işletmesel takibi, veli bilgileri, sözleşme oluşturma, ödeme, tahsilat takibi ve kalan borç, geçmiş ve gelecek ciro durumu, vadesi geçen ödeme takibi ve bildirimi, şubelerin ortalama kayıt fiyatı, tüm finansal raporlamalar ve kayıt iptali gibi işlemler takip ediliyor.

Konsept Lisenize ve yeni açılacak Kolejinizdeki eğitim sisteme dair değineceğiniz noktalar nelerdir?

Modüler Öğretim, bireysel öğretime fırsat veren birbirinden bağımsız, kendi içinde anlamlı bir bütün oluşturan, kişiye özgü eğitim modelidir. OES adı altında verilecek olan bu eğitim modeli kitapları, denemeleri, testleri ve soru bankalarıyla kişiye özel olarak tasarlandı. Yani kurumumuzda her öğrenci kendi seviyesiyle değerlendirilip gelişimi parça parça, bölüm bölüm, aşama aşama takip edilecek.

9, 10, 11 ve 12.Sınıf öğrencilerine hem akademik okul eğitimi hem vizyonel bakış açısı hem de Üniversite Sınavlarına Hazırlık eğitimi verilecek. İlk amacımız her öğrenciyi denemelerle bireysel potansiyelini belirleyip bu doğrultuda gelişimleri için uygun eğitim vermek olacak. Verilen bu eğitimi Gelişim İzleme Raporu ile öğrenci her hafta kontrol altına alınıyor.

9. Sınıflar kurumumuza yerleşirken LGS puanıyla alınıp homojen (aynı derecede olan) sınıflar oluşturuluyor. Daha sonra en önemli faktör devreye girerek, Kişiye Özgü Kitaplarla öğrencinin seviyesine uygun eğitim seçiliyor. Öğrenim süreci bu şekilde devam ederken öğrencimiz 9. Sınıfa alışması ve müfredata ayak uydurması için aktif bir Rehberlik hizmeti görüyor. 10. Sınıflarda, verimli alan tercihleri için Kariyer Günleri oluşturup öğrencimizin sözel, sayısal ve eşit ağırlıktaki meslek profillerini yakından incelemelerini sağlıyoruz.

11. Sınıflarda, öğrencimize Üniversiteye Hazırlık Sınavları olan TYT -AYT için temel derslerden alt yapı sağlamak, soru çözüm saatleri oluşturup hafta sonu etütleri, seri denemeler ve birebir dersler sağlanacak. 12. Sınıflarda, öğrencilerimiz aktif bir şekilde Üniversite Sınavına hazırlayacak, sınavda stres yönetimi için gerekli Rehberlik sağlanacak. Bol dokümanlarla, hafta sonu etütlerle, soru çözüm saatleri ve birebir derslerle öğrenci gelişimi kuvvetlendirilecek.

Eğitim kurumlarındaki Rehberlik Servisleri, öğrencilerin gelişimi için büyük önem arz ediyor. Siz bu anlamda kurumlarınızda yer alan Rehberlik Servislerinizin performansını ve işlevlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Rehberlik, öğrenci ve veli için her zaman soyut bir kavram olmuştur. Fakat biz kurum olarak hem velilere hem öğrencilere aylık ve haftalık seminerler düzenleyerek rehberliğin somutlaşmasını sağlıyoruz. Rehberlik, kurumlarımızda zümreler halinde hiyerarşik düzende ilerliyor. Bu anlamda her öğrencimizin rehberliği aktif kullanması bizim için büyük önem arz ediyor.

Ortaokul ve lise öğrencilerimiz için; ders programı oluşturma, test çözme teknikleri belirleme, branş derslerinde nasıl çalışması gerektiğini kavratma, hedef belirleme, motivasyon, öğrenci takibi, deneme analizi ve veli ziyaretleri Rehberlik Servislerimizin yürütmüş olduğu temel faaliyetlerdir.

