İLKHA/ Şanlıurfa'da amcalarından kendilerine miras kalan ayakkabı tamirciliği mesleğini yaklaşık 30 yıldır yapan Sefer Alkaya (48) ile bu işi yaklaşık 35 yıldır yapan Mehmet Alkaya (55) kardeşler, yağışlarla birlikte yoğun bir mesaiye girdiklerini belirttiler.
Yağışların başlamasıyla birlikte ayakkabıları su çekenlerin, zarar görenlerin kendilerine baş vurduğunu ifade eden Alkaya kardeşler, kışın daha çok iş yaptıklarını söylediler.
Ayakkabı tamirciliğinin yanı sıra valiz ve çanta tamiri de yaptıklarını kaydeden kardeşler, işlerinin eskiye nazaran düştüğünü, insanların ayakkabılarının tamir ettirmek yerine yenisini aldıklarını ifade ettiler.
30 yıl önce okul çağındayken ayakkabı tamircisi olan amcasının yanında işe başladığını aktaran Sefer Alkaya (48) 'Amcamız yıllar önce ayakkabı tamircisiydi. Biz hem okula gider, hem de amcamızın yanına giderek ona yardım ederdik. Amcamızın yanına gide gele alıştık. Biz de kendi kendimizi yetiştirdik, şu anda dükkan açtık, kendi dükkanımızı çalıştırıyoruz.' dedi.

'Genelde bize tamir için gelen ayakkabıları kurtarıyoruz'
Alkaya, 'Yapabilecek ayakkabılar var, yapılamayacak ayakkabılar var. Çok masraf gidecek ayakkabıları tamir yapmıyoruz. Çünkü ona verilecek masrafla adam kendine yeni bir ayakkabı alır. Genelde bize tamir için gelen ayakkabıları kurtarıyoruz. Şimdi ayakkabı tamiratı yapılan emeğe göredir, belli bir fiyatı yok. Bir ayakkabıda bir yırtılma ya da sökülme meydana geldiyse 3 ile 5 lira arasında yapıyoruz.' diye konuştu.


'Çanta ve valiz tamiri de yapıyoruz'
Fabrika ürünleri ile alakalarının olmadığını belirten Alkaya, 'Bizim işimiz sadece tamire yöneliktir. Normal vatandaşlarla uğraşıyoruz, devamlı lazım olan bir iştir. Çin'den sağdan, soldan gelen ucuz ayakkabılar hiç kullanışlı değil. Adam bir hafta giydikten sonra ayakkabılar çürüyor. Sağı açılıyor, solu açılıyor. Bize normal, ucuz ve pahalı ayakkabılar geliyor. Ama en çok normal fiyatlı ayakkabılar tamire geliyor. Bunun yanında çanta, valiz tamiri yapıyoruz, kemer ve kondura malzemeleri satıyoruz.' ifadelerini kullandı.

'Eleman sıkıntısı çekiyoruz'
İşlerinin kışın yoğunluk kazandığını söyleyen Alkaya, şöyle devam etti: 'Yaza oranla kışın bizim işimiz daha iyidir. Müşteriler daha fazla geliyor. Yalnız, diğer esnaflar gibi eleman bulmakta zorlanıyoruz. 8 yıllık eğitim çıktıktan sonra, artık 4 yıl ilkokul, 4 yılda ortaokulu bitirdikten sonra adam başka bir yerde çalışamaz. Bu yüzden biz de eleman sıkıntısı çekiyoruz'

'Eskiden işlerimiz daha iyiydi fakat şimdi biraz düştü'
Mehmet Alkaya (55) ise yaklaşık 35 yıldır bu işi yaptığını belirterek, 'Eskiden işlerimiz daha iyiydi fakat şimdi biraz düştü. İşlerimizin eskisi gibi olmamasını sebebi, eskiden bir ayakkabı 4 ile 5 kere tamir edilirdi. Şimdi ise millet ayakkabılar ucuzladığından dolayı artık ayakkabılarını tamir etmiyor. Birisinin ayakkabısı yırtıldığı zaman tamir etmeyi değil, yeni bir tane almayı tercih ediyor. Havalar ısındığı vakit tamir işlerimiz azalıyor. Havalar yağmurlu olduğu zaman eski ayakkabılar su çektiği zaman ayakkabılar tamire geliyor. Bundan dolayı hava yağmurlu olduğu zaman işlerimiz iyi oluyor.' dedi.