AA /Harran Üniversitesi bünyesindeki Türk Dünyası Araştırma ve Uygulama Merkezinde ücretsiz Türkçe kursuna katılan 200 sığınmacı dil eğitimi alıyor.
Yrd. Doç. Dr. Mehmet Nuri Güler ve eşi Hena Güler tarafından verilen kurslara katılan bazı sığınmacılar, dil sınavında başarılı olarak Türkiye'deki üniversitelere kayıt yaptırıyor. Kursiyerlerin bir çoğu da eğitimler sayesinde günlük yaşantılarında daha kolay iletişim kuruyor. Yrd. Doç. Dr. Güler yaptığı açıklamada, kursun kentte yaşayan Suriyeliler için önemli bir fırsat olduğunu söyledi.
Yaklaşık 3 yıldır devam eden kurslar aracılığıyla öğrencilerin rahatça kendilerini ifade etmeye başladığını ve günlük hayatlarındaki sıkıntılarını aktarabildiğini dile getiren Güler, şunları belirtti:
"Suriye'deki olaylar nedeniyle çok sayıda sığınmacı Şanlıurfa'ya geldi. Bu durumda da misafirlerimiz Türkçe bilmedikleri için çeşitli sorunlar yaşıyordu. Üniversite olarak bu durumu çözmek için böyle bir kurs açtık. Biz bu müracaatları değerlendirirken özellikle ülkesinde üniversite eğitimini yarıda bırakmış öğrencileri seçmeye çalıştık. Bu sayede öğrencilere Türkiye'nin verdiği okuma imkanına ulaşmalarını sağlamak istedik. Her yıl 100'ün üzerinde misafiri burada ağırlayıp, sıkıntıları hafifletmeye çalışıyoruz."
Suriyeli Adve Halef (23) de 3 yıldır Şanlıurfa'da bulunduklarını aktardı.
Özel kursların çok pahalı olduğunu, merkezde ücretsiz dil öğrendiklerini aktaran Halef, "Dışarıya çıktığımızda dil bilmediğimiz için çeşitli sıkıntılar yaşıyorduk. Alışverişte, günlük hayatta insanlarla iletişime geçemiyordum. Şimdi ise rahatlıkla istediklerimi aktarabildiğim için çok mutluyum. Hocalarımıza ne kadar teşekkür etsek azdır" dedi.
Curiye Halid (20) de Türkçe öğrenerek üniversiteye kayıt yaptırmayı amaçladığını ifade etti.