Röportaj; İshak Polat- Seyfullah Polat / Sözü çok uzatmadan Şanlıurfa turizminin gelişimi için birbirinden değerli projelere imza atan kıymetli bir ekibin başındaki isme kulak verelim…

Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş, hakkında bilgi alabilir miyiz?

Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. bir AB projesinin çıktısı aslında. 2016 -2018 yılları arasında uygulamaya konulan ' Tarih Yeniden Canlanıyor' projesinin bir devamı ve bir Turizm Destinasyon Yönetişim Modeli.

Şanlıurfa Turizm Geliştirme A.Ş.'nin kuruluş amacı; Şanlıurfa turizminin alt yapı problemlerini çözmek, var olan tarihi ve turistik potansiyeli turizme kazandırmak ve bunu da profesyonel anlamda yapmaktır. Bu amaçla Türkiye içerisinde Antalya, Konya, Bursa, İstanbul gibi şehirlerimiz yurt dışında da İspanya, İngiltere, Vietnam gibi ülkelerdeki örnekler incelendi.

Kısa ismi ile Turizm A.Ş. Temmuz 2018 yılında kuruldu. Kuruluş aşamasını tamamlayarak faaliyetlerine başlaması Şubat 2019'u buldu. Turizm A.Ş. yapısı itibariyle 2 kısımdan oluşuyor; Birincisi kültür kısmı ki bu kısma ŞURKAV bakıyor, ilgileniyor. İkinci kısma yani turizm kısmına da Turizm A.Ş. bakıyor.

Turizm A.Ş.'nin 17 hissedarı var. Kamu ve özel sektör hissedarlarından oluşan bu yapıdaki en büyük paya yüzde 20 ile Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi sahip. Şanlıurfa Valiliği, İlçe Belediyeleri ve Özel sektör temsilcileri ise yüzde 7 ila yüzde 0.5 gibi değişen hisse oranlarına sahip. Ortaklar arasında turizm potansiyeli yüksek ilçelerimiz, ŞUTSO, ŞTB, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, ŞURO gibi kurum ve STK'lar var. Yönetim kurulumuz 7 kişiden oluşuyor. Yönetim Kurulu Başkanımız Valimiz. Üst çatı altında bu şekilde olan yönetimimizin sorumluluğunda olan çeşitli kurullarımız var.

Turizm A.Ş. bünyesinde ise 3 bölümümüz mevcut. Genel Müdürlük uhdesinde birinci bölüm tanıtım ve pazarlama birimi. Bu birimin görevi Şanlıurfa içerisindeki turizm destinasyonlarını tanıtmak ve özellikle yurt dışında pazarlamak. 2019 Göbeklitepe Yılı dolayısıyla bu birimimiz çok güçlü bir çalışma yürüttü. İkinci birimimiz Turizm İş Geliştirme Birimi; Şanlıurfa ve ilçelerimizdeki tarihi yapıları ve alanları turizme kazandırmak için projeler hazırlayan, o yapılara yönelik çalışmalar yürüten birimimiz. Üçüncü birimimiz ise Politika ve Planlama Birimi. Bu birimimizin görevi ise Şanlıurfa'nın 2023 Turizm Master Planını incelemek ve takip etmek. Bu konuda başladığımız Halfeti ve Birecik'e yönelik çalışmaları takip ediyor ve mesai harcıyor hali hazırda. Bu birimimiz aynı zamanda Türkiye'de bir ilke imza atarak Ziyaretçi Yönetim Planını hazırladı ve bu plan ilk defa Göbeklitepe'de uygulandı.

Özetlersek; Turizm A.Ş.'nin temel amacı Şanlıurfa'yı turizm alanında İlk etapta 2023 yılına kadar Türkiye'de en iyi destinasyonlarından birisi haline getirmek ikinci hedefimizi ise Dünya'nın en iyi turizm destinasyonlarından birisi haline getirmektir. Bu bizim 2030 yılı stratejimiz ve planımız.

Şanlıurfa'nın turizm potansiyelini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Şanlıurfa bölgedeki ve Türkiye'deki en önemli turizm potansiyeline sahip illerden bir tanesi. Sahip olduğu tarihi, dini, kültürel, doğal değerleri ile müthiş bir potansiyele sahip bir şehir. Hele hele Göbeklitepe ile birlikte ' Tarihin Sıfır Noktası' sloganı pazarlama anlamında sadece Türkiye'de değil Dünya çapında önemli bir argüman ve dayanak. Sadece Göbeklitepe değil Balıklıgöl, Harran, Halfeti, Takoran, turizm yolu dediğimiz güzergah üzerinde Soğmatar, Şuayip Şehri gibi yerler gerçekten Şanlıurfa turizmi için önemli alanlar. Bunun yanı sıra müzikten gastronomiye kadar birçok unsur bu şehrin turizmde ne kadar güçlü unsurlara sahip olduğunu gösteriyor.

Bunun yanı sıra Hz. İbrahim'in semavi dinlerin atası olarak kabul edilmesi bu şehre inanç turizmi açısından ayrıca önemli bir değer katıyor ve inanç turizmi açısından önemli ufuklar açıyor.

