Yüksel POLAT / Memur- Sen Konfederasyonuna bağlı Sağlık- Sen Şanlıurfa İl Yönetim Kurulu, Şanlıurfa'da faaliyet gösteren gazeteciler ve basın kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldi. Özel bir mekanda gerçekleştirilen ve Memur- Sen İl Sekreteri ve aynı zamanda Sağlık-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Abdülkadir Yabir, Başkan Vekili Reşit Doğan ve Yönetim kurulu Üyelerinin katıldığı toplantıda Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğünün geçtiğimiz günlerde kamuoyu ile paylaştığı verilere tepki gösteren sendika yönetimi Şanlıurfa'daki sağlık sorunlarının hiçte paylaşıldığı gibi olmadığını dile getirdi.
Yabir; Sağlık İl Müdürlüğü personele baskı yapıyor
Sağlık- Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Abdülkadir Yabir , Gazetecilere yaptığı açıklamada; Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğünün 'Kamuoyuna Duyuru' başlığıyla ilimizde ki sağlık sorunları ile ilgili bir Basın duyurusu yapılmıştı. Hemen akabinde bizde sağlık çalışanlarının haklarını korumak ve vatandaşlarımızın sağlıklı ve doğru bilgilendirilmesini sağlamak amacı ile bu duyuruda iddia edilen bilgilerin gerçeklikle uzaktan yakından bir alakası olmadığını vurgulamış ve belgelerimizle bunu açıklayacağımızı duyurmuştuk. Duyurumuzda umut ediyoruz ki sağlık müdürümüzün bundan haberi olmasın, zira bu kadar yalan, yanlış bilgiden oluşan bir belgeyi resmi belge sıfatıyla yayınlamak tam anlamı ile bir akıl tutulmasıdır demiştik. Fakat ne acıdır ki çok sürmeden öğrendik ki Sağlık İl Müdürümüz ve Kamu Hastaneleri Başkanı bu açıklamayı whatsapp durumu yapmaya başladı yetmedi Kamu Hastaneleri Başkanı tüm idarecileri cep telefonlarıyla arayıp durum yapmaları konusunda baskı yapmaya başladı. Nitekim basında 'durum yaparsanız iyi olur' şeklinde guruplardaki paylaşımlarını görmüşsünüzdür. Bu noktada koskoca Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Başkanını koruma iç güdüsüyle, yine Kamu Hastaneleri Başkanı yönlendirmesiyle bu utanç tablosuna sokmak hiç kimsenin hakkı da değildir haddi de değildir. Devlet ciddiyetinden uzak samimiyetsiz ve insanların aklı ile alay etmek üzere Kamu Hastaneleri Başkanı kendini koruma hırsı ile kaleme alınmış bu metni kabul etmiyoruz.' Diyerek duruma tepki gösterdi.
Giden doktor sayısı 85 değil 130
Açıklanan verilerin gerçekleri yansıtmadığını belirten Abdülkadir Yabir sözlerine devamla; Yapılan açıklayamaya göre güya doktor atamaları rutin işlemlermiş, kendilerinin dahli yok imiş, zaten geçen seneye göre de daha iyi durumdaymışız(!) 2019 yılında 85 doktor gitmiş.
En hafif tabiri ile izansızlık ve insafsızlık. Bu bilgiler için sağlık müdürü olmanıza bile gerek yok googleden alabilirdiniz. Ama anlaşılan Kamu Hastaneleri Başkanının baskılarına dayanamamışsınız. Bu olayın gerçek hali şudur:Evet doktor atamaları tüm şehirlerde Bakanlığımızın 2 ayda bir olan zorunlu hizmet atamaları, eş durumları yada iller arası yer değiştirme kuralarından oluşmakta. Bizim farkımız ise bize her 2 ayda 1 defa bakanlığımız tarafından yapılan mecburi hizmet ataması ile gelen doktorlarımızın bu görev tarihi dolar dolmaz gitmeleri. Gitme gerekçeleri ise cok değişken olmakla birlikte son dönemde neredeyse tek gerekçe kötü çalışma koşulları ve idari baskılar. Mobbingi bir idari hak olarak gören Kamu Hastaneleri Başkanının uygulamaları dayanılmaz boyutlara gelmiş 17 yıldır urfada çalışan hekimler bile istifanın eşiğine gelmiştir. Urfa'dan ayrılan hekim sayıları ise;
Uzman hekim 130, Pratisyen 89 , Diş tabibi 45, Uzman diş tabibi 1TOPLAM GERÇEKTE OLAN SAYI 265, MÜDÜRLÜĞÜN İDDİA ETTİĞİ SAYI 85 Tabloda belirtilen tüm hekimlerin isim branş listesi mevcuttur talep halinde verilebilir.
