Haber Merkezi / Dünya nüfusunun hızla artmasına rağmen tarım yapılabilecek alanları artırma imkanı bulunmamaktadır. Bu sebeple sınırlı sayılabilecek mevcut tarım topraklarından daha fazla verim alınmasını sağlayacak yol ve yöntemlerin bulunması gerekmektedir. Bu yöntemlerden birisi ve en önemlisi dağınık, çok parçalı ve tarımsal altyapısı eksik olan parsellerin arazi toplulaştırma çalışmalarıyla yeniden düzenlenmesi ve kullanılmayan alanların tarıma kazandırılmasıdır.
Çeşitli nedenlerle ekonomik olarak tarımsal faaliyetleri yapmaya imkan vermeyecek biçimde parçalanmış, dağılmış, bozuk şekilli parsellerin modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için en uygun biçimde birleştirilmesi, şekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesi işlemine 'Arazi Toplulaştırması' denilmektedir.
Arazi toplulaştırma çalışmalarının amacı; Tarım işletmelerinin sahip oldukları küçük, parçalı ve dağınık arazileri modern tarım işletmeciliğine göre yeniden düzenleyerek, daha az zaman, iş gücü ve sermaye kullanımı sağlamak, üretim faktörlerinden en iyi biçimde yararlanarak tarımsal üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırmak ve kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltmektir.
Arazi toplulaştırması ile birlikte diğer altyapı hizmetlerinin de (sulama, tarla içi geliştirme işlemleri vb. ) birlikte düşünülmesi gerekmektedir. Bu düşünceyle 2018 yılında yapılan yasal düzenleme sonucu ülkemiz genelinde arazi toplulaştırma çalışması yapma yetkisi DSİ Genel Müdürlüğümüze verilmiştir.
Türkiye genelinde tarla içi geliştirme ve toplulaştırma çalışmalarının devam ettiğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, 'GAP Bölgesinde, Şanlıurfa ve Mardin illerinde yürütülen çalışmalar hakkında açıklamada bulundu.
Genel Müdür Aydın, 'Güneydoğu Anadolu Projesinin (GAP) temel hedefleri; Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin sahip olduğu kaynakları değerlendirerek, yöre halkının gelir düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek, bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını gidermek, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam olanaklarını artırarak ulusal düzeyde ekonomik gelişme ve sosyal istikrar hedeflerine katkıda bulunmaktır. Söz konusu hedeflere ulaşmanın en önemli bileşenlerinden biride Arazi Toplulaştırması ile Sulama Projelerinin entegre olarak planlanmasıdır.
Şanlıurfa İlinde 28 Nisan 2018 tarihi itibarı ile 1.294.458 hektar alanda Arazi Toplulaştırma işlemleri yürütülmekte olup 608.503 hektar toplulaştırma işlemleri tamamlanırken, 685.955 hektar alanda çalışmalarımız devam etmektedir. 2019 yılında Bölge Müdürlüğümüz tarafından yılsonuna kadar 90000 hektar alanın toplulaştırılması hedeflenmiş, şu ana kadar 9000 hektar alanda toplulaştırma işlemi tamamlanmıştır.
Diğer taraftan Şanlıurfa İlindeki Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Projesi kapsamında 4299 km Stabilize Yol, 327 kırsal mahallede 1250 km Kanalizasyon şebeke inşası tamamlanmıştır. Ayrıca toplulaştırma sahasında muhtelif bölgelerde toplam 7.000.000 m3 taş toplama işlemleri yapılmıştır.
Harran Ovasında Kapalı Sistem Drenaj çalışmaları kapsamında da 9165 km drenaj boru hattı, Genel Müdürlüğümüz bünyesine geçtikten sonra ise 663 km drenaj boru hattı döşenmiştir.
Bölge Müdürlüğümüz sorumluluk sahasında bulunan Mardin İlinde ise 28 Nisan 2018 tarihi itibarı ile 271.292 Hektar alanda Arazi Toplulaştırma işlemleri yürütülmekte olup,245.000 hektar toplulaştırma işlemleri tamamlanırken, 26.292 hektar alanda çalışmalarımız devam etmektedir. 2019 yılında Bölge Müdürlüğümüz tarafından yılsonuna kadar 1500 hektar alanın toplulaştırılması hedeflenmektedir. 'dedi.
Sulama Yatırım Maliyetlerinden Tasarruf Sağlanacak
Sulama projelerinde, kamulaştırmaya ve arazilerin parçalanmasına mani olmak için, kanalların ve yolların planlanması ve uygulaması, parsel sınırlarına bağlı kalmaktadır. Yani arazi sınırlarından geçirilmektedir. Parseller küçük, şekilleri düzensiz olduğundan kanal boyları gereğinden fazla uzamakta, bu da tesis maliyetini yükseltmekte olduğunu belirten Genel Müdür Aydın, 'Sulama projeleri arazi toplulaştırmasına bağlı olarak uygulandığı takdirde ise; parsel sınırlarına bağlı kalmadan en ekonomik şekilde, sulama, yol ve tahliye planlaması yapıldığından, yatırım maliyetlerinde tasarruf sağlanmaktadır. Diğer taraftan arazi toplulaştırma projeleri ile kamulaştırma maliyetleri %90 oranında azalmaktadır. 'dedi.

Arazi Toplulaştırması Modern Sulama Metotlarının Uygulanmasını Kolaylaştırır
Arazi toplulaştırma çalışmalarının ekonomik tarımın yapılmasını engelleyecek, toprak koruma ve sulama tedbirlerinin alınmasını güçleştirecek derecede parçalanmış, dağılmış parselleri bir araya getirerek, çiftçinin yaşam düzeyini yükseltecek teknik, ekonomik ve sosyal tedbirleri almayı sağlayacağını ifade eden Genel Müdür Aydın,' Arazi toplulaştırması ile parseller büyür, tarım teknikleri ve sulama metotlarının uygulanması kolaylaşır. Parsel sayısı azalır. Parsel büyüklüğü artar. Düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturulur. Her parsel yola ve kanala kavuşur. İşletme merkezi ile parseller arasındaki mesafeler azalır, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıplar azalır, yakıt tasarrufu sağlanır. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşır. Sulama oranı ve randımanı artar. Arazi maliklerine kamulaştırma bedelleri yerine arazi verilerek, toprağından kopması önlenmektedir. Sağlanan katma değerden dolayı arazi değeri en az iki kat artmaktadır. ''dedi.
DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, 'Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli'ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. 'dedi.