Röportaj: İshak POLAT / Yemyeşil Urfa sevdası ile ilgili Mehmet Sarmış hocamıza sorduklarımız ve aldığımız cevaplar…

Yemyeşil Urfa Kampanyası, Urfa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı anısına 100 milyon ağaç dikme fikri nereden doğdu?

Sivas şehrimizde düzenlenen kampanya, Etiyopya'da bir günde dikilen 300 milyonu aşkın ağaç kampanyası gibi paylaşımlar, 30 Temmuz Günü sosyal medyadaki bir kaç paylaşıma gösterilen yoğun ilgi olayı çok kısa bir sürede büyük bir kampanyaya dönüştürdü ki ismi Yemyeşil Urfa kampanyası adını aldı. Öyle ki isimler artık önemli değildir. Bu, bir sivil halk hareketidir. Sanıyorum, Urfa'da alanında ilk defa bu çapta bir olay yaşanıyor. Sadece Urfa'da ve Urfa'nın dışında yaşayan Urfalılardan değil, Urfa'da ve Urfa'nın dışında yaşayan Urfalı olmayanlardan da destek görmektedir. Yemyeşil Urfa kampanyası aslında bu şehirle hikayesi olan herkesin ortak bir hayali ve ben sadece bunu belki biraz yüksek sesle dile getirmiş oldum. Bugün geldiğimiz noktada önemli olan bu şehrin ağaçlandırılması ve kampanyanın sahiplenilmesidir. Bu kampanya bize şunu da gösterdi ki ' Yemyeşil Urfa' aslında binlerce kişinin ortak bir hayali.

Yemyeşil Urfa kampanyası dahilinde bir de Yemyeşil Urfa Platformu kuruldu. Platformun işlevi ve çalışmaları hakkında bilgi alabilir miyiz?

Yemyeşil Urfa Platformu 'da kampanya gibi spontane gelişti. Yemyeşil Urfa kampanyası sivil bir oluşum olarak başladı ve bu hareketin daha da gelişerek özellikle bürokrasi kısmının da harekete geçirilmesi için böyle bir Platform kurulması fikri ortaya çıktı. Arkadaşlarımız ile yaptığımız istişare sonucunda yedi kişilik bir ekip oluştu. Sosyal ve bürokratik bağları güçlü ve kendi içinde uyumlu olmasına dikkat edilmiştir ki amacına hizmet etsin.

Ankara'da kurulan Çevre ve Orman Derneği Başkanı hemşerimiz olan Rıdvan Söylemez de Ankara'da temsilcimiz olarak bulunuyor.

Tam burada soralım; ziyaret ettiğiniz Kurum, Kuruluş ve STK'ların ve vatandaşlarımızın kampanyaya ilgisi nasıl?

Evliye Çelebi'nin Seyahatnamesinde anlattığı bir anekdot var;' Urfa'dan Şam'a kadar ağaçlardan dolayı güneş yüzü görmedim' diye. O günlerden bugünlere kadar gelmişiz. İklim değişikliği, susuzluk dolayısı ile tüm dünyada yaşanan büyük kuraklıklar ve orman yangınları neticesinde maalesef yeşil oranı geriliyor. Bu tehlike Urfa için de geçerli. İlimiz orman fakiri bir şehir ve yeşillik fikri inanın herkesin ortak arzusu. Dediğim gibi bu arzu daha önceleri de bir çok iletişim aracı ile hep dile getirildi. Biraz havaların sıcak olması biraz da ortak akıl ile dillendirdiğimiz bu hareket neticesinde ilk defa böyle bir sivil bir hareket ortaya çıktı. İşte bu sivil hareketin ete kemiğe bürünmüş hali Yemyeşil Urfa Platformu'nun ziyaretleri kapsamında şunu gördük ki; bu arzu o kadar güçlü ki bütün kamu kurum kuruluşlarımız, STK'larımız bu konuda bir an önce harekete geçilmesini istiyor. Vatandaşlarımız ise zaten bu arzunun en büyük kaynağı. Sosyal medya da grubumuzda bir araya gelen vatandaşlarımızın sayısı binleri geçti.

Şehir dışından hemşerilerimizin ilgisi nasıl?

İnanılmaz. Sosyal medya üzerinden kampanya başlar başlamaz Ankara'dan Çevre ve Orman Derneği Genel Başkanı Rıdvan Söylemez kardeşimiz aradı. Çalışmaları hakkında bilgi sahibi olduk ve Ankara'da Urfa için önemli katkıları olacağına inanıyoruz. İstanbul'dan Urfalı Sanayici ve İşadamları Derneği ( URSİAD) Başkanı Faruk Bahçivan hemşerimiz aradı katkı yapmak istediklerini ifade ettik. Bunun yanı sıra bir çok hemşerimiz ve Urfa'ya ilişkin bir hikayesi olan kardeşlerimiz aradı ve katkı sunmak istediklerini belirtti. Tabii bunlar hayata geçirilebilecek şeyler. Tabiki de bizi çok çok mutlu ediyor. Katkı, destek, moral veren herkesten Allah razı olsun diyoruz.

