ABD'nin Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmesine Türkiye'nin farklı çevrelerinden tepkiler gösterildi.

ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve İsrail'in, duruma tepki gösteren Filistinlilere yönelik gerçekleştirdiği saldırı, AK Parti Gençlik Kolları tarafından İstanbul'da İsrail Başkonsolosluğu önünde protesto edildi.

Beşiktaş Levent'teki başkonsolosluğun bulunduğu binanın önünde toplanan ve ellerinde Türk ve Filistin bayrakları bulunan grup, 'Filistin için mücadeleye devam' yazılı pankart açtı.

AK Parti Merkez Gençlik Kolları Başkanı Ahmet Büyükgümüş, gruptakiler adına yaptığı açıklamada, ABD'nin Tel Aviv'de bulunan Büyükelçiliğini Birleşmiş Milletler kararlarına rağmen ve uluslararası hukuku ihlal ederek Kudüs'e taşımasını Gençlik Kolları olarak şiddetle kınadıklarını söyledi.

Filistinlilerin, onurlu davalarını savunurken İsrail güvenlik güçleri tarafından şehit edilişini üzüntüyle takip ettiklerini belirten Büyükgümüş, 'ABD ve İsrail'in, coğrafyamızın göz bebeği ve barışın şehri olan mukaddes Kudüs'ü kana bulamasını, uluslararası hukuku vahşice çiğnemesini en güçlü şekilde lanetliyoruz.' dedi.

Büyükgümüş, bölgedeki krize çözüm arama çabalarının sürdüğü bir dönemde alınan bu kararın, ABD'yi daha sonra yaşanabilecek olumsuzluklardan sorumlu tutacağını kaydederek, 'Kendi vatanlarında özgürce, güven ve refah içinde yaşayacakları güne kadar Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.' diye konuştu.

Gruptakiler, açıklamanın ardından başkonsolosluk önüne, üzerinde 'Filistin'e destek, İsrail'e telin' yazılı siyah çelenk bıraktı.

Başkentte İsrail protestosu

AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları üyesi bir grup, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasını ve İsrail'in Gazze sınırında Filistinlilere yönelik katliamı protesto etti.

İsrail Büyükelçiliği önünde bir araya gelen AK Partili gençler, 'Ankara sokaklarının Kudüslü çocuklarıyız' ve 'Dünya sussa biz susmayacağız, Kudüs emanetimizdir' yazılı pankart ve dövizlerle protesto eyleminde buludu. Gençler, tekbir eşliğinde İsrail ve ABD aleyhine sloganlar attı.

AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Enes Günay, grup adına yaptığı açıklamada, ABD'nin Tel Aviv'de bulunan büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasını ve Filistinlilerin İsrail askerleri tarafından şehit edilmelerini şiddetle kınadıklarını söyledi.

Günay, Kudüs'ün ihtiyacı olan istikrarın, ABD'nin aldığı kararlarla bir kez daha yıkıldığına dikkati çekerek ABD'yi bu yanlış kararından derhal dönmeye davet etti. Günay, şunları belirtti:

'Bölgede çözümün sağlanması ve istikrara kavuşulması için öncelikle Filistinlilere uygulanan haksızlıkların ortadan kaldırılması ve adaletin sağlanması gerekmektedir. Filistin halkına karşı uygulanan zulme karşı tek yürek, tek ses olarak karşı çıkmak, adaleti ve insani değerleri korumayı şiar edinmiş biz gençlerin en başta sorumluluğudur. 15 Temmuz'da zalimlere karşı adalet safındaki duruşuyla zafere yürüyen bir millet olarak aynı kararlılıkla Filistin halkının yanında olduğumuzu tüm dünyaya ilan ediyoruz.'

Açıklamanın ardından elçilik konutu önüne siyah çelenk bırakan grup üyeleri, yanlarında getirdikleri yumurtaları konuta fırlattı.

Grup ile polis arasında kısa süreli arbede yaşandı.