Doktor sayısında azalma olamasına rağmen ilginç olarak POLİKLİNİK SAYISINDA ARTIŞA GİDİLMİŞ, ATIL OLAN KÜVEZLER HİZMETE ALINMIŞ. Açıkçası bu pişkinlik karşısında yani nereden başlayacağımızı bilemiyorum. Aslında Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma hastanesinde son dönemlerde daha önceden aktif olan kadın doğum servisi kapatılmış şu anda doğum yapılmamaktadır. Poliklinik sayılarında yine son dönemlerde 5 poliklinik kapatılmıştır. Bunlar haricinde daha önce mevcut olan 2. Romatoloji polikliniği 2.hematoloji polikliniği,algoloji polikliniği 2. Endokrin polikliniği yine son dönemlerde kapanan polikliniklerdendir. Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma hastanesinde 3-4 poliklinik sayısı artışı olmuş ancak bu artış Hilvan devlet hastanesinde çalışan tek kadın doğumcunun merkeze çekilmesi, Ceylanpınar devlet hastanesine atanan nöroloji ve cildiye uzmanlarının Ceylanpınar'a dahi uğramadan merkeze çekilmesi ile sağlanmıştır. Atıl durumda olduğu belirtilen Haliliye ek bina da ki yeni doğan yoğun bakım ünitesi bu hastane devralındığı tarihten itibaren 80 yatak tescili mevcut olup her dönemde yatan hasta sayıları giderek arttırılmış en son bir önceki sağlık müdürümüz Op. Dr. Himmet Durgut zamanında sıhhat projesi kapsamında kuvöz sayısı 75 e çıkartılmıştır. Yatan bebek sayısında ise son dönemde hastaneye atanan yenidoğan uzmanı sayesinde giderek artış olmuştur. Özetle Haliliye ek binada atıl olan bir yeni doğan ünitesi yoktur ve hiçbir zaman da olmamıştır' dedi
Döner sermaye adaletli
dağıtılmıyor
Hastanelerdeki döner sermaye dağıtımının da adil olmadığını savunan Sağlık- Sen Şanlıurfa Şube Başkanı; 'Aynı kategoride ve performans şartlarında olan iki doktordan birine ortalamadan verilirken diğerine puan karşılığı ücret verilmiştir. Tek uzman olan alanlarda ve /veya hasta sayısı doktordan bağımsız olarak düşük olan branşlarda döner sermaye mevzuatına istinaden hekimin yaptığı puandan bağımsız ortalamanın %100 veya %80 inden döner sermaye dağıtma yetkisi yönetimin inisiyatifindedir. Yasanın verdiği bu yetkiyi kişiye göre farklı uygulamak çalışma barışını bozduğu gibi çalışanlarda gelir kaygısı oluşturmaktadır. Şehirde sayısı 2 olan bir yan dal uzmanına 88.36 tl ödeme yapmanın nerden bakarsanız bakın açıklanabilir bir tarafı yoktur, art niyetli ve keyfi bir uygulamadır' diyerek bu duruma da tepki göstererek yapılan uygulamaların takipçisi olacaklarını dile getirdi.
Yaklaşık bir saat süren toplantı Sağlık-Sen İl Başkanı Abdülkadir Yabir'in gazetecilerin Şanlıurfa sağlık ve sağlık çalışanları sorunları ile ilgili diğer soruları cevaplandırmasının ardından sona erdi.