Kampanya dahilinde ilginç fikirler var mı?

Bir çok fikir var. Mesela; her doğan bebek için bir fidan dikilmesi, her nikah için bir fidan dikilmesi, bazı durumlarda fidan dikiminin yasal bir zorunluk hale getirilmesi, okula kayıt ve mezuniyet sonrası ağaç dikimi gibi. Müteahhitlerden gelen inşaat yaptıkları alan kadar yer tahsis edilmesi durumunda ağaç dikilmesi gibi. Vefat eden yakınlarımızın adına, STK lar adına hatıra ormanları gibi bir çok fikir geliyor.

Urfa'ya ne tür ağaçların dikileceği konusunda platformun bir çalışması var mı?

Bizler orman ve ziraat mühendisi değiliz. Bu konuda ilgili kurumların teknik personeli bu kampanyaya yön verecek. Çünkü geçmişte ağaçlandırma adına bölgeye ve iklime uygun olmayan ağaçlar dikilmiş. Bunun yanı sıra yer tahsisi konusunda ilgili kurum ve kuruluşların yönlendirmesi gerekiyor. Deminde belirtmiştim; bizler amatörüz ve ağaç dikimi, ağaç çeşidi, yer seçimi gibi konular bizim uhdemizde olmayacak bizler sadece ilgili kurumların harekete geçmesini sağlayacağız.

Bu manada Harran Üniversitesini ziyaret ederek Rektör Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik'i ziyaret ettiniz. Üniversitemizin katkısı ne olabilir?

Kampanyamız dahilinde Üniversitemizin teknik ve bilgi desteği bizim için hayatı bir konu. Bu tecrübe ve destek bizim için olmazsa olmazlardan bir tanesi. Başta bunu belirtelim. Yemyeşil Urfa Platformu olarak H.Ü. Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik ve Rektör Yardımcısı ve hemşerimiz Prof. Dr. Seyit Ahmet Oymak hocalarımız ile bir araya geldik. Kampanyamız dahilinde Üniversitemizin katılımını ve özellikle teknik bilgi desteği talep ettik. Sağ olsunlar kampanyayı desteklediklerini, ağaçlandırma konusunda kedi hedeflerini ve yapmayı planladıkları çalışmaları bize aktardılar. Özellikle önümüzdeki günlerde Üniversite Senatosuna her öğrencinin mezuniyeti için bir ağaç dikme mecburiyeti dikme fikrini götüreceklerini ve bunun bir ilk olacağın dile getirdiler. Bunlar tabi ki çok memnuniyet verici bir adımlar ve gelecek için bize umut verici.

Şunu da ifade etmek isterim; Harran Üniversitesi bünyesinde Ziraat Fakültemiz var. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz, Orman Bölge Müdürlüğümüz var. Burada bir çok hocamız, uzmanımız, mühendisimiz var. Bu konuda yapılacak toplantılar var ve teknik kısmı bu hocalarımız uzmanlarımız belirleyecek.

Bir yıl içerisinde 100 milyon ağaç hayal değil mi?

Hiç değil. Hayallerimizi neden kısıtlıyoruz? Urfa Türkiye'nin en genç nüfusuna ve en hızlı doğum oranına sahip şehir. 650 bin civarında öğrencimiz ve her yıl doğan 55-60 bin civarında çocuğumuz var. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile görüştük. Onların heyecan veren planları var mesela. Bir çok kamu kurum ve kuruluşumuzda çalışan memurlarımız işçilerimiz var. İyi bir planlama ile bu rakam hiç te hayal değil ve bu rakamın da üzerine çıkabileceğimizi düşünüyorum. Sivas 14 yılda 100 milyon demiş şu an 96 milyon dikmiş. Etiyopya bir günde 350 milyon civarında ağaç dikebiliyorsa biz Urfa olarak bir yılda neden 100 milyon ağaç dikmeyelim? Kaldı ki bir yılda 100 milyon olmadı diyelim; bizde 100 milyonu bulana hatta aşana kadar ağaç dikmeye devam ederiz. Yeter ki biz ağaç dikelim.

Yer konusu ne olacak?

Yer konusu bizi aşıyor. Bu konuda Orman Bölge Müdürlüğü bir çalışma yapıyor. Sayın valimize sunulacak olan bu çalışma neticesinde Valiliğimizin oluru ile yer konusu çözülür diye düşünüyorum.

