İshak POLAT / Artan nüfus ile birlikte her geçen gün gıdaya olan ihtiyacın artması ile birlikte giderek azalan temiz su ve tarım alanlarının imara açılması, tarım alanlarının çoraklaşması sürdürülebilir tarımı da gün geçtikçe tehlikeye atıyor.
Önümüzdeki yıllarda dünya üzerinde yaşayan nüfusun en büyük teme ihtiyacı haline gelecek olan su ve gıda konusunda Türkiye'nin ve Şanlıurfa'nın önemine vurgu yapan Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi eski Dekanı ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu ve Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası eski Başkanı ve Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Ali Rıza Öztürkmen su ve toprağın en büyük stratejik varlık olduğunu belirterek su ve toprağın koruması konusunda çiftçilere ve ilgililere önemli uyarılarda bulundular.
Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Hocalar Türkiye tarımında Şanlıurfa'nın önemli bir yere sahip olduğunu belirterek sulamada kullanılan suyun tasarrufu ve tarım topraklarının korunması konusunda çiftçilere önerilerde bulundular.


Gece sulaması su ve enerji tasarrufu sağlar
Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu; Şanlıurfa sahip olduğu tarım arazileri konusunda Türkiye'de önemli bir potansiyele sahip bir şehrimizdir. Pamuk ve mısır ağırlıklı suya ihtiyaç duyan ürünlerin yetiştirildiği Şanlıurfa'da özellikle çiftçilere önerdiğimiz gece sulaması sezonda 2-3 sulama tasarrufu sağladığı gibi hem de %15-20 gibi bir enerji tasarrufu sağlamaktadır. Harran Üniversitesi olarak çeşitli kurumlar ile ortaklaşa yaptığımız araştırmalar neticesinde elde ettiğimiz bilimsel veriler bize suyun aşırı kullanıldığını gösterdiği gibi bu durumunda toprağı yorduğunu ve ileriki yıllarda topraklarımızı çoraklaştırdığını ortaya koymuştur' diyerek çiftçilerin Üniversite, Tarım ile ilgili Kurum, Kuruluş ve Ziraat Danışmanları ile daha sıkı diyalog içerisinde olmalarının önemine vurgu yaptı.

Yeni tarım alanları organik tarım için rezerv olarak saklansın
Tarım alanlarının gübre, kimyasal ilaç gibi etkenler ile hızla kirletildiğini de dile getiren Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, organik tarımın öneminin gittikçe arttığını belirterek; ' Özellikle kırsal bölgelerimizde tarım yapılabilecek alanlar temizlenerek tarıma açılmaktadır. Türkiye'nin geleceği açısından bu yerler tarıma açılmamalıdır. Gelecek nesillerimiz için bu alanlar özellikle organik tarım ve mera hayvancılığı için rezerv olarak saklanmalıdır. Tarımsal ilaç ve gübreler ile kirletilmemiş bu alanlarımız ülkemizin geleceği açısından çok stratejik bir öneme sahiptir' diyerek mevcut tarım alanlarında imarlaşma ile yok edildiğini dile getirdi.

Tarım alanlarımız betonlaşıyor
Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen; ' Bilindiği üzere Türkiye tarımsal üretimin 10/1'i Şanlıurfa'da gerçekleşmektedir. Sulanabilir tarım arazileri konusunda önemli bir yere sahip Şanlıurfa'da maalesef imarlaşma ile birlikte ülkemiz ve geleceğimiz açısından önemli bir yere sahip olan topraklarımız hızla yok olmaktadır. Bunun önlenmesi için imar yasaları gözden geçirilmeli ve alınmış olan kararlar sıkı bir şekilde uygulanmalıdır. Bunun yanı sıra çiftçimiz toprağın korunması konusunda modern tarım usullerini kullanarak, bu konuda kendilerini eğiterek kendi topraklarını korumalıdır.

Suruç Ovasını sulayacak kadar su boşa gidiyor
Üniversite olarak Harran Ovasında kullanılan sulama sularına ilişkin yaptıkları bilimsel çalışmalara değinen Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen ; ' Türkiye su zengini bir ülke değildir. Değişen iklim koşulları ile birlikte temiz su miktarı artmakla beraber temiz suya olan ihtiyaçta artmaktadır. Bu manada da tarımsal sulamada da su ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Üniversite olarak Harran Ovasına ilişkin yaptığımız bilimsel çalışmalar neticesinde Suruç Ovasına verilen sudan daha çok bir miktarın israf edilerek tahliye kanallarına akıtıldığın belirledik. Yaklaşık saniyede 70-80 m3 lük bir su miktarı boşuna akıtılmaktadır. Bu durum suyu ne kadar israf ettiğimizin bariz bir örneğidir. Bunu önlemek bizim elimizdedir. Gece sulaması, damlama ve yağmurlama sulama ile hem su hem de enerji tasarrufu sağlayabiliriz ve çok ciddi su ve enerji tasarrufu sağlayabiliriz' diyerek Harran Ovasında tahliye kanallarına akıtılan kullanılmış suların tekrar tarımsal sulamada kullanılması için yaptıkları çalışmalara da değindi.