Hatay'da, Amik Ovası'nda gerçekleştirilen buğday hasadına katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, kentte yoğun programlarının olduğunu söyledi.

İlk programlarının buğday hasadı olduğunu belirten Pakdemirli, tarlasına geldikleri çiftçi Hasan Çelik'in dekar başına 650 kilogram verim aldığını ve hem fiyatlardan hem de üründen son derece memnun olduğunu kaydetti.

Dekar başına 650 kilogram verimin Amik Ovası'na özel bir durum olduğunu ve bunun memnuniyet verdiğini ifade eden Pakdemirli, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Hatırladığınız üzere gübre desteklerini 4 liradan 8 liraya, bu yıl başında da 8 liradan 16 liraya, mazotu 15 liradan 19 liraya çıkarmıştık. Bu ve bunun gibi yaptığımız doğru işler sayesinde Türkiye'de ilk defa bu yıl ekilen alanlarda azalış yok, artış var. Tabii ki yakın zamanda biliyorsunuz, buğdayda Sayın Cumhurbaşkanımız fiyat açıkladı. Buğdayda 2 bin 250 lira, arpada da 1750 lira ve dekarda da 275 liraya varan destekleri alıyor çiftçimiz. Bugün çiftçimiz, üreticimiz bundan memnundur. İnşallah onları da sürekli olarak memnun etmeye devam edeceğiz. Bir sözümüz vardı 'her zaman üretici dostu olacağız' demiştik. Son 3 yıldır Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde başta Cumhurbaşkanımızın büyük destekleriyle 'biz çiftçimizi asla mağdur etmeyecek fiyat politikası güdeceğiz' demiştik. 'Hasat öncesi fiyatlarımızı açıklayacağız' demiştik, bu sözümüzü tuttuk, inşallah tutmaya da devam edeceğiz.'

Pakdemirli, bugün itibarıyla geçen yıla oranla yüzde 36 artan fiyatların çiftçileri memnun ettiğini dile getirerek, 'Bugün itibarıyla borsada normalin üzerinde fiyat oluşumları görüyoruz, bu fiyatların gerçekçi fiyatlar olmadığını da ifade etmek isterim. Toprak Mahsulleri Ofisimiz (TMO) alımlara başladıktan sonra hasat sonundaki fiyatlarını en kısa zamanda açıklayıp, çiftçimizin, üreticimizin malı üzerinden, ürünü üzerinden kimsenin spekülasyon yapmaması hedefiyle çalışmalarını sürdürecektir. Burada da ifade etmek isterim ki TMO hiçbir kar amacı gütmeden başa baş fiyatlarla hasat sonu fiyatını yakın zamanda açıklıyor olacaktır.' diye konuştu.

Bekir Pakdemirli, bir miktar kuraklık yaşandığına ve bu sene yağışlarda yüzde 25'in ötesinde bir azalma olduğuna dikkati çekti.

Amik Ovası'nda ve Hatay'da en önemli avantajlarının, son üç yılda Devlet Su İşleri olarak yaptıkları 1,5 milyar liranın üzerindeki yatırım olduğunu aktaran Pakdemirli, şu bilgileri verdi:

'İki tane barajı tamamladık, inşallah sulamaları da hızlı bir şekilde tamamlayarak suya hasret kalan, henüz suya ulaşamayan çiftçilerimize de en kısa zamanda suyu ulaştırıyor olacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız kuraklıkla alakalı biliyorsunuz hem Tarım Kredi Kooperatifleri hem de Ziraat Bankasına olan çiftçinin borçlarının ertelenmesi konusuyla ilgili açıklama yaptı. Bir kere daha ifade etmek istiyorum, tabii ki hasar tespitiyle ilgili birçok bölgelerde bunlar çalışılıyor. Bu hasar tespitleri yapıldıktan sonra ne yapılabileceği konusuna bakılacak. Bir kere daha ifade etmek istiyorum ki TARSİM bizim çiftçimizin dostudur. Çiftçimize kötü günde koruyan, kollayan bir mekanizmadır. TARSİM'i tekrar çiftçilerimize hatırlatıp bu konudaki kullanım alışkanlıklarımızı mutlaka arttırıyor olmamız lazım diye düşünüyorum.'