Adıyaman'da bayraklar yarıya çekildi

Adıyaman'da Valilik, Belediye ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında bayraklar yarıya çekildi. Kentte vatandaşlar, İsrail'in Filistinlilere zulmünü kınadı.

Ahmet Demirel, 'İsrail'in Müslüman topraklarında yaptığı zulmü hepimiz müşahade ediyoruz. Bu kadar zulüm yapılırken bunların yandaşları Amerika ses çıkarmıyor. Müslüman ülkelere ne oluyor? Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri neden ses çıkarmıyor? Yine tek ses Türkiye'den çıkıyor.' ifadelerini kullandı.

Son zamanlarda Müslümanlar üzerine çok oyunlar oynandığını söyleyen Beytullah Şahin de şöyle konuştu:

'İsrail, Filistinlilere büyük zulüm ediyor. Türkiye dışında hiçbir Müslüman ülke buna tepkigöstermiyor. Bizim Cumhurbaşkanımız net bir şekilde tepkisini ortaya koydu. Bütün dünya ülkeleri, Müslüman ülkeler Cumhurbaşkanımız gibi duyarlı olursa, tepki gösterirlerse bu zulüm son bulur.'

'Bu duruma sessiz kalmayın'

Kilis'te Valilik, Belediye ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında bayraklar yarıya çekildi.

Suriyeli Ferid Şeyhali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail ve ABD'nin yaptıklarının kabul edilemeyeceğini dile getirdi.

İsrail askerlerinin karşısında silahsız ve masum olarak sadece topraklarını korumak isteyen insanlar olduğunu ifade eden Şeyhali, 'Bütün Arap ve İslam ülkelerine sesleniyorum; bu duruma sessiz kalmayın ve sesinizi çıkarın. Türkiye'nin ortaya koyduğu tepkiyi tebrik ediyorum, tüm bayraklar ülkede yarıya indirildi. Biz Suriyeli insanlar olarak bu yapılanları şiddetle kınıyoruz, kabul etmiyoruz ve Türkiye'ye, duruşundan dolayı teşekkür ediyoruz.' diye konuştu.

Ayla Çimen de dün yaşanan olaylar karşısında söylenebilecek söz bulamadığını ifade etti.

Çimen, tüm dünyanın yaşananlar karşısında sessiz kalmasına bir anlam veremediğini kaydederek, 'Tüm Türkiye'de yas ilan edildi ve bayraklar yarıya indirildi. Herkesin sesini duymak istiyoruz. Kahrolsun İsrail. Şu an öfkeli ve sinirliyim, tüm dünya bunları görsün. Artık yeter, bir arada olalım lütfen bu yanlışa dur demenin zamanı geldi.' şeklinde konuştu.

Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Malatya'da da 3 günlük milli yas nedeniyle valilikler, belediyeler, kamu kurum ve kuruluşları ile önemli noktalarda bulunan bayraklar yarıya indirildi.

MÜSİAD Başkanı Kaan: Kudüs için mücadelemizi sürdüreceğiz

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, İsrail'in Gazze'de sivil halka dönük gerçekleştirdiği katliama ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, 'Masum insanlar üzerinde gerçekleştirilen katliamlar ve zulümler, bizleri bir an dahi Kudüs davamızdan vazgeçiremeyecektir. Müslümanlar olarak haklı mücadelemizi Kudüs'ün üstündeki kara bulutlar dağılıncaya kadar sürdürmekten yılmayacağız.' ifadelerine yer verdi.

Kaan, ABD Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınmasına yönelik alınan kararın, barışa ve kardeşçe yaşama umuduna ağır bir darbe vurduğunu belirterek, 'Son derece barışçıl bir eylem olmasına rağmen İsrail, geçtiğimiz dönemlerde olduğu gibi bugün de terör devleti olduğunu en çirkin yüzüyle tekrar göstermiş, sivil vatandaşlara yönelik gerçekleştirilen saldırılarla 50'nin üzerinde Filistinli kardeşimizin şehit olmasına, 2 bin 500'e yakın kişinin de yaralanmasına sebep olmuştur.' ifadelerini kullandı.

