İLKHA/ Şanlıurfa Anadolu Gençlik Derneği (AGD) tarafından Mekke'nin fethinin 1388'inci yıl dönümü münasebetiyle 'İnsanlığa bir inşirah' isimli program düzenlendi.
Yenişehir Mahallesi'nde bulunan Urfacıty Avm Konferans Salonunda düzenlenen programa Saadet Partisi Şanlıurfa İl Başkanı Mustafa Niyazi Yanmaz, Anadolu Gençlik Derneği Şanlıurfa Şube Başkanı Fevzi Çelik, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Program Mehmet Kılıç tarafından okunan Kur'anı Kerim ile başladı.
Açılış ve selamlama konuşmasını yapan Anadolu Gençlik Derneği Şanlıurfa Karaköprü İlçe Başkanı Mehmet Demir, amaçlarını anlattı.
Program daha sonra sinevizyon gösterisi, Anadolu Gençlik Toki Mahallesi çocukları tarafından okunan şiirler ve sanatçı İbrahim Hakkı Dolap'ın seslendirdiği ilahi ve ezgilerle devam etti.


'Müslümanlar öldürmek içindeğil; hayat vermek için mücadele ederler'
Program konuşmacı olarak katılan Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Arş. Gör. Coşkun Borsbuğa, İslam'daki fetih hareketi ile emparyalizmin işgal hareketini kıyasladı.
Borsbuğa, 'Fetih, işgal değildir. İşgal; sömürmek, talan etmek, köleleştirmek, tahakküm etmek, zenginlik kaynaklarına hakim olmak için yapılır. Fethin gayesi ise imar etmektir, zulmün önüne geçmektir. Zayıfların mallarını ve haklarını teminat altına almaktır. Esir edilmiş bedenleri ve ruhları özgürlüğe kavuşturmaktır. Öte yandan İslam'ın Medine döneminde adına 'Gazve' denilen Peygamber Efendimizin bizzat komuta ettiği askeri hareketlerde ve Peygamber Efendimizin bizzat iştirak etmediği komutan görevlendirmesi suretiyle yapılan 'Seriyyelerde' yani 80 civarında yapılan askeri hareketler de her iki taraftan öldürülen kişi sayısı en abartılı rakamlara göre söylüyorum bin 200'ü geçmemektedir. Çünkü Müslümanlar öldürmek için değil; hayat vermek için mücadele ederler. Irkçı emperyalizmin tertiplediği işgallerde ise birkaç dakikada binlerce insan ölmektedir. Bosna'daki soykırım unutulmuş değildir. Irak'ta şehit edilen bir buçuk milyon insan unutulmuş değildir. Günümüzde yaşanan gelişmelere değindik. Çünkü günümüzde yaşananları iyi analiz edemezsek fethin anlamını mümkün olmaz.' diye konuştu.