İLKHA/ Bayram öncesinde kurbanlıklar hayvan pazarındaki yerini almaya başladı. Bayrama günler kala pazarlıklarda hareketlilik başladı. Kimi Şanlıurfalılar kurbanlığını erkenden alırken kimileri de piyasa araştırması yapmak için hayvan pazarlarına geliyor.
Kurban bayramına 10 gün gibi kısa bir süre kalmasıyla Şanlıurfa'daki hayvan pazarı, küçükbaş ve büyükbaş kurbanlıklarla dolmaya başladı. Sabahın erken saatlerinde kurbanlıkları görmeye gelen Şanlıurfalılar, fiyatların yüksek oluşundan dert yanıyor.
Konu ile ilgili konuştuğumuz kurban satıcıları, piyasaların durgun olduğunu ve günlerdir satış yapamadıklarını söylediler.
Suriye'den gelen hayvanların fiyatları etkilediğini söyleyen İbrahim İlingi, "Şu an piyasa durgun, alıcı yok. Koyunların fiyatları 400-500 TL'ye inmiş durumda. Bugün hiç satış yapamadık. Suriye'den gelen hayvanlar, fiyatları düşürünce bizlerde mağdur olduk." dedi.
Hayvan satıcılarının zararına satış yaptığını söyleyen Mehmet Ergene, "Mal sahibi her zaman zarar ediyor. Kasaptaki et fiyatında ise hiçbir zaman düşüş yaşanmıyor. İnsanlar hayvan fiyatları ucuzlayacak diye şu an bir bekleyiş içerisinde. Piyasa şu an durgun, satılan hayvanlardan yeterince kar elde edilemiyor. İnsanların borcu var, getirip zararına satış yapabiliyorlar." ifadelerini kullandı.
Devletin ithal hayvan konusunda ki politikalarını eleştiren Cuma Çelik ise "Devletin politikasını anlamıyoruz. Mehdi Eker hayvanların ithal geleceğini söylemişti ama gelmedi. Birkaç gün basında angusların gösterilmesi sonucu piyasa etkilendi. Şanlıurfa'da bir tosun 4-5 bin lira iken İstanbul'da bunun fiyatı 7 bin lira. Alt tabakada olan bizler zarar ediyoruz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Yeni hayvan alalım mı, elimizdekileri satalım mı, ne yapacağımızı bilmiyoruz. İthal getirilecekse getirilsin ama alt sektöre de versin. Bizlerde yararlanalım." şeklinde konuştu.