Rehberlik Servislerimizin temel amacı öğrencinin kendini anlaması, problemlerini çözmesini, mesleki anlamda gerçekçi kararlar almasını, kapasitesini kendine en uygun düzeyde geliştirmesi, kişisel gelişim ihtiyaçlarını karşılamasını ve kendini yönetebilmesini sağlamaktır.

Öğrenci Takip Sisteminiz ÖTAK, nasıl işliyor? Danışmanlık dosyası nasıl kullanılıyor?

Danışmanlık Dosyası, öğrencinin eğitim ve öğretim faaliyetini sağlıklı şekilde takip edebilmek ve kontrolünü sağlamak amacıyla kurumumuzca tasarlanmış bir sistemdir. Dosya içinde; haftalık yapılan denemelerin cevap anahtarı-çözümleri, 2 haftada bir aranan velilerin istek ve şikayetleri, konu sonrasında farklı kaynaklarda verilen ödevlendirmeler ve mentör öğretmenin görüş ve önerileri bulunuyor.

Mentör öğretmen nedir? Ne gibi görevler yürütüyor?

Mentorlük, modern eğitimle birlikte gündeme gelen önemli bir danışmanlık hizmetinin adıdır. Yaygın ismi ile 'koçluk' sistemidir. Bu sistemle birlikte öğrencinin ders dışı çalışmalarını, etkilendiği çevreyi, iletişime geçtiği grupları takip edip gerektiği yerde sınav analizi yapıp branş anlamındaki eksikliklerini tespit eder ve rehberliğe aktarır.

Bu yönüyle mentörlük, rehberlik ile öğrenci arasında köprü görevi görür. Biz de bu yeni öğrenme modelinde mentörlüğü aktif bir şekilde uyguluyoruz. Kurumlarımızda uygulanan mentörlüklerde; okul, ev ve kurs arasındaki iletişimin sürekli etkin olması, öğrenciye çalışma alışkanlığı kazandırmak için kişisel ders programının sağlanması, öğrenciye deneme değerlendirme becerisinin kazandırılması, motivasyonunun üst düzeyde tutulması, öğrenciye test tekniğini, alan ya da branşa uygun ders çalışma metotlarının aktarılması gibi hizmetlere yer veriliyor.

Bahsetmiş olduğunuz tüm bu sistemler ve eğitim modeli somut anlamda bir başarı sağladı mı? Öğrencileriniz yapılan genel sınavlarda bir derece elde etti mi?

Ortaokul bünyesinde geçen sene Teog sınavında tüm sorulara doğru cevap veren 3 öğrencimiz 'Türkiye Birincisi' oldular. 2 öğrencimiz Oğuzalp ve İrem Türkiye'nin en iyi lisesi olan Galatasaray Lisesine yerleştiler; diğer öğrencimiz Asmin de yine Türkiye'nin en gözde lisesi olan İzmir Buca Lisesine yerleşti. Ayrıca 3 öğrencimiz Şanlıurfa Fen Lisesine, 3 öğrencimiz Şanlıurfa ÇEAŞ Lisesine yerleşti. Öğrencilerimizden Rana Tarlabölen de Şanlıurfa'da yapılan tüm Bursluluk Sınavlarında birinci gelerek 'Şanlıurfa İl Birincisi' oldu.

Lise bünyesinde geçen sene YGS ve LYS'de birçok alana yerleşen öğrencilerimiz oldu. Tıp, Diyetisyenlik, Mühendislik, Radyoloji, Patoloji, PDR, Matematik, Tarih, Coğrafya, Fen Bilimleri, Edebiyat, Felsefe, Özel Eğitim, İktisat ve Anestezi anlarında birçok öğrencimizi hayallerine ulaştırdık.

Bizim için çok verimli bir sohbet oldu, vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz…

Ben de sizlerle tanışmaktan büyük mutluluk duydum. GAPGündemi, Urfa Basınının güzide bir temsilcisi. GAPGündemi ailesine ve okurlarına teşekkürlerimi, selamlarımı iletiyorum.