Bangladeş'e sığınan Arakanlı mülteciler İçin 500 bambu ev, 1 Okul ve 2 Mescid ve 2 Derin Su Kuyusu'ndan oluşacak olan Ş.URFA MAHALLESİ Projenin Tanıtıp Toplantısı yaklaşık 500 kişinin katıldığı bir programla yapıldı.

Proje STK başkanlarının katıldığı bir programla kamuoyuyla paylaşıldı.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Cumhuriyet Tesislerinde düzenlenen programa Milletvekili Mahmut Kaçar, Vali Abdullah Erin, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Ak Parti İl Başkanı Zeynelabidin Beyazgül, Hüdapar İl Başkanı Lokman Yalçın, İHH Genel Başkan Yardımcısı Said Demir ve İHH Genel Başkan Yardımcısı Orhan Şefik, İHH İl Temsilcisi ve Bölge Koordinatörü Behçet Atila, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, Siverek Belediye Başkanı Resul Yılmaz, Ceylanpınar Belediye Başkanı Menderes Atilla, Akçakale Belediye Başkanı Abdulhakim Ayhan, Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık, Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz, Siyasi Parti il başkanları, Sivil Toplum Kuruluşlarının başkanları, Oda başkanları, Sendika temsilcileri ve Basın mensupları katıldı.

Programda Vali Abdullah Erin, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Ak Parti İl Başkanı Zeynelabidin Beyazgül ve Hüdapar İl Başkanı Lokman Yalçın kısa birer selamlama konuşması yaptılar.

Daha sonra Arakanlı Mülteciler İçin 500 bambu ev, 1 Okul ve 2 Mescid ve 2 Derin Su Kuyusu'ndan oluşan projenin detayları konuşuldu.

Arakanlı Müslümanlar için 500 adet Bambu ev, okul, 2 mescit ve 2 derin su kuyusu tanıtım toplantısında konuşanİHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Said Demir '23 Ağustos tarihinde başlayan Myanmar'daki katliamdan kaçan Arakan'lı mültecilerin sığındığı kamplarda bugün insanlığın bittiği manzaralarla karşılaşırsınız. 600 bin muhacire ev sahipliği eden ensar şehri Şanlıurfa bugün farklı bir coğrafyaya Ensar olabilmek için bir araya geldiler. Arakan gerçekten uzak bir coğrafya, uçağa bindiğiniz zaman ancak 9 saatlik bir yolculukla ulaşabiliyorsunuz o coğrafyaya. İHH olarak biz ilk defa 1995 yılında Arakan'da yardım çalışmalarını başlatmıştık. Bu sene 23 yılımız oluyor ama 1995 yılında bölgede başlatmış olduğumuz yardımlarımız özellikle 2017 yılında karşılaştığımız sahne ile belki de yüzyılların en büyük dramına şahitlik ediyoruz.

23 Ağustos tarihinde başlayan Myanmar'daki katliamdan kaçan Arakan'lı mültecilerin sığındığı kamplarda bugün insanlığın bittiği manzaralarla karşılaşırsınız. Kıymetli vekilimizle beraber bölgeye gittik, kendileri ile beraber Arıkanlıların yaşadığı mülteci kamplarını gördüler, onların yaşadığı drama birlikte şahitlik ettik. O manzarayı görüp döndükten sonra sayın vekilimiz 'biz ne yapabiliriz' diye bize sorduklarında biz de Şanlıurfa Mahallesi projesini kendilerine sunduk. Son derece memnun oldular. Huzurlarınızda kendilerine ve tüm Urfalılara teşekkür ederiz. Şanlıurfa Mahallesi milyona yaklaşmış olan Arıkanlı mültecilerin kamplarını bir tanesinde hayat bulacak.

Bu proje ile Arakandaki 500 muhacir ailenin yüzünü güldürmüş olacağız inşallah. Desteklerinizi bekliyoruz. Arakanlıların kaldığı kamplar insanlığın bittiği yer desek yeridir, bugün Suriye'de de ciddi bir kriz yaşanıyor, Suriyelilerin en büyük şansı Türkiye gibi bir ülkeye komşu olmak, ve sizler bu coğrafya da Suriyeli kardeşlerimize ensar olmanın gereği her türlü yardımı yapıyorsunuz. Ama maalesef Araklıların sığındığı Bangladeş İslam coğrafyasının nüfusa göre en kalabalık ülkesi, hatta dünya sıralamalarında en fakir ülkelerden bir tanesidir. 147 bin metrekare toprak 180 milyon nüfus ve bir maaşın 50 dolar olduğu ülkeden bahsediyoruz.

