Bekir POLAT / 8. Uluslar arası Halil İbrahim Buluşmaları etkinlikleri kapsamında " Toplumsal Barış ve Sosyal Dayanışmada Sivil Toplum ve Devletlerin Rolü" sempozyumu yapıldı. Büyükşehir Belediyesi Konferans ve Sergi Salonunda yapılan sempozyuma çok sayıda yerli ve yabancı akademisyenin, STK Temsilcisinin yanı sıra vatandaşlar katıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahmut Kırıkçı'nın izleyici olarak katıldığı ve iki oturum halinde yapılan sempozyumda çeşitli akademisyen ve STK temsilcileri özellikle mülteciler ve yardımlar konusunda çeşitli sunumlarda bulundular.

5 Kişilik bir çete 193 ülkeyi yönetiyor
Sempozyuma ise Prof. Dr. Mehmet Çelik'in sunumu ve açıklamaları damgasını vurdu. Günümüzde Ortadoğu'da yaşananlara değinen Prof.Dr. Mehmet Çelik;" 1. Dünya savaşı Osmanlı coğrafyasını paylaşmak için çıkartılmış bir savaştır. Daha sonra BM adı altında bir cemiyet kurdular. BM'nin kuruluşunun bir tek amacı vardı; Osmanlı coğrafyasını bölüşmek ve bunu siyasal ve hukuku zemine oturtmak. Dünyanın neresinde görülmüş 5 kişilik bir çete 193 ülkeyi kendisine yapmış ve yönetiyor. IŞİD'in babası İngiltere ve Amerika'dır. Bunu unutmayın. El-Kaideyi bunlar kurdular, Talibanı bunlar kurdular. Bu örgütlerin mağdur ettiği insanları da bizim başımıza bıraktılar." Dedi.
BM'nin emperyalizme hizmet eden bir çark olduğunu ve dağılmadığı sürece dünyadaki mazlum insanların sorunlarının bitmeyeceğini dile getiren Prof.Dr. Mehmet Çelik Amerika'nın dünyadaki enerjinin %47 sini tek başına tükettiğini, silah üretiminin ve dağıtımının %52'ni yaptığını belirterek Dünya üzerindeki mazlum insanların Amerika ve Avrupa tarafından sömürüldüğünü ifade etti.
Merdiven altı eğitimlerle topluma bir şey veremezsiniz
Konuşması sık sık alkışlarla kesilen Prof.Dr. Çelik son 35 yılda İslam Dünyasında yapılan akademik çalışmaların " Din Sosyolojisi" üzerine olduğunu belirterek; Bu merdiven altı eğitimlerle, Allah'la arkadaşlık numarasına yatmakla topluma bir şey veremezsiniz. Emperyalist devletler bu zihniyetteki insanlarla arkadaşlık yaparak onları kendi emellerine alet ediyorlar. IŞİD'in bünyesindeki genç insanlara bakın Allah yolunda cihad ettiklerini zannediyorlar" dedi.

Türkiye'nin dedikleri haklı çıktı
Türkiye'nin dediklerinin haklı çıktığını belirten Çelik; Türkiye'nin tavsiyelerine uyulup Mısır'da Sisi desteklenmeseydi, Suriye'de Esed, Irak'ta Maliki desteklenmeseydi bugün ne IŞİD olurdu ne de başka örgüt olurdu ne de bu kadar insan mağdur olurdu" dedi.