Sedat KUŞULAY/ Suriye'de kanlı savaşın başlamasıyla beraber birçok insan hayatını kaybetti bir o kadar çocukta yetim ve öksüz kaldı. Suriye savaşının ilk yıllarından itibaren Suriye topraklarında kurulan Said Yardım Derneği mağduriyetin giderilmesi adına çeşitli faaliyetlerde bulunarak Suriye halkının mağduriyetini giderdi.
Suriye savaşının uzamasıyla birlikte Türkiye ve özelliklede Şanlıurfa'da şubeler açan Said Yardım Derneği Suriye'den Türkiye'ye göç eden Suriyeli muhacirlere gıda yardımı ve nakdi yardımıyla beraber eğitim ve psikolojik destek sağlamaktadır.
Konuyla İlgili GAPGündemi'ne açıklamada bulunan Said Yardım Derneğinde Yönetim kurulunun yürütme müdürü Dr. Eshed El Eshed, Şanlıurfa'da Suriyeli öğrencilere eğitim veren okulların bulunduğunu aynı zamanda Hatay ve Reyhanlı'da da geçici eğitim merkezlerini olduğunu ve başka okullarda açmayı hedeflediklerini söyledi.
Suriye savaşının kısa süreceğini tahmin ettiklerini ama yanıldıklarını ifade eden El Eshed, "Said Yardım Derneği ilk önce Suriye'de kuruldu. Savaştan etkilenen Suriye halkına insani yardımlarda bulunduk. İlk başta savaşın bir iki ay içerisinde biteceğini Beşar Esed düşer ve ülkemize dönüp özgür bir şekilde yaşamaya devam ederiz diye düşünüyorduk. Ama savaş zannettiğimizden daha uzun sürdü. Bunun üzerine Said Yardım Derneği olarak Türkiye'de şubeler açarak kurumsallaşmaya doğru gittik. Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan Suriyelilere yardım etmeye başladık. Bu şekilde Suriyeli kardeşlerimize ve bacılarımıza yardım etmeye başladık. Özelikle şu an bizim yapmış olduğumuz iktisadi alanda kendilerini geliştirip hem sosyal alanda hem de psikolojik destek sağlamaya çalışıyoruz. Aynı zamanda sağlık ve temizlik paketi gibi yardımlarla başladık. Suriye içerisindeki mobil sağlık ekibimiz aracılığıyla nerede sağlık ihtiyacı ve sağlık taraması gerekiyorsa mobil sağlık merkezlerimiz ve sağlık polikliniklerimiz sayesinde Suriyeli kardeşlerimize sağlık hizmetlerini götürmeye çalıştık." dedi.

"Bin 200 yetimin sponsorluğunu üstlendik"
Said Yardım Derneği Şanlıurfa Şubesi olarak Bin 200 yetimin sponsorluğunu üstlendiklerini söyleyen Dr. El Eshed, Savaşının uzamasıyla birlikte birçok Suriyeli kardeşimiz şehit oldu. Bununla beraber birçok çocukta yetim ve öksüz kaldı. Bu durumda yetim sayılarının artmasından dolayı yetimlere yönelik projelerimiz başladı. Bu yetimlere bir sponsor bularak her ay yardım almalarını sağlıyoruz. Ayrıca bu yetimlerimize her ay düzenli bir şekilde maddi destek sağlıyoruz. Bu çalışmalarımız kapsamında Bin 200 yetim çocuğun sponsorluğunu üstlendik. 10 binden fazla gıda paketi yardımında bulunduk" ifadelerinde bulundu.
El Eshed, "Türkiye'ye göç başladıktan sonra Suriyeli muhacirlerin en çok göç ettiği Türkiye'dir. Bu çoğunluğun olmasıyla Suriyelilerin geleceği için eğitim zaruri bir hal aldı. Budan dolayı eğitim kurum ve yerleri açarak eğitim vermeye başladık. Eğitim çalışmamızın kapsamında özelikle öğretmen tercihlerimiz konusunda çok seçici davranıyoruz. Ve öğretmenlere nasıl psikolojik destek öğrencilere verilir diye dersler veriyoruz. Suriyeli öğrencilerin savaştan gelen çocuklar olması nedeniyle psikolojik sorunları olabiliyor. Bundan dolayı psikolojik destek olabilecek öğretmenlerin olmasını tercih ediyoruz. Bu kapsamda öğretmenlerimize yönelik kurs ve panel, sempozyum düzenleyerek onları bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Şanlıurfa'da Suriyeli öğrencilere eğitim veren bir okulumuz var. Ve başka okullarda açmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda Hatay ve Reyhanlı'da da geçici eğitim merkezimiz var. Burada birçok kurumla düzenli bir şekilde çalışmak için anlaşmalar yaptık. Gençlik spor merkezi ve psikolojik destek merkezleri gibi kurumlarla anlaşmalarımız var.
Suriye'deki savaştan dolayı Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan Suriyelilerle Türkiye halkı arasındaki sosyal uyumluğu sağlamak adına çeşitli çalışmalar yaptıklarını söyleyen Dr. El Eshed, "Türkiyelilerle Suriyelilerin birbirlerini tanıyıp kardeşçe geçinmelerini sağlamak için bu çalışmaları yapıyoruz. Biz bir topluluk olarak ayrı devletlerde yaşayan halkız. Ama aydı dini aynı tarihi paylaşıyoruz. Bizim amacımız bir halk olarak bir devlette yaşamayı hedeflemektir" diye konuştu.