Maalesef Arıkanlılara Türkiye kadar yardım edecek bir ülke yok, ama Türkiye hamd olsun gerek 2012 krizinde, gerekse de 2017 krizinde bölgede devlet Kurumları ile sivil toplum kuruluşları ile üzerlerine düşen görevi yapmaya çalışıyor. Arakanlılar 1942 yılında beri katliama uğruyorlar. Ve bu katliamlarda istettikleri göre 500 bin ile 700 bin arasında Araklanlı Müslümanın katledebildiğinden bahsediliyor. Bu da en iyi iyimser rakam. Haritadan silinen kasabalar ve köyler yok edilmiş insanlar maalesef şimdiye kadar bu istastikleri tutturmuş değiller. Bangladeş'e 2 ayda sığınan Arakanlı Müslüman sayısı 1 milyondan fazladır.' dedi.

Şanlıurfa Mahallesi Projesi'ne öncülük eden Ş.Urfa Milletvekili Mahmut Kaçar ise programda şunları kaydetti; 'Arakan bizi sürekli farklı bir yerlere götürün bir beldedir. Ümmetin yitik beldesi, dünyanın en mazlum ve en mağdur insanlarının yaşadığı coğrafyadır. Buradan yaklaşık 3 bin 500 kilometre ötede dünya kamuoyundan ırak ama dünyanın en büyük zulmünün yaşadığı coğrafyadır. Çeşitli sebeplerden dolayı katliamları sürekli duyarız, bazen iç çatışmalardan, bazen ülkelerin anlaşamamazlıklardan, bazen siyasi bazen ekonomik sebeplerden dolayı. Ama sırf Müslüman olduğu için 40 yıldır zulme uğrayan ümmetin yetim evladı Arakan. Miyammar ilk kurulduğunda kurucu unsur olmalarına rağmen daha sonra vatandaşlıktan çıkarılan vatandaşlıktan çıkarıldıktan sonra sistematik bir şekilde katledilen kendi anavatanlarından sürgüne gönderilen yaklaşık 1 milyonluk arakanlı kardeşimiz. Ve bu katliamların en büyüğü bundan yaklaşık 6 ay önce gerçekleşti.

2017 Ağustos ayında yine Budist çeteler Arakanlı köylerine saldırarak, yerle bir ederek yaklaşık 1 milyonu insanı evinden ederek ve bu sürede yolda yakaladıkları 10 binlerde Arakanlıyı'da katlederek bir katliama maruz kaldı Arakanlı kardeşlerimiz. Kendi topraklarını terk ettiler oradan komşu ülkelere sığındılar, ama komşu ülke Bangladeş kendi vatandaşların ekonomik durumunu gerekçe göstererek kendi ülkelerine kabul etmedi. Ara bir bölgede yaşayan Ormanlık bir alanda sıkışan ve gelecekle ilgili hiçbir umudu kalmamış olan Arakanlı Müslümanlar. Bundan bir ay önce 6 milletvekilimizle birlikte Arakanı ziyaret ettik. Tablo gerçekten eve gittiğimiz zaman çocuklarımızla aynı sofrayı paylaşırken insanlığımızdan utanç duyduğumuz bir tablo ile karşılaştık.' dedi.

Programda söz alan Ceylanpınar Belediye Başkanı Menders Atilla ise, dünyadaki mazlumların kurtarıcı olarak diğer İslam ülkelerini değil Türkiye'yi adres gösterdiklerini ifade ederek şöyle konuştu: 'Aile olarak Arakan'da 50 bin TL yardım kararı almıştık. Ben İHH'yı arayıp yardımda bulunacaktım ama bu gece tesadüf oldu. Burada okudum, duydum orada bir su kuyusu açmanın maliyeti 65 bin TL imiş. Arakan'da bir su kuyusunu Atilla ailesi olarak yapacağım ve o kardeşlerimizin hizmetine sunacağım. Bu bizim görevimizdir. Eğer yeryüzünde nerede bir zulüm yaşanıyorsa biz orada olmazsak inanın yarın mahşer gününde Hz.Muhammed'e karşı boynumuz bükük kalır. Onun için bu bizim vazifemizdir. Herkes gücü kadar, gücü neye yetiyorsa onu yapmalı diye düşünüyorum' dedi.