Peki bu kadar ağacı nereden bulacağız?

Orman Bölge Müdürlüğünün kendi imkanları ve üretimleri var. Bakanlığın imkanları ve üretimleri var. Büyükşehir Belediyesini kendi fidanlığı var. Sayın Valimizin bir ifadesi var; gerekirse başka şehirlerden getiririz. Yani bu kadar imkan varken ağaç temini sorun olmaz. Hatta ilginç bir şey aktarayım; Urfalı sanatçımız Halil Altıngöz aradı. Dedi ki; yer tahsisi yapılsın anamızın babamızın anısına bizler 3-5 metrelik yetişmiş ağaçlar gönderelim onları dikelim dedi. Artık günümüzde bu tür imkanlar da var yani.

Tarım ve Orman Bakanlığının 2023 hedefleri kapsamında bir kampanyası var. 7 Milyar ağaç dikimi kampanyasına Urfa dahil edilebilir mi?

Neden olmasın. Eğer biz Tarım ve Orman Bakanlığını bu konuda ikna edebilirsek bu kampanya dahilinde Urfa'ya nüfus olarak 86 milyon, yüz ölçümü olarak 200-300 milyon ağaç düşüyor. 3,5 yılda bu sayıya ulaşıla bilinir. Bu kampanyada maalesef Urfa yok. Daha çok yangın çıkan yerler var. Ama biz twett attık. Eğer vatandaşlarımız, siyasilerimiz, STK'larımız bu konuda ısrarcı olursa kampanyaya İnşallah Urfa 'da dahil edilir.

Geçmişte bir çok kampanya düzenlendi. Ağaçlar dikildi ama maalesef koruma konusunda çok zayıf kaldık. Koruma konusunda neler yapmayı planlıyorsunuz?

Çok önemli bir noktaya temas ettiniz. Maalesef geçmişte bir çok ağaç dikilmiş ve bunları korumada zayıf kalmışız. Ya yanmış ya kurumuş bazen bilerek zarar verilmiş. Bu kampanya ile bu hava yakalanmışken bir çok vatandaşımız bu konuyu gündeme getiriyor. Platform olarak ziyaret edeceğimiz makamlardan bir tanesi de DSİ olacak. Urfa'da bir ağacın yetişmesi için 5-6 yıl sulanması gerekiyor. İklim olarak insan desteğine ihtiyaç var. Dolayısı ile bu ağaçların dikiminden sonra mutlaka sulanması gerekiyor. Bunu içinde DSİ'nin sulama projeleri yapıp hayata geçirmesini istiyoruz. Mutlaka sulamanın devreye girmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra korumanın devreye girmesi gerekiyor. Kurum ve kuruluşlarımızın koruma, temizlik, budama gibi konularda devreye girmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra bilinçlendirme çalışmaları kapsamında Milli Eğitim Müdürlüğümüzün, Müftülüğümüzün devreye girmesini arzu ediyoruz.

Kampanya dahilinde yerel basından beklentiniz nedir?

Bu kampanya bir kamuoyu oluşturmaya yönelikti ve sosyal medyada başladı. Kampanya yerel medyamız tarafından da ilgi gördü. Ki biz her konuda olduğu gibi bu hayırlı işte de medyamızın desteğini önemsiyoruz. Beklenti noktasında ise bu arzunun ve girişimin diri kalması açısında yerel medyanın konuyu röportaj, haber, spot gibi haberler ile gündemde tutması bizim için gerçekten önemli bir destek olacaktır. Hele hele Ekim ayı ile birlikte ağaç dikimi başlayınca bu destek daha da önem kazanacaktır diye düşünüyorum.

Allah ömür verirse bu kampanya sonrasında nasıl bir Urfa hayal ediyorsunuz?

İnşallah bu kampanya sürer, bu duyarlılık devam ederse Evliya Çelebi'nin dediği gibi bir Urfa hayal ediyorum. Hali hazırda Urfa'nın orman varlığı Türkiye ortalamasının 29'da 1'i kadar. Urfa'nın orman varlığı 1,2. Eğer 100 milyon ağacı toprak ile buluşturursak bu rakam yüzde 10-12 lere çıkacak ki yine Türkiye ortalamasının atında bir rakam. Bizler görürüz göremeyiz belki ama. Benim bir aylık torunum var. Bari torunlarımız daha yeşil daha serin bir Urfa'da yaşasın istiyorum.

Eklemek istedikleriniz nelerdir?

İlginiz, alakanız için size ve Gazeteniz Gapgündemi 'ne çok teşekkür ediyorum. Dinimizin, Peygamberimizin teşvik ettiği yeşile verilen önemi hatırlatmak ve bu hayra tüm Urfalı kardeşlerimizin desteğini beklediğimizi hatırlatmak istiyorum.