Yüksel Polat

Bursa'da düzenlenen ve Türkiye'nin en büyük bilim festivali '8. THY Science Expo 2019' a yaptıkları proje ile katılan Şanlıurfa Fen lisesi öğrencileri Erdoğan Yeşilkaya ve Muhammed Furkan Ayan'ın pamuk küspesinden geliştirdikleri yapı izolasyon malzemesi projeleri ödüle layık görüldü.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) işbirliğiyle 'Dijital Teknoloji' ana temasıyla 2-5 Mayıs 2019 tarihleri arasında açılan '8. THY Science Expo 2019' fuarına yaptıkları organik izalasyon projesi ile katılan Şanlıurfa Fen Lisesi öğrencileri Erdoğan Yeşilkaya ve Muhammed Furkan Ayan'ın projeleri 8 farklı alanda yapılan bilimsel çalışmalarda dereceye layık görüldü ve ödüllendirildi.

Proje Koordinatörleri Mehmet Fatih Kaçar ile birlikte Bilim Fuarına katılan Şanlıurfa Fen Lisesi öğrencileri Erdoğan Yeşilkaya ve Muhammed Furkan Ayan ile Türkiye'de üretilen pamuğun yarısına yakının üreten Şanlıurfa'da pamuğun atık bölümlerinin ekonomiye kazandırılması üzerine yaptıkları çalışma ile pamuk tohumunun posaları ile organik yapı izolasyon malzemesi üretmeyi başardılar.

Ödül alan proje hakkında gazetemize açıklamada bulunan Şanlıurfa Fen Lisesi Müdürü Rıza Yıldızbakan öğrencileri Erdoğan Yeşilkaya ve Muhammed Furkan Ayan'ın proje koordinatörü hocaları Mehmet Fatih kaçar ile birlikte uzun süredir Şanlıurfa'da üretilen pamuğun artta kalan kısımlarının değerlendirilmesi hususunda çalıştıklarını belirterek ; öğrencilerimiz yaptıkları çalışmalar ile pamuk tohumunun işlendikten sonra kalan ve küspe diye adlandırdığımız posası ile organik yapı izolasyon malzemesi üretmeyi başardılar. Diğer izolasyon malzemelerine göre yüzde elli daha fazla izolasyon sağlayan bu malzeme çalışması ile Bursa'da düzenlenen fuara katıldılar. 81 ilden gelen öğrencilerimizin katıldığı Bilim Fuarında öğrencilerimizin projesi 8 ayrı branşta yapılan elemeler neticesinde dereceye giren 350 öğrencinin arasında yer almıştır, başarılarından dolayı öğrencilerimizi ve koordinatör hocamızı tebrik ediyorum' diyerek Şanlıurfa Fen Lisesi olarak bilime ve araştırma çalışmalarına verdikleri önemin altını çizdi.