Yüksel Polat

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Engelli Sivil Toplum Ağı Programında bir araya gelen Engelli Sivil Topluk Kuruluşları engelli bireylerin haklarının korunmasında güç birliği kararı aldı.

Hayatın bir çok alanında engellilere yönelik ayırımcılığa maruz kalan engelli vatandaşlar haklarının teslim edilmesinde, korunmasında ve geliştirilmesinde artık yasaların kendilerine verdiği haklara sahip çıkarken bu hakların korunmasında da adımlar atmaya başladı.

Bu amaçla kurulmuş olan Engelli Sivil Toplum Kuruluşları yasaların kendilerine verdiği hakların korunması için çeşitli etkinlikler ile bir araya gelirken Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde faaliyet gösteren yaklaşık 15 Engelli STK ve Dernek temsilcisi Şanlıurfa Omurilik Felçlileri İstihdam Derneği tarafından organize edilen 3 günlük Güneydoğu Anadolu Bölgesi Engelli Sivil Toplum Ağı Programında bir araya geldi.

Habib Polat; amacımız engelli bireylerin haklarının farkında olması

Özel bir otelde düzenlenen program hakkında bilgi veren Şanlıurfa Omurilik Felçlileri İstihdam Dernek Başkanı Habib Polat amaçlarının engelli vatandaşların hak ve hukuklarının korunmasında bilinçlendirme çalışması gerçekleştirmek olduğunu belirterek; 'Bölge toplantılarının yapılması ve raporların toplu olarak yetkili kurumlara sunulması ile ilgili Avrupa Birliği'ne projeler sunuyoruz. Bu konudaki çalışmalar bir yıl içinde ve bundan sonraki yıllarda inşallah daha aktif halde devam edeceğiz. Özellikle engellilerin erişimi noktasında toplumsal alanda büyük sorunlar var. Yollar, kaldırımlar, eğitimle ilgili okullar, park, bahçe, kamu kurumları gibi hayatın her alanında engel var. Diyerek engellilerin günlük hayatta büyük sorunlar ile karşı karşıya olduklarını dile getirdi.

Süleyman Akbulut ; Engelli hakları ve araştırması konusunda STK temsilcilerini bilgilendiriyoruz'

Programa konuşmacı ve eğitmen olarak katılan ve toplantının ilk sunumun gerçekleştiren Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği Başkanı Süleyman Akbulut ise programın amacının 'Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki engelliler için faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin bir araya gelerek, savunuculuk konusunda bir eğitim alması ve engelli bireylerin yaşadıkları sorunları analiz edip bunları rapor halinde yerel yönetimlere sunmak olduğunu belirterek; Buna yönelik yerel yönetimlerin de bu raporları göz önünde bulundurarak engellilerin erişimi için bir çalışma yapmalarını amaçlıyoruz. Bu çalışmaya bölgeden 15 STK dahil oldu. Bu sivil toplum örgütlerinin temsilcileri farklı illerden gelerek, farklı engellilik durumu üzerine çalışmalar yapacaklar.' dedi.

Süleyman Akbulut, sözlerine devamla 'Programın ilk seansında engelli haklarının nasıl aranacağını üzerine eğitimler verdik. Son seansta ise çalıştay şeklinde geçecek ve farklı illerdeki sivil toplum örgütleri, kamusal hizmetlerde erişim gibi konuları analiz edecekler ve bu sorunların nasıl analiz edilebileceğini belirtecekler. Bunun sonucunda bölgenin durumuna yönelik özgün bir rapor çıkarılacak. Buradaki temsilciler de kamu-STK işbirliği içerisinde bu sorunlarla ilgili çözüm talep edecekler. Bu konuda Şanlıurfa Omurilik ve Felçlileri İstihdam Derneği ile birlikte birçok çalışma yürütüyoruz. Genel amacımız, bölgede ortak sorunları bulmak ve bu sorunları ortak bir pencereden çözüme kavuşturmaktır.' diye konuştu.

Engelli STK'ları; Sesimiz daha güçlü ve gür çıkacak

Programa çeşitli illerden katılan Engelli STK temsilcileri de programa emeği geçenlere teşekkür ederek; Bu eğitimler neticesinde dilekçe yazma, dava açma, gibi hukuki işlemlerin yanı sıra engellilerin sahip olduğu hakların öğrenilmesinde ve bu hakların savunulmasında önemli bilgilere sahip olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Bilgi güçtür ve engellilere yönelik haklar konusunda bilgilendikçe ve bilinçlendikçe ve diğer engelli STK'lar ile bir araya gelince inşallah sesim daha gür ve güçlü çıkacaktır' dediler.