Seyfullah POLAT/ 'Şanlıufa'nın kurtuluşunun 100. yılında, 100 milyon fidan' sloganıyla sosyal medyada başlayan ve kısa sürede tüm kurumların desteklediği kitlesel bir özleme dönüşen 'Yemyeşil Urfa' Kampanyası kapsamında kurulan 'Yemyeşil Urfa Medya Tanıtım Komisyonu', kampanyanın sembolü olarak belirlenen 'Cudi Zeytini Anıt Ağacını' ziyaret ederek, görsel materyalleri toparladı.
Şanlıurfa Gazeteciler Birliği Başkanı Veysel Polat'ın Başkanlığında; Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü İbrahim Madenli, Büyükşehir Belediyesi Basın Biriminden Şahin Öznur ve Valilik Personeli İbrahim Şeker'in yer aldığı, 'Yemyeşil Urfa Medya Tanıtım Komisyonu', Cudi Vadisi olarak bilinen Eyyübiye İlçesi'ne bağlı Zeytinli Köyü Göbekli Mezrası'nı ziyaret etti.

MUHTAR KAYA: CİVARDAKİ 6 KÖYÜN TAMAMI KAMPANYAYA GÖNÜLLÜ OLARAK KATILIR
Ziyaret sırasında 'Yemyeşil Urfa Medya Tanıtım Komisyonu' üyelerini evinde misafir eden, köy ve 'Cudi Zeytini Anıt Ağacı' ile ilgili bilgi veren Zeytinli Köyü Muhtarı İbrahim Kaya; köy halkı olarak ağaçlandırma kampanyalarını hasretle beklediklerini, 'Yemyeşil Urfa' kampanyasını büyük bir şevkle sahipleneceklerini belirtti. Muhtar Kaya, 'Kurumlarımızın desteğiyle başlatılan bu kampanya, bölgede bulunan 6 köyün tamamı tarafından sahiplenilecek. Yeter ki ağaç gelsin. Binlerce dönüm kamu arazisinin yanında insanlar kendi tapulu arazilerini de ağaçlandıracaktır. Kampanyaya destek olmak için gönüllü olarak çalışacaklardır. Yeter ki ciddi bir adım gelsin ve bu hayırlı iş bir an önce başlasın' diyerek köy halkı olarak kampanyaya verdikleri desteği dile getirdi.

'AKADEMİSYENLER AĞACIN TAHMİNEN 2000 İLA 6000 YAŞ ARALIĞINDA OLABİLECEĞİNİ BELİRTTİ'
Hakim bir tepede yer alan ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 'Cudi Zeytini Anıt Ağacı' olarak tescil edilen ağacın bölge halkı tarafından saygı gördüğünü aktaran Kaya, 'Bizler de atadan beri bu topraklarda yaşayan vatandaşlar olarak ağacı elimizden geldiğince korumaya, yaşatmaya çalışıyoruz. Ağacımızı ziyaret eden akademisyenler, tahmini yaşının 2000 ila 6000 olabileceğini belirtti. Zeytin ağacının yaşının belirlenmesi diğer ağaçlara nazaran daha zormuş. Bu nedenle kapsamlı karbon testleri yapmak gerekiyormuş. Ancak devamı gelmedi ve ağacı muhafaza etmek biz köy halkına kaldı. Bizim talebimiz bu güzel kampanya vesilesiyle, tarihe tanıklık eden bu ağacın ciddi anlamda koruma altına alınmasıdır. Son dönemlerde çevre ilçelerden gelen insanlar, ağacın bulunduğu tepenin etrafındaki kamu arazilerine ev yapmaya başladı. Hatta ağacın hemen yanına ev yapmaya çalışan bir aileyi biz köylüler engelledik. Ancak yetkililerin, anıt ağaç olarak tescil ettikleri bu ağacı koruma altına alması gerekiyor' diyerek yetkililere çağrıda bulundu.

POLAT: 'CUDİ ZEYTİNİ ANIT AĞACI' YEMYEŞİL URFA'NIN SEMBOLÜ OLACAK
'Ağaçların Atası' olarak anılan Cudi Zeytini Anıt Ağacının, Yemyeşil Urfa Kampanyası için bir sembol olacağını ifade eden Yemyeşil Urfa Medya Tanıtım Komisyonu Başkanı Veysel Polat, 'Bugün kıymetli hocamız Dr. Faruk Öncel'in başvurusu üzerine Aralık 2007 tarihinde 'Cudi Zeytini Anıt Ağacı' olarak tescil edilen, binlerce yıla tanıklık etmiş bir değerin yanında bulunuyoruz. Bu ağaç, çeşitli dönemlerde Mehmet Oymak, Cihat Kürkçüoğlu ve diğer önemli hocalarımızın girişimleriyle de gündeme geldi. Gazetemiz GAPGündemi'nde de 2007 yılından beri bu konunun takipçisi olduk, ancak gündemde hak ettiği ilgiyi göremedi. Bizler de bu vesileyle 'Cudi Zeytini Anıt Ağacı' olarak tescil edilen bu kıymetli ağacın, 'Yemyeşil Urfa' için bir sembol olmasını istedik. Ağaçlandırmanın bu köyden başlamasını da ilgili kurumlarımıza ileteceğiz. Ağacımızın koruma altına alınması için de girişimlerde bulunacağız. Eğer koruma altına alınmazsa kısa süre içinde bu alanlar işgal edilecek. Yapılaşmalar şimdiden başlamış. Muhtarımızın ve köy halkının, memleketimizin ortak bir özlemine dönüşen bu hassasiyete yaklaşımları bizleri çok mutlu etti. Bu alanda büyük ölçüde kamu arazisi var. Su ve elektrik de gelmiş. Eksik olan ağaçlandırma. İnşallah birlikte güzel örnek bir adım atacağız' diye konuştu.

NUH TUFANI'NIN BİTTİĞİNİ MÜJDELEYEN ZEYTİN AĞACI OLABİLİR
Semavi dinlerin yanı sıra Babilliler'e ait Gılgamış destanında 'Tûfan hikayesi' olarak da anlatılan 'Nuh Tufanı' zeytin ağacıyla ilişkilendirilir. Tarihi kaynaklardan rivayet edildiğine göre büyük tufanın başlayıp, dağların zirvelerinin tekrar görünmesine kadar geçen süre 10 aydır. Bu sürenin sonunda Hz. Nuh suların çekildiği bir yer bulmak ümidiyle gemiden belirli aralıklarla güvercin gönderir. Gemiye geri dönen kuşların ayaklarının çamur olup olmadığına bakar, ancak kuşlar karaya ulaşamamıştır.
Bir gün gönderdiği güvercinlerden biri ağzında yeni koparılmış zeytin yaprağıyla geri gelir. Hz. Nuh bir müddet bekledikten sonra güvercini tekrar gönderir ve güvercin geri dönmez. Böylelikle suların çekilmeye başladığını öğrenen Hz. Nuh Peygamber gemisini karaya oturtur. Nuh Tufanı'nda ağzında zeytin ağacıyla gelen güvercin, tufanının bittiğini müjdelerken, umut ve barışın simgesi olur.
Bilinen en eski yerleşim bölgesi olduğu 'Göbeklitepe' ile tescillenen Şanlıurfa'nın, ağaçların Atası olarak anılan 'Cudi Zeytini Anıt Ağacı' ile Hz. Nuh'un gemisini yanaştırdığı liman olduğu düşünülüyor. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescil edilen ağacın çevresinin, SİT alanı ilan edilen eski bir yerleşim yeri oluşu da bu görüşü destekliyor.