'İsrail bir katliam devletidir'

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Senatosu tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması kararı kınandı.

Açaklamada, 'Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Senatosu olarak başından beri Filistin halkını sindirmek, kendi topraklarından sürmek ve masum sivillere yaşama hakkını tanımamak için her türlü melaneti ve zalimliği yapmaktan geri durmayan İsrail yönetiminin bu son katliamını ve ABD Başkanı Trump başta olmak üzere buna vesile olanları şiddetle ve nefretle kınıyoruz.' ifadelerine yer verildi.

Kararın geri alınmadığı ve ABD'nin akılalmaz tavrının devam etmesi durumunda Ortadoğu'da akan kanın durmayacağı, buna sebep olanların da bu büyük vebalden kurtulamayacağı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

'İsrail'in son katliamı da bunun açık bir göstergesidir. Bu vahşet şunu göstermiştir ki İsrail bir katliam devletidir. Bütün dünyanın gözü önünde Filistinlilere soykırım uygulamaktadır.'

'Bir buçuk milyar Müslüman sekiz milyonluk İsrail'i tükürse boğar'

Nevşehir'de ise sivil toplum kuruluşları ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasını protesto etti.

Gülbahçe Parkı'nda bir araya gelen kentteki sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ve vatandaşlar, 'Kahrolsun İsrail, kahrolsun ABD', 'Katil İsrail Filistin'den defol', 'Müslüman uyuma Filistin'e sahip çık' şeklinde slogan attı.

Sivil toplum kuruluşları adına basın açıklaması yapan Anadolu Gençlik Derneği Nevşehir İl Temsilcisi Abdurrahim Doğru, İsrail'in işgalci bir yapılanma olduğunu belirterek, ABD'nin karına tepki gösterdi.

ABD ve İsrail'e karşı İslam aleminin ciddi bir duruş sergilemediğini, bu durumun da daha cüretkar adımlara neden olduğunu vurgulayan Doğru, 'Bir buçuk milyar Müslüman sekiz milyonluk İsrail'i tükürse boğar. Korkmayın, Allah aşkına cesur olun. Siz gereğini yapmazsanız bu milletin içerisinden İsrail'e ve dünyanın tüm zalimlerine haddini bildirecek yiğitler çıkacaktır.' dedi.

'ABD ve İsrail ile ilişkiler askıya alınmalıdır'

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Hasan Ali Cesur'un da yaptığı yazılı açıklamada, 'İnsan canını hiçe sayanlarla diyalog kurulamayacağı açıkça ortadadır. Bu nedenle ABD ve İsrail ile ilişkiler askıya alınmalıdır.' değerlendirmeleri yer aldı.

Cesur, açıklamasında ABD Başkanı Donald Trump'ın, göreve geldiği günden bu yana dünya coğrafyasını ateş topuna döndürme hevesinde olduğunu, bunu yaparken de uluslararası anlaşmaları hiçe sayarak gerçekleştirdiğini dile getirdi.

'Gözlerini insan kanı bürümüş bu katil devlet yapılanmaları ile hiçbir diyalog kurulamaz' diyen Cesur, 'İnsan hayatı söz konusu olduğunda akan su durur. Ne var ki bu caniler masum insanları gözlerini kırpmadan öldürebiliyor. İnsan canını hiçe sayanlarla diyalog kurulamayacağı açıkça ortadadır. Bu nedenle ABD ve İsrail ile ilişkiler askıya alınmalıdır.' görüşlerini kaydetti.

Hasan Ali Cesur, 'ASKON olarak Filistin'de masum insanları katleden ABD ve İsrail'i kınıyor, vatanları için şehadet şerbeti içen Filistinli kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.' ifadelerini kullandı.

'Filistin'e karşı tüm dünya seyirci'

Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, masum bir halk olan Filistinlilerin 70 yıl önce topraklarının işgal edilerek yok edilmesinin hedeflendiğini belirterek, bağımsızlık ve hürriyet mücadelesi veren bu mazlum halka karşı tüm dünyanın seyirci kaldığını kaydetti.

