İshak Polat

Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası ( ŞURO) 21 Şubat Dünya Rehberler Gününü bir dizi etkinlikle kutladı.

Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde 15 ilin yanı sıra Türkiye turizmi için önemli çalışmalara imza atan ve son yıllarda başta kaçak turist rehberleri ile mücadelenin yanı sıra mesleki eğitim çalışmalarına imza atan ŞURO 21 Şubat Dünya Rehberler Gününü bir dizi etkinlik ile kutladı. Etkinliklere Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, ŞURO Başkanı Müslüm Çoban, ŞURO Yönetim Kurulu Üyeleri, ŞURO üyesi Turist Rehberleri, Harran Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, Harran Üniversitesi Turizm Rehberliği Öğretim Üyesi Merve Ofluoğlu, Şanlıurfa Müze Müdürü Celal Uludağ, Harran Üniversitesi Öğretim Görevlileri ile Turizm Rehberliği ve Arkeoloji Bölümünde okuyan üniversiteli öğrenciler katıldı.

Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Harran Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Meslek Yüksek Okulu, Şanlıurfa müze Müdürlüğü ve GAP İdaresi işbirliği ile Şanlıurfa'da mesleki faaliyet yürüten Profesyonel Turist Rehberleri, Harran Üniversitesi Turist Rehberliği ve Arkeoloji Bölümü öğrencilerinin katılımı ile ilk önce Göbeklitepe'yi ve Şanlıurfa Müzesini gezen ŞURO üyeleri daha sonra Müze Restoran tarafından verilen yemekte bir araya geldi.

Etkinlik kapsamında daha sonra GAP İdaresi tarafından bölge turizmine yönelik olarak yürütülen Mezopotamya Destansı Topraklar projesi kapsamında bilgilendirme toplantısına katılan Turist Rehberlerine yönelik bir konuşma yapan ŞURO Başkanı Müslüm Çoban ; Turist Rehberleri turizmin en önemli unsurlarından bir tanesidir. Mesai mevhumu gözetmeksizin çalışan meslektaşlarımız tarih, kültür sanat, arkeoloji gibi turizmin tüm unsurları ile turist arasında önemli bir köprü vazifesini yerine getirmektedir. Bundan dolayı tüm turist rehberi meslektaşımız her anlamda kendini yetiştirmek durumundadır. ŞURO olarak meslektaşlarımızın emeklerinin karşılığını alabilmeleri ve mesleğimizin hak ettiği noktaya taşınması için ŞURO olarak önemli çalışmalara imza attık ve bu çalışmalarımız artarak devam edecektir. Malum olduğu üzere Cumhurbaşkanımız tarafından 2019 Göbeklitepe Yılı ilan edildi. Bizler Turist Rehberi olarak 2019 Göbeklitepe Yılı vesilesi ile Şanlıurfa'ya Bölgemize ve Türkiye'ye daha çok turist gelmesi ve bu turistlerin en doğru bilgi ile bilgilendirilmesi, en güzel şekilde ağırlanması noktasında elimizden gelen gayreti göstereceğiz' Diyerek tüm Turist Rehberlerinin ' 21 Şubat Dünya Turist Rehberleri Günü 'nü kutladı.

Daha sonra söz alan Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan kendisinin de profesyonel Turist Rehberi olduğunu belirterek ' Öncelikle tüm meslektaşlarımın gününü kutluyorum. Bilindiği üzere Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından ' 2019 Göbeklitpe Yılı ' ilan edildi. Şanlıurfa'nın bu vesile ile daha çok turist ağırlaması bekleniyor. Bu beklentinin yerine gelmesi hatta rekor seviyede turistin Şanlıurfa'ya gelmesi için hepimize önemli görevler düşüyor. Şanlıurfa topyekûn olarak bu işin altına elini koymalıdır. Bu manada gelen misafirlerimizin doğru bilgi ile bilgilendirilmesi konusunda meslektaşlarıma önemli grevler düşmektedir ve inanıyorum ki Turist Rehberleri bizin en önemli elçilerimiz olacaktır' dedi.

Yapılan konuşmaların ardından ŞURO tarafından 'Göbeklitepe Yılı' nın fikir babası olmasından dolayı Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan'a, Harran Kazılarından dolayı Harran Üniversitesi eski Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal'a, Urfa dili ve kültürüne ilişkin 6 ciltlik ' Urfaca, Urfalıca' eserinden dolayı Eğitimci, Yazar Adil Saraç'a, Şanlıurfa Müzeciliğine katkılarından dolayı Şanlıurfa Müze Müdürü Celal Uludağ'a, Bölge turizmine yönelik çalışmalarından dolayı GAP İdaresinde görevli Suphi Özer'e ŞURO üyelerine ve Şanlıurfa turizmine yönelik çalışmalarından dolayı ŞURO Yönetim Kurulu Üyeleri Merve Ofluoğlu ve Selim Bakır'a plaket takdiminde bulunuldu.