İLKHA/ Anadolu Gençlik Derneği (AGD) tarafından Mekke'nin fethinin 1389'uncu yıl dönümü münasebetiyle 'İnsanlığa bir inşirah Mekke'nin Fethi' isimli program düzenlendi.
Yenişehir Mahallesinde bulunan bir AVM'nin konferans salonunda düzenlenen programa; Saadet Partisi Şanlıurfa İl Başkanı Mustafa Niyazi Yanmaz, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Program Mahmut Polat tarafından okunan Kur'an'ı Kerim ile başladı.
Selamlama konuşması için sahneye davet edilen AGD-MGV Şanlıurfa Şube Teşkilat Başkanı Maşuk Özyaramış, bu gibi programlarla amaçlarının batıla karşı hakkı haykırmak olduğunu ifade etti.
Programa konuşmacı olarak katılan Anadolu Gençlik Derneği Haliliye İlçe Başkanı Abdullah Coşkun, Müslümanların yılbaşı eğlenceleri ile manevi değerlerinden uzaklaştırılmaya çalışıldığını belirterek, 'Bizler burada Mekke'nin fethini kutlarken, ülkemizin her tarafında yeni yıl kutlamaları yapılmaktadır. Kişiliğinden, kimliğinden ve değerlerinden uzaklaştırılan tertemiz gençlerimiz, bu kutlamalar çerçevesinde alkol, uyuşturucu ve zina bataklığına maalesef sürüklenmektedirler. İnancımızla hiçbir ilgisi bulunmayan yeni yıl kutlamaları, bizleri milli ve manevi değerlerimizden koparmak için oynanan yüzlerce oyundan sadece bir tanesidir. Ayrıca kapitalizmin bir oyununa da göz yumulmaktadır. İnsanlarımız yeni yıl ağaçları, süsler vesairelerle harcama çılgınlığına ve tüketim canavarlığına itilmektedir. Bizler Anadolu Gençlik mensupları olarak sunni gündemlere takılıp kalamayız. AGD, gündemi takip eden değil, gündem oluşturan bir sivil toplum kuruluşudur. Bu nedenle ülkemizde sayısız rezilliklerin yaşandığı şu saatlerde Türkiye'nin dört bir köşesinde yaptığımız Mekke'nin fethi programları ile halkımıza fetih ruhunu tekrar yaşatmanın coşkusunu ve mutluluğunu yaşamaktayız.' ifadelerini kullandı.

'Fetih, adaletin, merhametin ve hakikatin ayak sesleridir'
Fethin Müslümanlar için birçok mesaj içerdiğini ifade eden Coşkun, 'Fetih, bazı çevrelerin bilinçli olarak empoze etmeye çalıştığı gibi kan dökme ve kılıçtan geçirme değildir. Aksine fetih, insanın İslam ile buluşmasıdır. Fetih, adaletin, merhametin ve hakikatin ayak sesleridir. Fetih, toprak işgali değil, kalpleri sahibi olan Allah'a teslim etmektir. Fetih, kalpteki putları yıkıp, fıtrata yani İslam'a yöneliştir. fetih, aslında bir diriliştir. üzerimizdeki ölü toprağını atmaktır. Fetih, söylemden eyleme geçmektir.' şeklinde konuştu.

'Mekke'nin fethine Kur'an perspektifinden bakalım'
Mekke'nin fethine Kur'an'ın bakış açısıyla bakılması gerektiğini ifade eden Anadolu Gençlik Derneği Şanlıurfa Şubesi Sekretarya Birim Başkanı Derviş Muhammed Yazıcı, 'Kur'an, birçok Peygamber kıssasına yer vererek Müslümanlarda tarih bilinci oluşturmayı hedefler. Tarihe hak-batıl ekseninde bakan Kur'an, Müslümanlara verdiği örneklerden ibret alınmasını, dersler çıkarılmasını ister. Biz de Mekke'nin fethine Kur'an'ın bizlerden bakmamızı istediği perspektiften bakmaya gayret edelim ve çıkarabileceğimiz dersleri çıkarmaya çalışalım.' diye konuştu.
'Zafer elde edilmek istenen her hususta çalışanların
sabretmeleri gerekir'
Hz. Peygamberin, Mekke'nin fethini çok istemesine rağmen bunun için gerekli zaman ve zemini beklediğini belirten Yazıcı, 'Zafer elde edilmek istenen her hususta çalışanların sabretmeleri gerekir. Sabır, zannedildiği gibi pasif bir süreç değildir. Aksine tıpkı Sevgili Peygamberimiz ve diğer Müslümanların yaptığı gibi çalışmaktan hiç vazgeçmeden, azimle ve sebatla çalışmaktır. Çalışırken yılmamak, sonucu Allah'a bırakarak üzerine düşeni yapmaktır. Pasif olarak bekleyen kişi sabretmiş olmaz, tahammül etmiş olur. Tahammül bir acziyet belirtisi iken sabır, Müslümanın en önemli vasıflarından biridir. Hz. Peygamber ve sahabeler, ayrıldıkları Mekke'ye dönebilmek için sekiz yıl boyunca tam bir sabır göstermişler, mücadelelerine hiç ara vermemişlerdir. Mekke'den ayrıldıktan sonra malları yağmalanmış, müşrikler evlerine yerleşmişlerdir. Tüm bu olanlara rağmen Müslümanlar fevri çıkışlar yapmamışlar, aklıselimi elden bırakmamışlar ve kendilerini tüketecek ani eylemlerden kaçınmışlardır.' diye konuştu.
Programda daha sonra AGD Eyyübiye Temsilciliğinin söylediği dualar ve ilahiler, sinevizyon gösterisi, Anadolu Gençlik Spor Ekibi'nin hazırladığı karete gösterisinin ardından sona erdi.