Altun, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin Gazze'deki Filistinlilere yönelik 'katliamı'nı lanetledi.

İsrail'i 'terör devleti' olarak niteleyen Altun, 'Emperyalizmin baş mimarı Amerika Birleşik Devletleri ve onun Orta Doğu ayağı siyonist terör devleti İsrail'in yaptığı katliamı lanetliyoruz. Masum bir halk olan Filistinlilerin 70 yıl önce toprakları işgal edilerek yok edilmesi hedeflenmektedir. Bağımsızlık ve hürriyet mücadelesi veren bu mazlum halka karşı tüm dünya seyirci kalmaktadır. Bizler öteden beri her zaman Filistin halkının yanında yer aldık. Dün, çok sayıda Filistinlinin katledildiği, binlercesinin yaralandığı karanlık ve kanlı bir gün olarak tarihe geçecektir.' ifadelerini kullandı.

Türk-İş'ten ITUC ve ETUC'a mektup

Türk-İş, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) ve Avrupa Sendikalar Konfederasyonuna (ETUC) gönderdiği mektupla, uluslararası sendikal hareketin, Filistin halkı ve işçisiyle dayanışma ve iş birliğini en üst düzeyde sürdürmesi talebinde bulundu.

Konfederasyondan yapılan yazılı açıklamada uluslararası toplumun yaşanan katliamı görmezden gelmemesi gerektiği belirtildi ve Türk-İş yönetimince Gazze'de yaşanan zulmün uluslararası sendikal boyuta taşınması için ITUC ve ETUC'a mektup gönderildiği bildirildi.

'Katliam, insanlık tarihine kara bir leke olarak geçti'

Türk-İş Genel Başkan Ergün Atalay konuyla ilgili açıklamasında, ABD'nin sorumsuzca aldığı karar neticesinde İsrail'in fütursuzca yaptığı katliamın insanlık tarihine kara bir leke olarak geçtiğini ifade etti.

Atalay, şunları kaydetti:

'ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını protesto eden Filistin halkına İsrail güçlerince yapılan saldırılar neticesinde onlarca Filistinli katledilmiş ve binden fazlası da yaralanmıştır. Burada katledilen sadece Filistin halkı değil aynı zamanda insanlığın evrensel ve ortak değerleridir. Söz konusu insanlık suçu işlenirken ve masum Filistin halkı katledilirken, açılış töreni düzenlenmesi ise insanlık dışı tavrın en belirgin örneğidir.'

'Kudüs'ü asla teslim alamayacaksınız'

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Öz Sağlık-İş Sendikası'nın Gazi Mahallesi'ndeki yeni hizmet binasının açılış töreninde, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve ardından yaşanan olaylara değindi.

Arslan, Kudüs'ün tarih boyunca birçok saldırıya maruz kaldığını ama hiçbir zaman teslim olmadığını dile getirerek, şöyle konuştu:

'Kudüs'ü işgal edenler, Kudüs'te büyükelçilik kuranlar, şunu bilsinler ki Kudüs'ü işgal edebilirsiniz ama Kudüs'ü asla teslim alamayacaksınız. Kudüs'ün koruyucusu Cenabıhakk'tır. Onun için biz Kudüs'ün teslim olmayacağını, Kudüs'e sahip çıkılacağını biliyoruz. Kudüs er ya da geç mutlaka bağımsız ve özgür Filistin Devleti'nin başkenti olarak yerini alacak.'

Öte yandan, dün Gazze'nin İsrail sınırında çadırlar kuran Filistinliler, ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasını ve İsrail'in kuruluş yıl dönümü olan Nekbe'nin (Büyük Felaket) 70'inci yılını protesto etmek için 'milyonluk yürüyüş' adını verdikleri gösteriler düzenlemiş, gösterilerde 1'i bebek 59 Filistinli şehit olmuştu. AA