AA / Bölgede yaklaşık 5 ay önce terör örgütü IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasında başlayan ve 200 bine yakın Suriyelinin ülkelerini terk etmesine neden olan çatışmalar, kısmen bölgenin dış kesimlerine kaydı.
ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin bombardımanı ve Kürt grupların mücadelesine rağmen, Kobani kent merkezine yakın bölgelerdeki çatışmalar Suriyeli Kürtleri endişelendiriyor. Ülkelerine dönme hayali kuran sığınmacılar, çatışmaların sürmesine üzülüyor.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından kısa süre önce Suruç ilçesinde kurulan Türkiye'nin en büyük çadır kentinde ise Suriyelilere her türlü imkanı sağlanıyor. Çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu misafirler, iyi koşullarda ağırlanmalarına rağmen savaşın uzaması nedeniyle kaygı yaşıyor.
Vatan özlemlerini her fırsatta dile getiren Suriyeli Kürtler, yıkılan binalar, harabeye dönen mahalleler, çöken altyapıya rağmen memleketlerine kavuşacakları anı sabırsızlıkla bekliyor.
Sığınmacılardan Fidan el Ahmet yaptığı açıklamada, yaklaşık 2 ay önce iki çocuğuyla Kobani'den geldiğini, kısa süre önce de çadır kente yerleştiğini söyledi.
Çadır kentte her türlü ihtiyaçlarının karşılandığını ifade eden Ahmet, Türk yetkilerinin her şeyi ayaklarına kadar ulaştırdığını vurguladı.
Ümran Teyro da 4 ay önce geldikleri Suruç'ta kirada oturduklarını ancak bir süre sonra geçim sıkıntısı yaşamaya başlayınca kampa sığındıklarını anlattı.
Kobani'de başlarını sokacakları bir ev kalmadığını dile getiren Teyro, "IŞİD tam olarak memleketimizden uzaklaşınca gitmeyi düşünüyoruz. Evlerimiz çatışmalar nedeniyle zarar gördü. Yeniden yapılması halinde ülkemize döneceğiz" dedi.
Hasan Tebo ise yaklaşık 4 aydır yaşadığı gurbet hayatının çok zor olduğunu kaydetti.
Kobani'ye bir an önce dönmek istediklerini belirten Tebo, "Kobani yeniden yapılsa bugün dönerim fakat orası da harabe olmuş. Çatışmalarım devam ediyor. Dönmek için Kobani'nin güvenli hale gelmesini bekliyoruz. Güvenlik sağlandığında 9 çocuğumu da alıp gideceğim. Memleketim her şeyden önemli" şeklinde konuştu.