Suriyelilere iş olanağı sağlanırsa Türkiye'nin yükü hafifler
Said Yardım Derneği olarak Suriyelilere yardım etmekle yetinmeyip kişinin kendi geçimini sağlayabilmesi için iş olanağı sağladıklarını ifade eden El Eshed, "1998 yılında Filistin halkı Suriye'ye göç ettiği zaman bu tür projelerde netice aldığımızı gördüğümüzde daha önce yapmış olduğumuz projelerin aynısını Urfa'da da yapmayı hedefliyoruz. Göç eden Filistinliler için Halepli iş adamları toplanıp her bir Filistinliyi yanında çalıştırıp kendi geçimini yapmışlardı. Halep'in dışında kalan Filistinli göçmenler Suriyeli halk ile uyum sağlamaktan çok sadece kamplarda yaşayıp ve böyle bir yaşam biçimi seçtiler. Bu projeler gibi Türkiye'de Suriyeliler için uygularsa bu şekilde sosyal uyum sağlanabilir. Her bir iş adamı kendi yanında bir Suriyeliyi çalıştırması halinde Suriyeliler kendi geçimlerini kendileri sağlayabilir. Bu şekilde olursa Türkiye'nin üzerindeki yük hafiflemiş olacaktır. Bu konuda da Türk iş adamlarını desteklemeye hazırız" dedi.

15 Temmuz Darbe girişiminin atlatılması körfez ülkelerinin iş adamlarını Türkiye'ye yönlendirdi
15 Temmuz Darbe girişiminin milletin ortaya koyduğu azim sonucunda atlatılması, Körfez Ülkelerinin iş adamlarını Türkiye'ye yönlendirdiğini vurgulayan Dr. El Eshed, "15 Temmuz saldırısından sonra özellikle Türkiye'nin güvenilir ve yatırıma açık, büyüyen ülke olduğunu gösterdi. Bu durumda körfez ülkelerinde olan iş adamların Türkiye'nin güvenirliğini ve bizim burada yapmış olduğumuz faaliyetlerinden yola çıkarak Türkiye'nin basınının yansıttığı gibi olmadığını gördüler. Bunu gören Körfez ülkeleri Türkiye'yi seçti. Aynı zamanda yardım kuruluşları Körfez ülkelerine bir güven veriyor. Düzenlediğimiz panel ve konferanslarla Türkiye'nin bütün ülkelerden daha iyi yatırım yapılamaya uygun olduğunu söylüyoruz. Ben bu konuda ihtisasçı olarak iş adamlarına panel ve konferans vermeye hazırım. Bu konuyla ilgili herhangi bir kurum yardımcı olursa onlarla beraber çalışmaya hazırız. Ama Körfez ülkelerindeki iş adamları vize sorunundan dolayı Türkiye'ye gelmekte sıkıntı yaşıyorlar. Bu konuda Türkiye'nin üzerine de bazı görevler düşüyor. Mesela vizenin kolaylaştırılması gerekiyor. Türkiye'ye gelmek için ülkelerinde bir zorluk var. Ve o zorluğun aşılabilmesi için vize konusunda yeni yaptırımların olması gerekiyor.

"15 Temmuz gecesinde Türkiye halkı tek vücut olduğu gibi Suriyeli halkında tek vücut olmasını temenni ediyoruz"
Son olarak kapılarını Suriyelilere açtıkları için Türkiye halkına teşekkürlerini sunduğunu ifade eden Dr. El Eshed, "Peygamber Efendimizin "İstanbul'u fetih eden komutan ne güzel komutan, İstanbul'u fetih eden asker ne güzel asker" hadisine nail olduğunuzdan ve Suriyelilere yardım ettiğinizden dolayı burada sizi tebrik etmek istiyoruz. Mazlumlara kol kanat germeniz 15 Temmuz olayını atlatmanıza vesile oldu. Gerçekleştirilmeye çalışılan 15 Temmuz darbe girişimi basit bir mesele değildir. Bu gerçektende büyük bir belaydı ve bu beladan Allah'ın yardımıyla kurtulabildiniz. Ben birçok Arap ülkesine gidiyorum ve oradaki gözlemlerime göre bütün İslam ve Arap Âleminin gözü Türkiye'dedir. Türkiye'nin başarılı olması ve büyümesi için dualar ediyorlar. Türkiye'nin başına kötü bir şey gelmesi dahilîde bütün İslam Âlemi çöker. Bu nedenle Türkiye son kale ve tüm İslam alemi için çok önemli bir yerdir. Birçok ırk ve renk olmasına rağmen 15 Temmuz gecesinde tek vücut olmaları gerçekten beni çok duygulandırdı. Çok büyük bir nimettir ve bu nimeti korumanız gerekiyor. Suriyelilerinde bu büyük nimetin farkına varması için yardım etmenizi istiyoruz.