Haber Merkezi / GAP Tarımsal Eğitim Merkezi'nde gerçekleşen toplantıya; TAGEM Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, TAGEM Tarla Bitkileri Daire Başkanı Dr. Hasan Gezginç, CIMMYT Türkiye Temsilcisi Alexey Morgunov, ICARDA Türkiye Temsilcisi Dr. Mesut Keser, GAPTAEM Müdürü İbrahim Halil Çetiner, Türkiye'de faaliyet gösteren 13 Araştırma Enstitüsü Müdürü, Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkan Vekili ve Azerbaycan, Kazakistan, Fas, Kırgızistan ve ülkemiz buğday ıslahçıları katıldı.

ÇETİNER: BUĞDAYIN ANA VATANI ŞANLIURFA
Programın açılış konuşmasında katılımcılara hitap eden GAP Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürü İbrahim Halil Çetiner, yapılan arkeolojik incelemeler neticesinde buğdayın ilk ekim yerinin Göbeklitepe olduğunu belirterek, 'Makarnalık buğdayın ana vatanı Mezopotamya'nın en önemli ili, Tarihin Sıfır noktası Göbeklitepe'nin bulunduğu kenttesiniz. Burada buğdayı ve buğday çalışmalarını konuşmak ve yapılan çalışmaların sonuçlarını görmek hepimizi mutlu ediyor. Enstitü olarak buğday ıslahında belli aşamalara gelmiş bir kurum olarak sizleri aramızda görmek, bilgi alışverişinde bulunmak bizleri mutlu edecektir' diye konuştu.

EMİRALİOĞLU: TÜRKİYE BUĞDAYIN GEN MERKEZLERİNDEN BİRİDİR
Programda, buğdayın önemi ve verimliliğini artırıcı unsurlar üzerine konuşan TAGEM Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, 'Ülkemiz buğdayın gen merkezilerinden birisi. İçerisinde bulunduğumuz Şanlıurfa ili ise buğdayın gen kaynakları, buğdayın geçmişi ve insanlığın geçmişinin çok uzun yıllara dayandığı bir il. Bu anlamda ülkemizde böyle bir programın uygulanması kışlık buğday programının bu kadar uzun yıllar devam etmesi önemli bir başarı ve ben bu programa katkı sağlayan tüm arkadaşlara, Enstitü Müdürümüz İbrahim Halil Çetiner ve ekibine teşekkürlerimi sunuyorum. Buğday bizim açımızdan en önemli tarım ürünlerimizden bir tanesi verimlilik, kalite, hastalıklarda dayanıklılık ve diğer ıslah metotlarının başarıyla uygulanması bizim bütün dünyayı birlikte entegre etme çalışmamıza bağlı bu program özellikle uluslararası kuruluşlarla yürüttüğümüz önemli programlardan bir tanesi' diyerek yaptıkları çalışmaları anlattı.

KESER: ÇALIŞMALARIMIZI 50 ÜLKEYE DAĞITIYORUZ
Yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkan ürün ve verilerin pek çok ülkeyle paylaşıldığını aktaran ICARDA Türkiye Temsilcisi Dr. Mesut Keser yaptığı konuşmada, 'Bu program dünyada kendi başına oldukça farklı bir program Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü iş birliğiyle yapılan bir program ve iki uluslararası kuruluş olan CIMMYT ve ICARDA üçü bir araya gelip uluslararası bir ıslah programı yürütüyor ve dünyada yaklaşık 50 tane ülkeye burada geliştirilen materyalleri dağıtıyor. Şu ana kadar 92 çeşit farklı ülkelerde tescil edilmiş durumda bu programın katkısı sonucunda. Ben burada bizleri ağırlayan Enstitü Müdürümüz İbrahim Halil Çetiner ve ekibine teşekkürlerimi sunuyorum' dedi.
Konuşmacıların sunumlarının ardından teşekkür konuşması yapan Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkan Vekili Orhan Gülle, 'Tarım başkenti Şanlıurfa'mızda böyle bir programı düzenlediğiniz için sizlere teşekkür ediyorum. Programın başarılı bir şekilde devam etmesi ülkemiz ve Şanlıurfa'mıza güzel sonuçlar getirmesini temenni ediyorum hepinizi misafir etmekten şeref duyuyoruz' diyerek katılımcılara şükranlarını sundu.
Araştırmacıların yıllık çalışmalarını anlattığı sunumlarla devam eden program kapsamında Şanlıurfa Ticaret Borsası'nın da katkılarıyla Göbeklitepe, Harran, Eyyüp Peygamber Makamı ve Balıklıgöl gibi Şanlıurfa'nın önemli ören yerlerine geziler düzenlendi.

IWWIP PROGRAMI NEDİR?
IWWIP Programı, Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü merkezli olarak Türkiye'de faaliyet gösteren araştırma enstitüleri ile birlikte yürütülen kapsamlı bir tarım programıdır. Program kapsamında geliştirilen çeşitler hem ülkemizde hem de partner ülkelerde geniş ekim alanlarına sahiptir. Şimdiye kadar Orta-Batı Asya ve Kuzey Afrika ülkelerinde 92 çeşit geliştirilmiş ve bu çeşitlerin 2 buçuk milyon Hektar alanda ekilmesine katkı sağlanmıştır.