Ayser POLAT/ Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Şanlıurfa'ya gelen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesini ziyaret etti.

BAKAN YARDIMCISI TUNÇ: URFA TÜRKİYE'NİN TAHIL AMBARI
Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Şanlıurfa'nın Türkiye'nin tarımsal açıdan en kritik, en stratejik ve en değerli bölgesi olduğunu belirterek, 'Şanlıurfamız tarımsal üretim bakımından Türkiye'nin ilk 5 ili içerisinde yer alıyor. Tarımsal üretimi sanayi üretimine dönüştürerek veya gıdaya dönüştürerek ihracat konusunda biraz daha çalışmak gerekiyor. 4.3 milyon hektar sulanan alan var. Bu Türkiye'de bir il özelinde en fazla sulama alanıdır. Tarım destekleri itibariyle Şanlıurfa, Türkiye'de en fazla destek alan ilimizdir. Geçen yıl yaklaşık 20 Milyar TL civarında destek dağıtıldı. Şanlıurfa ülkemizin hububat ambarıdır. Pamuğun yüzde 50'sini Şanlıurfa üretiyor. Urfa fıstığının Urfa adıyla tescili noktasındaki gayretleriniz var. İnşallah orda da başarılı sonuca ulaşacağız'' diye konuştu.

BAŞKAN BEYAZGÜL: 'TARIMA DAYALI SANAYİ KURULMALI
Bakan Yardımcısı Tunç'un ardından açıklamalarda bulunan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, istihdam oranının artırılması için tarıma dayalı sanayinin kurulması gerektiğini vurguladı. Şanlıurfa'daki genç nüfusa dikkat çeken Beyazgül, 'Seracılık Şanlıurfa için çok avantajlı bir istihdam alanı. Kurduğumuz her serada yüksek verim elde ediyoruz. İstihdama da oldukça büyük bir katkı sağlayan seracılık yabancı yatırımcıların da ilgisini çekmektedir. Tarıma bağlı sanayinin bir an önce kurulması gerekiyor. Kendi fıstığımızı, kendi tarım ürünlerimizi kendi memleketimizde işlememiz ve bunu en son mamül haline getirmemiz gerekiyor. Bu yolda sizlerin desteklerine ihtiyacımız var. İpek böcekçiliği, arıcılık, balıkçılık burada yapılacak iş kolları. Bu sahaların her biri hem ülkeye üretim oluşturacak hem de istihdam sağlayacak işler. Karacadağ'dan çıkan taşlar tarıma engel ama meraya engel değil. Hayvancık için oldukça elverişli bir saha. Fırat'ta alabalığı geliştirebiliriz, dut ağacı ekerek ipek böcekçiliğini geliştirebiliriz. Arıcılık için müsait sahalarımız var. Bu noktada işbirliğine ihtiyacımız var' diyerek Büyükşehir Belediyesi olarak ellerindeki tüm imkanları kullanmaya hazır olduklarını ifade etti.