'Tarım işçilerimizin aşılanıyor olması son derece önemli'

Tarım işçilerinin aşılanması konusuna da değinen Pakdemirli, şunları paylaştı:

'Tarım işçilerimizin ve tarımın paydaşlarının, yani hem kamu hem de özel sektör, bunların da hızlı bir biçimde Sağlık Bakanlığımızla koordineli bir şekilde kademeli olarak aşılanmasına başlanacaktır. Bundan dolayı da tabii ki bildiğiniz gibi pandeminin başından beri biz özellikle mevsimlik işçiler ve tarımın paydaşlarının mobilitesini koruduk ve korumaya gayret ettik ki bu sebeple de tarım geçen yıl tüm sektörlerin üzerinde büyüyerek neredeyse yüzde 5'e varan büyümeyle Türk ekonomisine çok büyük bir katkı sağlamıştır. Bu sebeple bizim için yine öncelik olan özellikle mobilitenin arttığı bu dönemde tarım işçilerimizin de mevsimlik işçilerimizin de aşılanıyor olması son derece önemli. Buradan Sağlık Bakanımıza da teşekkür ediyoruz. Tarım paydaşları hem kamu hem özel sektör hem veterinerlerimiz tüm sektör paydaşlarımızın da hızlı bir şekilde aşılanması başlanmaktadır. Bunlar da kademeli olarak yapılacaktır.'

Açıklamanın ardından, Bakan Pakdemirli, biçerdövere binerek, buğday hasadı gerçekleştirdi.

Programa, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, Hatay Valisi Rahmi Doğan, AK Parti Hatay milletvekilleri Hüseyin Yayman, Sabahat Özgürsoy Çelik, Hüseyin Şanverdi, Abdulkadir Özel, Hacı Bayram Türkoğlu, MHP Hatay Milletvekili Lütfü Kaşıkçı, bakanlık genel müdür ve daire başkanları, belediye başkanları, oda başkanları ve çiftçiler katıldı.

Daha sonra Kırıkhan ilçesindeki TMO ürün alım merkezine giden Pakdemirli, incelemelerde bulunarak, üreticilerle sohbet etti.

Burada konuşan üretici Hüseyin Çiftçiler ise alım ve destekleme fiyatlarından memnun olduklarını vurgulayarak, 'Biz ekmeği üretmeye devam ediyoruz. Üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. Allah razı olsun.' ifadesini kullandı.

Pakdemirli kuraklıkla mücadeleye dikkati çekti

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde Reyhanlı Barajı takviye tesisleri şantiyesinde incelemelerde bulunan Pakdemirli, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Kaya Yıldız'dan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Pakdemirli, inceleme yaptıkları alanın, Amik Ovası'nın sulanması için çok önemli olduğuna dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde son 20 yılda 275 olan baraj sayısını 875'e çıkardıklarını belirten Pakdemirli, şöyle devam etti:

'Bu inanılmaz bir performans. Böylelikle geçen yıl bildiğiniz gibi ciddi bir meteorolojik kuraklık yaşadık ama bu barajlarımız, takviye ve sulama tesislerimiz sayesinde de meteorolojik olan kuraklığı, tarımsal kuraklığa çevirmedik. Hakeza geçen yıl bu kuraklığa rağmen Cumhuriyet tarihinde üretim rekorlarını kırma şansımız oldu. Yine bu sene kuraklıkla mücadele ediyoruz ve bundan sonra da her yıl kuraklıkla mücadele edeceğiz. Önemli olan bu ve bunun gibi tesislerin sayısını en hızlı şekilde vatandaşımızla, çiftçimizle, üreticimizle buluşturmak. Bozkırla yeşilin savaşında, yeşilin kazanacağı şekilde onları kazandırmanın yollarına bakmamız lazım. Hepimizin içinden geldiği Anadolu köylüsü, mahsul olmadığı zaman, kuraklık olduğu zaman hem kendi açtı, hem de hayvanı açtı. Şimdi son 20 yılda yapılan bu yatırımlar sayesinde Anadolu köylüsü para kazanıyor, bereketine bereket katıyor.'

