İLKHA/ Şanlıurfa İl Müftüsü Ramazan Tolan, yaşlılara merhamet etmenin Peygamber Efendimizin tavsiyesi olduğunu belirterek yaşlıların önder ve örnek olarak istifade edebilecek çok önemli varlıklar olduğunu söyledi.
Tolan, yaşlıların çok sayıdaki deneyimlerinin sonuçlarını gençlere aktarmakla, kültürel değerler ve bilginin devamlılığına büyük katkılar sağladığını kaydetti.
Toplumda özellikle anne babaya sevgi ve saygının azaldığını ifade eden Tolan, yaşlıların kültürün oluşmasında etkin rol oynadığını belirtti.

"Onlar hayat boyu tecrübe edinmişler"
Yaşlıların örnek bireyler olduğunu ifade eden Tolan, "Müslüman toplumu olarak mü'minler bizim kardeşimizdir. Emsalimiz olanlar böyledir. Biraz daha büyükler abilerimiz, biraz daha büyükler amcalarımız ve yaşlı olanlar dedelerimiz sayılır. Resulullah (Sallallahu Aleyhi Vesellem), 'Büyüklerimize saygı göstermeyen küçüklerimize de sevgi göstermeyen bizden değildir' diye buyuruyor. Huzurlu bir toplum olarak yaşayabilmemiz için yaşlılarımızın bize ne kadar ihtiyacı varsa bizim de onlara o kadar ihtiyacımız var. Onlar hayat boyu tecrübe edinmişler, bilgi edinmişler, güzel ahlak sahibi olmuşlar ve ahlakları mükemmel olmuştur. Bu ahlaklarından bizim istifade etmemiz gerekir. İnsan sadece kitaplardan bir şeyler okumak suretiyle kültürlü, edepli bir insan olamaz. Bir de görerek eğitilmesi lazım. Yaşlılarımız ve büyüklerimiz bizim için hem örnek hem önder hem de istifade edebileceğimiz çok önemli varlıklarımızdır. Müslüman bir toplum olarak bizim kültürümüz var. Kültürümüzün oluşmasında en büyük kaynak dinimizdir." dedi.

"Dini kültür gittikçe bozuluyor"
Tolan, İslami kültürün halkın yaşamıyla birlikte yoğrula yoğrula oluştuğunu belirterek, "Yüce Allah bir ayette; 'Biz insana, anne babasına karşı iyi davranmasını emrettik' İsra Suresi'nde ise 'Rabbin kendisinden başkasına ibadet etmemeniz ve anne babaya iyilik etmenizin gerekliliğine hükmetti. Onlardan biri ya da her ikisi senin yanında yaşlanırsa, onlara 'öf' bile deme! Onları azarlama ve onlara değerli bir söz söyle. De ki 'Rabbim, onların beni büyütürken gösterdikleri merhamet gibi, onlara merhamet et.' diye buyuruyor. İnsanımızın maalesef kendi öz anne ve babasına olan sevgi, saygı ve hürmeti azalmış. Sebebi ise bizdeki dini kültürün gittikçe bozulmasıdır. Dini duygularımız gittikçe zayıflıyor. Küçüklüğümde bir yerde bir büyüğün müsaadesi olmadan kimse kalkmazdı. Bu zoraki ve kanuni bir şey değildi ama büyüklere yer vermek, onlara destek olmak, hürmet etmek, onların işlerini görmek, onlara güzel davranmak gibi insanların yüreklerinde güzellikler vardı." şeklinde konuştu.

"Yaşlılar büyük değerlerimizdir"
Tolan, "Batı toplumunda, yaşlı dediğin zaman artık işi bitmiş, üretim yapamıyor ve üretim yapmadığına göre artık bir fazlalıktır. 'Bir an önce öbür tarafa gitse de kurtulsak daha iyi olur' anlayışı var. Peygamber Efendimiz bir hadis-i şerifinde ise, 'Herhangi bir genç yaşlılığından dolayı bir ihtiyara hürmet eder ise, yüce Allah da yaşlandığında ona hürmet edecek kimseler halk eder.' buyuruyor. Yaşlılarımız bizim büyük değerlerimizdir. Örf ve adetlerimizi devam ettirerek yaşlılarımıza hürmet edelim ki Allah da yaşlılığımızda bizlere hürmet eden birilerini göndersin." ifadelerini kullandı.