Vali Erin daha sonra bir konuşma yaptı. Konuşmasında İslam aleminin ve Türkiye'nin durumuna değinen Erin, Şanlıurfa'da yaşayan Suriyelilere yardımcı olmaya devam edeceklerini ifade etti.

Kentin yaşam kurallarına uymaları için tavsiyelerde bulunan Erin, kışkırtmalara karşı dikkatli olunmasını istedi.

Ayrım yapmadan her insana hizmet etmenin önemine değinen Erin, Türk, Kürt, Arap ve diğer unsurların hiçbirisinin ayrı tutulamayacağını dile getirerek 'Hepimiz sonunda Muhammed aleyhisselamın ümmeti, Cenab-ı Allah'ın yarattığı kardeşleriz. Araplık, Türklük, Kürtlük, Çerkezlik hepsi birbirimizle daha çok tanışalım, birbirimizle daha çok kaynaşalım diye Allah'ın bize hediye ettiği unsurlar olduğunu ifade etmek isterim' şeklinde konuştu.

Son yüzyılda Müslümanların yaşadığı ülkelerde hiç hak edilmeyen muamelelere, zulümlere ve sıkıntılara şahit olunduğunun altını çizen Erin, bir yandan Arapların Türklere ihanet ettiği fitnesi yayılırken diğer yandan ise Araplara diğer milletlerin ihanet ettiği fitnesinin yayılmaya çalışıldığını, son yüzyılda bu milletin paramparça edilmesi için çok gayret sarf edildiğini söyledi.

Afganistan'da, Filistin'de, Somali'de, Pakistan'da, Libya'da, Irak'ta ve Suriye'de olduğu gibi Türkiye'nin de harap edilmeye çalışıldığını vurgulayan Erin, bunun karşısında sadece şikayet ve serzenişte bulunmanın yeterli olmadığını söyledi.

Batılı zihniyetin, direnen hiçbir Müslümanın kalmadığı bir yeryüzü oluşturmaya çalıştığını belirten Erin, 'Tüm bu yıkım ve zulmün karşısında hiçbir zaman ümitsizliğe kapılmayacağız. Bütün bu güç birikimi ve Müslümanlara yöneltilen bütün haksız ve hukuksuz uygulamalar karşısında Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan zalimlerin yaptıklarını yüzlerine vurmaya devam edecektir. Onlar ne yaparlarsa yapsınlar, bütün Müslümanları tekrar derleyip toparlayıp, gizli bir ajandası kesinlikle olmadan sadece Müslümanların hak ettiği onurlu ve haysiyetli bir şekilde tekrar ayağa kalkmaları, Müslümanların birbirlerine sarılmaları ve bu yaygın zulmü durdurmak için dimdik ayakta durmaya Allah'ın izniyle devam edeceğiz. Kesinlikle umutsuz olmayacağız. Cenab-ı Allah'ın emrettiği şekilde hareket ederek, Müslüman kardeşlerimizin tamamına kalbimizi açar, gönlümüzü açar ve gücümüzün son damlasına kadar onların yanında olursak inanıyor ve biliyoruz ki Cenab-ı Allah'ın yardımı da bizim yanımızda olacaktır.' dedi.

Suriyelilere karşı halkın kışkırtılması tehlikesine de dikkat çeken Erin, Suriyeli misafirlerin özellikle çocuklarına sahip çıkmasını isteyerek, 'Gecenin on ikisinde, birinde 8-10 yaşında çocukların sokakta olmasını kabul edemeyiz. Sadece Suriyeliler için değil, Şanlıurfalı kardeşlerimiz için de bu geçerli. Bu fitne ve fesada karşı her açıdan uyanık olmamız gerekiyor. Çocuk ve gençlerimizin yanlış eller ve zihinler tarafından farklı yönlere yönlendirilmesine müsaade edemeyiz. Bunun için hem sizler, hem bizler bu konulara daha çok dikkat sarf etmek zorundayız' dedi.

Suriyeli topluluğa hitabından sonra Suriye Türkiye Muhacir Ensar Kardeşliği Derneği yöneticileri ve Suriyeli kanaat önderleriyle bir araya gelen Vali Erin, sorunlarını ve taleplerini dinledikten sonra dernekten ayrıldı