İLKHA/ Türkiye'nin yemeklik bul biber ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan Şanlıurfa'da, pul biber üreticilerinin kavurucu sıcaklar altında çalışmaları devam ediyor.
Şanlıurfa İsot Üreticileri Kooperatifi üyeleri tarafından Haliliye ilçesine bağlı Sırrın Mahallesi'nde kiralanan arazilerde pul biber işi yapan üreticiler, kırmızıbiberi çeşitli aşamalardan geçirerek pul bibere dönüştürüyor.
Şanlıurfa İsot Üreticileri Kooperatifi Başkanı Bekir Polat, Şanlıurfa biberinin kendine has tadıyla dünyada benzerinin olmadığını belirterek, Urfa biberine sahip çıkılması çağrısında bulundu.
Şanlıurfa biberini, hijyenik ortamlarda ve modern yöntemlerle işlemek istediklerini belirten Polat, Urfa biberinin tanıtılması ve yer tahsisi noktasında yetkililerden destek istedi.
Şanlıurfa'nın yüzde doksan biber ihtiyacının kendileri tarafından karşılandığını ifade eden Polat, 'Şu an kooperatifimize kayıtlı 100 üyemiz var. Şanlıurfa'daki biberin yüzde 90'ını karşılıyoruz. Üreticilerimiz bu sene bismillah deyip sezona başladı. Bu sene sezon güzel başladı. Geçen sene bazı sıkıntılar vardı, bu sene biraz daha iyi… 2019 yılının 'Göbeklitepe Yılı' olarak ilan edilmesiyle birlikte bu sene biber satışlarımız da arttı. Şanlıurfa biberi şu an bir TL 80 kuruş ile 2 TL arasında satılıyor. Fiyatların yüksek olması kalitenin daha iyi olmasını sağlıyor. Bir de sanayi tipi dediğimiz biber var. Sanayi tipi biber küçük oluyor. Onun fiyatı ise 3 TL. Bu sene gayet güzel gidiyor.' diye konuştu.
Urfa biberine sahip çıkılması gerektiğini belirten Polat, 'Urfa biberine sahip çıkmıyoruz. Şanlıurfa İsot Üreticileri Kooperatifi'nde 6 senedir başkanlık yapıyorum. Urfa biberini Türkiye'ye tanıtıp, daha hijyenik ortamlarda daha modern tesislerde işleyip piyasaya sunmak istiyoruz. Yer tahsisi noktasında bize yardımcı olunursa, biz de Şanlıurfa isotunu Türkiye ve Avrupa'da tanıtırız. Daha güzel ambalajlarda, daha sağlıklı ortamlarda üretim yapıp, Türkiye ve Avrupa pazarına sunarız.' şeklinde konuştu.
Urfa biberini diğer biberlerden üstün kılan özelliklere değinen Polat, 'Şanlıurfa biberi yenildiği zaman en başta hafif bir acı hissedilir, mideye kesinlikle rahatsızlık vermez. Urfa'nın toprağından mı kaynaklanıyor bunun sebebini bilmiyorum ama, Şanlıurfa biberinin benzeri dünyada yoktur. Şanlıurfa biberini yiyen insan rahatsız olmaz. Şanlıurfa pul biberinin şu an ki değeri 50 TL ile 60 TL arasında değişmektedir. Urfa biberini alacaklar kuruluğuna, yağına dikkat etsinler. Biber çıkaracaklar ise 15 ya da 20 daha beklesinler. Şu an biber almak için acele ederlerse fiyat yükselir.' İfadelerini kullandı.