AA - EŞBER AYAYDIN - Geçmişten günümüze bulundukları yerlerde sembolleşen tarihi simgeler, taş ustalarının hünerli ellerinde hayat buluyor.

Şanlıurfa'daki ocaklardan çıkarılan taşı yontarak şekil veren ustalar, ekmeklerini adeta taştan çıkartıyor. Hassas çekiç darbeleriyle taşa hayat veren ustalar, el hünerlerini tarihi eserlerin restorasyonlarında sergiliyor. Taş kesme ve işleme sanatını devam ettiren ustalar aynı zamanda yıkılma durumundaki binaları yeniden canlandırıyor.

Taş ustası Bahattin Demirtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleği babasından devraldığını ve 42 senedir taşları yontarak şekil verdiğini söyledi.

Sürekli kendisini geliştirmeye çalıştığını aktaran Demirtaş, "Çalışırken işimize dikkat ediyoruz, bir işi yaptığımız zaman güzel olsun deriz. Her mesleğin kendine göre zorlukları var ama biz en çok zorluğu sert taştan çekiyoruz" dedi.

Son dönemde tarihi yapıların restorasyonlarında görev aldıklarını ifade eden Demirtaş, mesleğinin gelecek kuşaklara aktarılması noktasında endişelerinin olduğunu aktardı.

Orhan Uçar da çalışmalarında genellikle tarak, gönye, metre, törpü, çekiç, demir kalem gibi malzemeleri kullandıklarını söyledi.

Taşları işlerken ölçülerine çok dikkat ettiklerini aktaran Uçar, "Bizim meslekte gönye önemli. Temiz taş yapmaya çok özenirim" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin birçok şehrinde mesleğiyle alakalı çalıştığını ifade eden Uçar, yetiştirdiği çırağın işin ağırlığından dolayı başka bir mesleğe yöneldiğini söyledi.

İbrahim Açıkgöz ise amele olarak başladığı ve merakı sayesinde kısa sürede taş kesme işini öğrendiğini belirtti.

Mesleğini çok sevdiğini aktaran Açıkgöz, teşvik edici çalışmalarla insanların bu işe yönelebileceğini söyledi.