Biz inanç turizmi açısından Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bir rota üzerine çalışmalar başlattık ve rotalar oluşturduk. Bu rotalar arasında Şanlıurfa önemli bir değere sahip. Hz. İbrahim, Hz. Eyüp, Hz. Şuayip ve bu peygamberlerimizin dışında Hayati Harrani, İbni Teymiye gibi çok önemli değerler var ve biz bu değerleri inanç turizmi alanında tanıtmak ve Şanlıurfa'ya daha çok misafir çekmek istiyoruz.

Şanlıurfa turizminin artıları eksileri neler?

Artıları ve potansiyeli hakkında demin çok şey sıraladık. Bu potansiyel ve artılar hiçbir şehirde yok. Eksilere gelince; Şanlıurfa turizm potansiyeli müthiş olan ama turizm sektörü gelişmemiş bir şehir. Bunun yanı sıra çok ciddi alt yapı sıkıntıları var. Tarihi ve turistik alanlardaki tuvalet, otopark gibi sorunların çözülmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra çok ciddi tanıtım eksiklikleri var. Bu konuda Turizm A.Ş. olarak tanıtım ağırlığını hep yurt dışına verdik. Çünkü Şanlıurfa yurt içinde biliniyor ve tanınıyor ama yurt dışında çok fazla bilinmiyor. Daha fazla yabancı turist çekmemiz gerekiyor ve bu konuda yurt dışı tabanlı ve farklı ülkelere yönelik farklı tanıtımların gerçekleşmesi gerekiyor.

İnsan kaynakları konusunda eksikliğimiz var bu konuda gerekli eğitimlerin verilmesi gerekiyor. Bizim bu konuda Harran Üniversitesi ile ortak çalışmamız var.

2019 Göbeklitepe yılı nasıl geçti? 2020 ve sonrasına etkileri ne olacak?

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından ' 2019 Göbeklitepe Yılı' ilan edilmesinin ardından yürütülen çalışmalar ile diyebilirim ki Göbeklitepe'yi bilmeyen kalmadı ve 2019 yılı Şanlıurfa turizmi için dolu dolu geçti diyebilirim. Özellikle bu çalışmalar sırasında Göbeklitepe'nin UNESCO listesine girmesi önemli bir fayda sağladı. Yapılan bu çalışmaların semeresi artarak devam ederken maalesef korona virüs olayı ve pandemi ortaya çıkınca tüm dünya gibi Şanlıurfa ve Şanlıurfa' turizmi de bundan etkilendi. Ama özetlersek; Göbeklitepe'nin Şanlıurfa turizmine bundan sonra çok önemli bir ivme kazandıracağını ve pandemiden sonra hayatın normale dönüşmesi ile birlikte daha çok ziyaretçi ağırlayacağına inanıyorum.

Koronavirüs dolayısıyla oluşan durgunluğa rağmen Turizm A.Ş. olarak boş durmadınız ve 'İslam Dünyası Turizm Başkenti' için çalışmalara başladınız. Bu çalışmalar hakkında bilgi alabilir miyiz?

Şanlıurfa, İslam Dünyası ve İslam Medeniyeti açısından çok önemli bir şehir. Ama bu potansiyeline rağmen maalesef İslam Dünyasında çok fazla tanınırlığı yok. Bizde bu potansiyeli ortaya çıkartmak için harekete geçtik ve Şanlıurfa'nın İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından 'İslam Dünyası Turizm Başkenti' ilan edilmesini sağlamak için çalışmalara başladık. (Ki bu paye İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından verilen bir paye) Bu çalışma kapsamında Hz. İbrahim ve Halil-ür Rahman'ı ön plana çıkarttık. Ayrıca Büyükşehir Belediyemizin Karacadağ Kalkınma Ajansı ile birlikte yürüttüğü Hz. Eyüp Makamı ve Türbesi için hazırlanan 2 projenin çalışmaları başladı. Bunun yanı sıra Harran'ın, Şuayip Şehrinin, Soğmatar'ın alt yapı sorunlarının çözülmesi hususunda çalışmaların yürütülmesi gerekiyor. Çünkü Türkiye Şanlıurfa'yı bu açıdan tanıyor ama maalesef İslam Dünyası tam olarak tanımıyor.

Türkiye'de 2016 yılında Konya bu payeyi almıştı. Konya ile birlikte Mekke, Kudüs, Tebriz bu listede. Bu Yıl Azerbaycan'da Gabala diye bir şehir bu unvanı aldı. İnşallah bu şehirde yapılacak toplantıda Şanlıurfa'da bu listeye girer diye umut ediyoruz.

Eğer bu alt yapı çalışmalarını iyi yaparsak 2022 yılında Şanlıurfa'nın ' İslam Dünyası Turizm Başkenti' olmaması için hiç bir sebep yok. Yeter ki biz bu çalışmaları titizlikle ve güzel bir şekilde hayata geçirelim ve şahsen ben İslam Dünyasından güzel bir geri dönüşüm olacağını düşünüyorum.