Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Türkiye'deki sığınmacıların durumu hakkında resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği başkent Ankara'da AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Grandi, Türkiye'de, 3,5 milyonu Suriyeli olmak üzere toplam 3,8 milyon sığınmacı bulunduğunu anımsatarak, 'Türkiye'yi özel yapan yalnızca bu sayılar değil. Aynı zamanda Suriyeli ve diğer kökenli mültecilere sağlanan barınma, eğitim, sağlık ve istihdam gibi kamu hizmetleri ve bu misafirperverliğin kalitesi. Türkiye'nin mültecileri bu sosyal hayata dahil etme politikası, genel olarak çok yenilikçi ve küresel çapta örnek bir model.' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin 3 yıldır dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke olduğuna vurgu yapan Grandi, bu yıl BM bünyesinde, mültecilere yönelik uluslararası müdahaleyi güçlendirmek için devletlerle iş birliği yaparak küresel bir ilkeler bütünü ve iş birliği paketi olan 'Küresel Mutabakat'ın kabul edileceğini söyledi.

'Bu projeyle teşvik edeceğimiz çoğu şey Türkiye'de zaten çoktan yapıldı.' diyen Grandi, söz konusu mutabakattaki en önemli hedefin uluslararası iş birliğini teşvik etmek olduğunu bildirdi.

'Türkiye, çok uzun bir süre yalnız bırakıldı'

Grandi, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacıları korumakla kalmayıp onlara ev sahipliği yapmaya devam ettiğine dikkat çekerek, 'Türkiye, çok uzun bir süre yalnız bırakıldı. Türkiye'nin daha fazla finansal ve mülteciler için iskan desteğine ihtiyacı var.' dedi.

Suriye'deki savaşın bir an önce bitmesini temenni eden Grandi, dünyanın ve komşu ülkelerin buna ihtiyacı olduğunu söyledi.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Ancak her şeyden önce Suriyelilerin buna ihtiyacı var. Göç, çok uzun süredir devam ediyor. Suriye'deki şiddet ve ölümler çok tahripkar. Bu sorunları çözme vakti geldi. Gerçekten benim Türkiye'ye ve bu siyasi süreçte tüm taraflara çağrım, bu sorunu çözmek için ellerinden ne geliyorsa onu yapmalarıdır.'

Grandi, Türkiye'de okul çağındaki yaklaşık 1 milyon Suriyeli sığınmacı çocuğun yüzde 60'ının eğitime başlayabildiğini anımsatarak, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği olarak eğitime daha fazla destek verip bu oranı yüzde 100'e taşımayı hedeflediklerini kaydetti. Grandi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bu konuda mutabık kaldıklarını da anlattı. AA