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, kalan yatırımları da en hızlı şekilde bitireceklerini söyledi.

Amik Ovası'ndaki sulama tesislerini de bitirerek en iyi şekilde sulamaya açma hedeflerinin olduğunu aktaran Pakdemirli, 'Burada içinde bulunduğumuz alanda 600 bin dekar, yani 60 bin hektar alan sulanacak ama toplamına bakacak olursak Hatay Ovası'nın 100 bin hektar yani 1 milyon dekar alanı sulanacak. Bunun da yıllık en azından neresinden baksanız 800-900 milyon lira yıllık zirai gelir artışı olacak ve 50 binin üzerinde ilave istihdam. Hataylı kardeşlerim burada, doğduğu yerde doyacak ve büyük şehirlere göç etmek zorunda kalmayacak.' diye konuştu.

'Çiftçimizi suya ve berekete kavuşturmak amacı içerisindeyiz'

Amik Ovası'nda, havaalanında zaman zaman su basma probleminin olduğuna dikkati çeken Pakdemirli, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Geçtiğimiz yıl Sayın Cumhurbaşkanımız ile beraber açtığımız Reyhanlı Barajı ve regülatör sayesinde artık bu su basma probleminin üzerinden de gelmiş olduk. Bu tesisin 36 kilometrelik iletim hattı ve bu tünellerin de tamamlanmasıyla beraber inşallah 200 bin dekar tarım alanında su basmasından koruyor olacağız. Burası da Reyhanlı Barajı'nın ana su kaynağını oluşturacak. Önemini şöyle ifade etmek isterim; buradan gelecek iletim hattıyla Reyhanlı Barajı bir misli daha su alacak. Yani Reyhanlı Barajı'nın kapasitesi neyse yarısı neredeyse bu hattan gelecek. Tahta Köprü Barajı'ndan da yarısından daha fazla bir su gelmiş olacak. Bu proje şu an üçte bir fiziki gerçekleşmede, ama hızlı bir şekilde 2022 yılı içerisinde bu projeyi tamamlamak ve çiftçimizi suya ve berekete kavuşturmak amacı içerisindeyiz. Şu anda içerisinde bulunduğumuz T1 tünelindeyiz, 1400 metreye yakın bir tünel. Bir de bir tünelimiz daha var, T2 tünelimiz, 2 kilometre uzunluğunda bir tünelle bu iletim hatları ve tünellerle birlikte Reyhanlı Barajı'mıza suyu taşıyıp müteakiben bunu da çiftçimizle, üreticimizle buluşturmuş olacağız.'

Buradaki programın ardından Pakdemirli, Kırıkhan ilçesi Adalar Mahallesi girişinde vatandaşlarla bir süre sohbet etti ve ikram edilen ayranı içti. Pakdemirli ayrıca yol kenarında yemek molası veren tarım işçileriyle de selamlaştı.

Programa, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, Hatay Valisi Rahmi Doğan, AK Parti Hatay milletvekilleri Hüseyin Yayman, Sabahat Özgürsoy Çelik, Hüseyin Şanverdi, Abdulkadir Özel, Hacı Bayram Türkoğlu, MHP Hatay Milletvekili Lütfü Kaşıkçı, bakanlık genel müdür ve daire başkanları, belediye başkanları ile oda başkanları da katıldı. AA